Endevinalla: d’on ha sortit en Calpor?

Avui escriuré sobre en Calpor, un dels personatges que apareixen a la meva noveŀla, i vosaltres heu d’endevinar en quin personatge històric m’he basat per crear-lo. Hi poden participar amb respostes (comentaris) tots els lectors del bloc, tant si han llegit la noveŀla com si no l’han llegida, perquè la informació que us donaré aquí es tot el que us cal.

Com ja sabeu els que heu llegit Més enllà del somni, en Calpor és el capitost de la majoria de gelgelians; un home terrible, ambiciós i prou hàbil per a dur endavant els seus desitjos de conquesta. Com tots els gelgelians en Calpor té els cabells negres, però la seva expressió és dura i els ulls tenen una mirada que talla com un ganivet. En Calpor no vaciŀla davant de ningú i ni parpelleja a l’hora de desfer-se, d’una ganivetada, de qui li planta cara. És un home molt capaç, decidit i segur de si mateix, però és també un home molt cruel.

Gelgel és un país al nord de l’altre món. Es tracta d’unes terres molt extenses amb boscos, turons i, sobretot, grans planes cobertes de neu una bona part de l’any. A Gelgel s’hi han desenvolupat unes cultures nòmades de grans genets. Al llarg dels segles la majoria de gelgelians s’han dedicat a la pastura de ramats d’ovelles. Són també grans caçadors i no tenen rival quans es tracta de caçar un ós. Durant els llargs hiverns es resguarden del fred en tendes fetes amb pells d’ovella, i s’abriguen també amb pells d’ovella i amb pells dels molts animals salvatges que habiten Gelgel. Els líders dels diferents clans porten barrets fets de pell d’ós. Hi ha molts clans a Gelgel, aplegats en grans tribus aliades. Fins fa uns 20 anys, els gelgelians feien la seva vida sense, en general, molestar els altres països. Tanmateix, tot va canviar amb en Calpor.

En Calpor era un jove qualsevol del clan dels oldland, fins que un dia sortí de la seva tenda i cridà: “Conqueriré tot el món!”. I en un tres i no res liderà el seu clan, poc després tota la tribu en la qual s’aplegaven els redsword, i abans que ningú se n’adonés havia esdevingut el capitost de gairebé tot Gelgel i amb un gran exèrcit disposat a seguir-lo en una guerra de conquesta del món.

Apa, doncs, a fer memòria. En quin personatge històric us sembla que m’he basat per crear en Calpor? Si us plau, deixeu les respostes al bloc (no me les envieu a mi). Espero que molta gent provi d’endevinar-ho. Si us equivoqueu no té cap importància; de fet, pot ser divertit veure quines connexions feu amb alguns personatges històrics. En uns pocs dies publicaré la resposta correcta.

Quant a Shaudin Melgar-Foraster

University professor and writer
Aquesta entrada s'ha publicat en Interferència (saga), Llibres juvenils en català, Més enllà del somni i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

26 respostes a Endevinalla: d’on ha sortit en Calpor?

  1. Jordi Bel i Caralt ha dit:

    Hola Shaudin, crec que amb el personatge històric que t’has inspirat, per fer el Calpor, és: ATILA, rei dels Uns. M’ha fet arribar a aquesta consideració la descripció que fas de la seva vida en tribus nòmades i que són grans genets, entre altres definicions. Crec que està ben clar, al menys per a mi.

    Per cert, Shaudin, ja fa dies que et vaig votant tots els teus escrits del Bloc i veig -amb satisfacció- que tens moltes puntuacions; et desitjo molta sort en aquest certamen. També t’haig de dir que, per fi, ja he rebut el teu llibre que tenia encomanat a la Llibreria Saltamartí, feia quasi dos mesos.
    Ara ja el podré llegir. Res més, una abraçada des del Mediterràni.

    M'agrada

    • Bel ha dit:

      Hola, Jordi.Sóc laBel de Mallorca.Tinc curiositat:Bel?És un cognom?
      Espero la teva resposta.

