Com molts de vosaltres ja sabeu, la ciutat de Vic ha esdevingut protagonista al You Tube des que el lipdub de la independència, filmat a Vic, va guanyar un record mundial. Però d’aquest esdeveniment us en parlaré més endavant. Avui anirem a una biblioteca d’aquesta ciutat. Es tracta de la Biblioteca Joan Triadú de Vic, específicament de la seva secció infantil i juvenil.
Tal com fan altres biblioteques de Catalunya, la Biblioteca Joan Triadú, a més d’oferir al públic l’oportunitat de tenir un espai tranquil on llegir, escriure o estudiar, i tenir a l’abast innombrables llibres, disposa de clubs de lectura. Un d’aquests clubs s’anomena Tertúlies Literàries i es adreçat als lectors joves. Aquestes tertúlies les programa el personal de la biblioteca i els membres es troben un cop al mes (d’octubre a maig) a la secció infantil de la biblioteca. Entre una tertúlia i la següent els membres llegeixen un llibre juvenil, que els organitzadors han triat, i quan es tornen a trobar es comenta el llibre en qüestió. Un cop a l’any es convida un escriptor o escriptora –ben segur que aquesta tertúlia és la que els joves membres esperen amb candeletes–. A mi personalment m’agrada que anomenin les trobades Tertúlies Literàries. Em sembla més escaient i més bonic que no pas anomenar-les Club de Lectura. No sé què en penseu vosaltres.
Vaig descobrir aquesta biblioteca i les seves Tertúlies Literàries després de trobar el seu bloc Aquí fem tertúlia. No sé si va ser el títol o l’aspecte que tenia el bloc, però alguna cosa em va cridar l’atenció. Després d’esbrinar amunt i avall pel bloc vaig decidir que m’agradava. Era atractiu i alhora no tenia pretensions ni complicacions. Més endavant em vaig assabentar que era el bloc de les Tertúlies Literàries de la Biblioteca Joan Triadú. En aquest bloc es fa difusió de les trobades juvenils de lectors, a més de tenir diversos articles sobre literatura juvenil. I em va agradar força l’espai on els lectors joves opinen i comenten sobre els llibres que han llegit. Des que vaig descobrir el bloc Aquí fem tertúlia, ja fa mesos, que el tinc posat a la dreta d’aquesta pàgina, sota Blocs de literatura juvenil.
Sóc del parer que les trobades literàries de joves, siguin de la mena que siguin aquestes trobades, són essencials per tal de tenir una futura generació d’homes i dones sensibles a la literatura i, per tant, a la cultura en general. L’habitud de llegir els proporcionarà una bona comprensió de la llengua escrita i un bon entrenament de la imaginació. Per tant, si viviu a Vic i teniu fills adolescents (a partir de 10 anys) ja sabeu on adreçar-los els dimecres a dos quarts de set del vespre. No us sembla?
Quan jo era petita i vaig comensar a llegir, m’agués agradat molt trobar una biblioteca així. LLavors eren poques i molt “serioses”, gairabé feien por. Avui día voldria trobar un grup de lectura per poder-hi participar,peró no ting temps . Quan sigui una mica més velleta i amb menys feina , espero tenir-ne ganes encara i posar-mi.
M'agradaM'agrada
Sí, dona, és clar que en tindràs ganes. Pel que he anat veient t’agrada molt aprendre coses noves, i ben segur que no canviaràs pas per tenir més anys.
M'agradaM'agrada
Em sembla molt bé la iniciativa, que suposo que no és única ni escadussera. De fet, tinc notícia que es fa a molts llocs, igualment que la lectura de contes pels més petits, etc.
A la del meu barri s’hi fan moltíssimes activitats i també, evidentment, a la BC i a d’altres. A la vila de Palafrugell, biblioteca de la qual també en sóc sòcia, també he vist que fan moltes coses. I a Palamós.
D’altra banda, ara mateix tinc una exalumna que està organitzant (per a grans) una activitat exactament com aquesta a l’Ateneu Roig de Gràcia.
El meu germà té un cunyat que viu a Vic i té dues filles. Com que és professor de català, suposo que ho coneix de sobres. Amb tot, li faré saber.
Petons, Shaudin. Molt bonic l’article.