      M'agrada

    • Hola Jordi,
      No comentaré res del personatge històric perquè vull esperar fins a tenir més respostes.
      Gràcies per anar votant els articles, què faria sense vosaltres? Però encara falta un mes fins que s’acabin aquestes votacions tan pesades i sóc molt lluny dels 5 primers (els únics que comptaran pel jurat). Bé, ja veurem com avancen els altres i com avanço jo.
      I ja tens el llibre! Digues-li que la mare (jo) està molt contenta que hagi anat a parar a una altra persona com cal –sempre em preocupa una mica on anirà a parar–. Sento, però, que hagi tardat tant a arribar fins a tu –no és la seva culpa, pobrissó–. Ja em diràs què t’ha semblat, oi?
      Per cert, he vist que hi ha un comentari de la Bel, una nena de Manacor lectora del meu llibre. Bé, ha enviat dos comentaris, però el segon és adreçat a tu. Per si no l’has vist.
      Una abraçada des d’aquestes terres tan llunyanes.

      M'agrada

  2. Bel ha dit:

    Franco?No ho sé, Shaudin, però també esic d’ acord amb el Jordi.
    Estic contenta de que avancis amb el concurs.Ànims!

    M'agrada

    • Gràcies, Bel, per participar i pels teus ànims. Ets una noieta molt maca. Per cert, encara tens onze anys o ja en tens dotze?
      Com li he dit a en Jordi, no vull comentar res sobre les vostres respostes del personatge històric. Haureu d’esperar uns dies, poquets.
      Una forta abraçada.

      M'agrada

  3. Dolors ha dit:

    Només de començar a llegir sobre aquest personatge, al meu cap hi va aparèixer el mal record d’un paio amb un bigoti ben ridícul que va empastifar a un piló i mig de persones a l’Europa del segle passat.
    Prou hàbil per vendre el seu discurs, va eliminar tot el que no volia, tot allò que no li agradava, tot el que li feia nosa, seguint la dèria de millorar una raça, sense aturar-se davant de res ni ningú.
    Ningú va ser capaç de dir-li que de raça només n’hi ha una: la raça humana?

    M'agrada

  4. Dolors ha dit:

    M’agraden molt els articles que escrius partint d’elements del llibre. M’obligues a fer memòria i és com tornar a llegir-lo…però sempre m’aportes algun element amb el que no m’havia fixat prou, o no l’havia vist com el presentes tu. I això m’encanta!
    Gràcies!

    M'agrada

    • Hola Dolors,
      Gràcies per participar a l’endevinalla. D’aquí uns dies tindràs la resposta.
      Celebro molt que t’agradin els articles amb coses tretes de la meva noveŀla. Pel que he vist també agraden a gent que no l’ha llegida, la qual cosa també celebro perquè el bloc és per a tothom, però als que la coneixeu potser us interessa més perquè us trobeu amb una ampliació d’allò que vàreu llegir. Com que al llibre no ho puc explicar tot, però em feia iŀlusió explicar més coses als lectors, se’m va acudir que el bloc era ideal per oferir-vos-ho.
      Gràcies a tu, Dolors!

      M'agrada

  5. Boladevidre ha dit:

    Ostres l’Atila! no hi he pensat mentre llegia…
    El primer que m’ha vingut al cap ha estat Roger de Flor, però l’he descartat a les planes nevades i a la vestimenta amb pells d’animals. aleshores he pensat en Alaric, que va venir del Nord-oest, va envair Grècia, va saquejar Roma… i no se´quantes bestieses d’aquelles que feien els homes (feien?) per aquells temps.
    La meva aposta és per Alaric, doncs.
    Ja friso! Ah, i he anat votant com un bon nen.

    M'agrada

    • Boladevidre,
      Gràcies a tu també per participar amb un altre personatge històric. Aviat tindràs la resposta. Em sembla que esperaré uns dos o tres dies, fins a tenir més participants. Com més respostes, més divertit serà, sobretot si van apareixent personatges històrics diferents.
      I gràcies per ser un bon minyó i continuar votant. Ai, tinc unes ganes que s’acabi això de les votacions! Per a mi serà un descans.

      M'agrada

  6. Engracia ha dit:

    Hi ha més d’un candidat, començant per l’Àtila, acabant pel Franco i passant per Gengis Kan, Napoleó i Hitler.

    M'agrada

  7. Joan Rubiralta i Suriol ha dit:

    Hola amiga,

    Jo també he pensat que aquest personatge podria ser el Gran Dictador nazi perfectament. No hauríem d’oblidar que va ser el cap perquè va guanyar unes eleccions. Esperem que Castor, tingui un bon càstig per les seves atrocitats.

    Ja t’he votat tots els articles del bloc però n’hi ha d’altres que tenen moltes connexions i surten a tot arreu i per això tenen més vots. Voldria afegir que trobo que tots els blocs que ja han estat premiats , no haurien de poder concursar durant uns quants anys perquè sinó fa l’efecte que aquest concurs sigui molt endogàmic. Et demano que si no guanyis no t’ho prenguis malament que la vida és llarga i la felicitat al teu costat.

    Una abraçada

    M'agrada

    • Hola Joan! Celebro molt que t’hagis decidit a participar. A veure si de tant en tant ho tornes a fer, o cada cop que hi ha un nou article, si tens temps és clar.
      Com he dit als altres, aviat publicaré la resposta.
      Hi ha moltes irregularitats en aquests Premis. També he llegit que es presenta no sé quin bloc de la Generalitat i la Generalitat és una de les institucions implicades amb els Premis Blocs Catalunya. Bé, tant si guanyo com si no guanyo a mi no m’hi veuran més en aquest concurs. No sé com hi ha gent que té l’humor de presentar-s’hi cada any. Bufa! Jo compto els dies que falten per acabar amb les votacions i no haver-hi de pensar més.
      Una abraçada i que tinguis un bon estiu (ara que hi penso, fa més d’un any que ens vam veure per primera i última vegada; com passa el temps!).

      M'agrada

  8. Elies ha dit:

    Primer dubtava entre Gengis Khan i Atila, però després de llegir atentament la descripció, em decanto per Atila, pel fet que els Hunos tenien més tradició nòmada.
    Una abraçada.

    M'agrada

  9. jon zurano ha dit:

    com ja t’esmentat al faca no he llegit lo llibre pero aixi al atzar et dire que napoleo,SALUT

    M'agrada

    • Hola Jon,
      Celebro que m’hagis fet cas i hagis participat. Ja sé que sempre em deixes comentaris al Facebook sobre els articles que publico i t’ho agraeixo molt, però en aquest cas, si més no, m’ha semblat que seria bo que deixessis la resposta al bloc mateix.
      Una abraçada.

      M'agrada

  10. Anna M. ha dit:

    Podria ser Atil·la? No estic gaire inspirada aquesta nit, però no vull deixar de fer la meva aposta.
    Petons

    M'agrada

  11. Aurora Oliva ha dit:

    Òndia podrien ser tants, durant la història de la humanitat hi ha hagut tants personatges amb àmbició de conquerir el món. És difícil encertar-la.
    Podria ser Alexandre el Magne?

    M'agrada

    • Hola Aurora,
      No sé qui ets, però espero que vinguis més vegades per aquí.
      Moltes gràcies per participar!!! Tens raó, m’adono amb les vostres respostes que és fàcil embullar-se perquè han estat tants els homes que han volgut conquerir el món! Bé, com vaig dir, no té gaire importància encertar o no encertar el personatge, és més aviat entretenir-se una mica fent connexions i, de passada, fer memòria. Demà tindreu la resposta (depèn, però, de l’horari entre el Canadà i Catalunya).

      M'agrada

  12. Jordi Bel Caralt ha dit:

    Hola, Bel de Mallorca. Doncs sí, Bel és un cognom, el de la meva família per part del meu pare. Per cert és un dels cognoms més antics de Catalunya i la seva procedència és islàmica, ja que el seu nom descendeix del déu mesopotàmic Baal, i va instal·lar les seves arrels -fa més de tres mil anys- a un poblet semi-abandonat -avui dia- dalt d’un turó, entre les poblacions de Rosell (Montsià) i Morella (als Ports). Crec que ara ja tindràs complerta la teva curiositat, cosa que he fet amb un gran plaer. I ara cumpleix la meva, si et plau: Tu et dius Bel perquè és un diminutiu de Maribel, potser? Bé, ja m’ho diràs. Salutacions des del litoral mediterrani. Jordi

    M'agrada

    • Bel ha dit:

      Hola.
      Bel-o Bet-,és diminutiu d’ Elisabet.A Mallorca no hi ha moltes Bets perque s’utilitzava fa més temps.Bel és més modern.A mi sempre m’ han dit així.
      Ara ja ho saps.Adeu

      M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.