M'agradaM'agrada
Ben cert, no és única, ja dic a l’article que ho fan moltes biblioteques, però cadascuna és una miqueta diferent, pel que en sé, i aquesta la conec més directament i sóc seguidora del seu bloc des de fa molts mesos, per això m’he enfocat en aquesta. També hi ha, com ja saps, els Coŀlectius Literàris de Catalunya, tot i que les trobades són més freqüents, més intenses i diferents, però la idea bàsica és també aprendre literatura. Un altre motiu per escollir escriure l’article sobre la biblioteca Joan Triadú ha estat el protagonisme de la ciutat al lipdub. En fi, es tracta de promoure aquestes activitats.
Petonets.
M'agradaM'agrada
Sí, sí. ja ho veig. Simplement afegia el poc que jo sé del tema.
Petonets.
M'agradaM'agrada
Gràcies per l’article. Li comentaré a un meu cunyat que viu a Vic per si no ho sabés.
A la biblioteca del mil·lenari de Sant Cugat fan l’hora del conte un cop al mes.
Fins la propera!
M'agradaM'agrada
Hola Elies,
Sí, ja m’ho deia l’Anna Maria. No te n’oblidis de dir-li.
De vegades tot i viure a la ciutat i estar interessat en la llengua i la literatura, aquestes coses passen desapercebudes. Per això he escrit l’article, per si el veu algú de Vic amb fills d’aquesta edat i no sabia res de les tertúlies literàries. Es tracta de fer difusió.
I a Sant Cugat hi ha els Portadors del Foc, el coŀlectiu literàri del que en sóc padrina, no te n’oblidis tampoc i a veure si tu els ajudes una mica, ens calen més membres! Recorda, si algú t’ho pregunta, que fan les trobades a l’Ateneu i es centren en el teatre (els seus conductors són especialistes en teatre i són boníssims).
M'agradaM'agrada
La xarxa de biblioteques a Catalunya està molt consolidada des de les més petites a les més grans, fins i tot hi ha bibliobusos.
A cada biblioteca s´organitzen clubs de lectura, tertúlies, activitats de promocionar la lectura, hores del conte, etc.
Depèn de la direcció de la biblioteca arriba a un públic més ampli o no.
La biblioteca Joan Triadú és una més, no sé si coneixes la trajectòria del qui porta el nom de la biblioteca, fa poc ens va deixar. Un gran exemple a seguir en el camp de la llengua i la pedagogia.
M'agradaM'agrada
Sí, ja ha quedat clar que al teu poble també teniu biblioteca, i que la Triadú és una de tantes.
M'agradaM'agrada
Benvinguda al meu bloc, tu també, Dolors! Ja en sou dues de Dolors que feu comentaris.
M'agradaM'agrada
Benvinguda al meu bloc, Imma.
Sí, conec el que va fer Joan Triadú, un gran personatge català en més d’una vessant.
També estic assabentada de la feina que fan en general les biblioteques de Catalunya i sé que de clubs de lectura n’hi ha molts i no solament a les biblioteques, però com vaig dir al post trobo que cadascun d’aquests clubs literaris és una mica diferent dels altres, pel que en sé. Cadascun té la seva idiosincràsia i cadascun es troba en un poble diferent o en un barri diferent.
La meva intenció en triar aquestes tertúlies literàries no era excloure’n cap altra –no es tracta d’excloure, sinó d’afegir–. Jo no sóc cap associació, ni institució, sóc una sola persona, que a més viu molt lluny, i només intento ajudar. Conec una mica les Tertúlies Literàries de la Biblioteca Joan Triadú, i el seu bloc, i m’agraden, com ja vaig explicar al post, i em va semblar adient dir-ne alguna cosa, sobretot per si de cas algú de Vic amb fills joves es passa per aquí i no coneixia aquestes tertúlies. Es tracta de fer difusió i ajudar i no d’excloure res, com ja he dit. El més important és aconseguir que aquests clubs de lectura per a joves tinguin un gran èxit, amb una gran assistència de jovent, senzillament. I cadascú, doncs, fa el que pot, i el que li sembla escaient o vol fer, i tot ajuda. I com més serem més riurem, oi?
Moltes gràcies per passar per aquí.
M'agradaM'agrada
Des de la Biblioteca Joan Triadú de Vic et volem donar les gràcies, Shaudin, per la difusió que suposa aquest article per les nostres tertúlies, en definitiva per la nostra biblioteca en general, i pel teu interès en la nostra feina.
Gràcies.
M'agradaM'agrada
Moltes gràcies, Sumsi!
M'agradaM'agrada
Subscric l’agraïment de la Sumsi, Shaudin. Aquest teu apunt és encoratjador!
M'agradaM'agrada
Moltes gràcies, Matilde. Ho celebro de debò.
I benvinguda al meu bloc!
M'agradaM'agrada
Sumsi, com amiga i sobretot com a lectora de la Shaudin, en sóc una gran admiradora. I us recomano vivament (si no el teniu ja) que compteu en el vostre catàleg amb el seu llibre. És boníssim i es mereix recolzament i promoció.
Crec que tots els lletraferits del món (autors, professionals, lectors, etc.) ens hem d’ajudar, en la mesura de les possibilitats de cadascú, a donar a conèixer, enmig de la voràgine de literatura “escombreries” que ens atrapa, allò que realment paga la pena.
Moltes gràcies.
M'agradaM'agrada
Jo també, com a lectora, em permeto recomanar el llibre de la Shaudin “Més enllà del somni”. L’he llegit i em sembla fantàstic. També puc dir que a la colla de nois i noies amb qui treballo, els han agradat molt els capítols que hem llegit junts.
Crec que és un llibre que serveix per a fer molts comentaris i treure’n aprenentatges.
És per a joves i per als que no ho som tant.
Un bon llibre.
Salutacions!
M'agradaM'agrada
Les nostres biblioteques estan fent un treball important en el camp de la llengua i la cultura.
Treballen amb la mainada, organitzant tota mena d’activitats i també amb la gent més gran.
La biblioteca del meu poble és petitona, però té al capdavant un parell de persones molt actives i interessades en fer-la rutllar.
Com m’hauria agradat que hi fos quan jo era petita!
Però no va poder ser…
Ara que sóc gran, hi participo i col·laboro en tot el que puc 🙂
Nosaltres tenim un club de lectura que fa tertúlia 😉
M'agradaM'agrada
Hola, Dolors.
Estic molt d’acord amb tu, la feina que fan les biblioteques de Catalunya és molt important. A més, m’encanten les biblioteques, com ja saps. Un dia vull escriure un article sobre biblioteques en general, ja fa temps que hi penso, però mai no trobo prou temps per fer totes les coses que tinc pensades. Algun dia.
No sabia que coŀlabores a la biblioteca del teu poble. Doncs algun dia n’hauré de dir alguna cosa. De mica en mica i entre tots ho farem tot, oi, Dolors?
M'agradaM'agrada
De mica en mica anem fent molt!
D’això es tracta, no?
I sobretot, fer a gust i per gust el que fem….si pot ser 😉
No et preocupis pels milers d’articles que escriuràs, hehehe, aniran sortint al ritme que calgui, sense pressa…de mica en mica. I nosaltres, aquí, per anar-los llegint 🙂
Una abraçada!
M'agradaM'agrada
Per sort a Catalunya podem gaudir d’un excel·lent (des del meu punt de vista) servei de biblioteques públiques. Assumpta Bailac, la dona que va iniciar la tasca des de la Diputació de Barcelona i, posteriorment, des de la Generalitat, és la persona a qui hem d’agrair aquesta xarxa que arriba fins a poblacions, en alguns casos, més petites que els 5.000 habitants que disposa la normativa.
Com sempre, o quasi, l’empremta d’una dona s’hi deixa notar. Discreció i eficàcia entrelligades a una modèstia i rebuig al protagonisme en la gestió, em semblen prou per dur a terme una tasca important i de manera silenciosa. Sense la bravura del mar i més propera a la taca d’oli que s’estén i ho abraça tot.
M'agradaM'agrada
Tens tota la raó. La xarxa de biblioteques a Catalunya és una meravella. Doncs des d’aquí li ho agraeixo a l’Assumpta Bailac, i també a totes les altres persones que ajuden a fer-ho una realitat.
Molt bonic el final del teu comentari.
Una abraçada.
M'agradaM'agrada