Aquí ningú no és estranger

Aquest és el títol d’un llibre escrit per Aitana Guia i Conca (València, 1974) i publicat per Edicions del Bullent. És un llibre curtet, de no gaire més de cent pàgines, que tracta del tema de la immigració i s’adreça als lectors adolescents, però del qual en poden gaudir també, i molt, els lectors adults. Aquí ningú no és estranger pertany a la coŀlecció “Claus per entendre el món” d’Edicions del Bullent, una coŀlecció on s’hi troben alguns llibres que són tot un encert.

Aitana Guia i Conca viu al Canadà i fa anys que es dedica a la recerca de temes migratoris. I amb Aquí ningú no és estranger no és limita a informar-nos sobre aquest temes, sinó que els seus raonaments ens fan pensar força. En aquest llibre hi trobareu des d’aclariments i comentaris sobre els diferents tipus de migracions, fins a informació específica sobre el Banc Mundial i el deute extern dels països que havien estat colònies. Escrit amb gran lucidesa i en un estil que aconsegueix engrescar el lector, Aquí ningú no és estranger deixa clar que la immigració no és un problema, sinó una oportunitat per construir una societat més lliure, justa i, fins i tot, més atractiva.

Sempre m’ha interessat el tema de la immigració, sobretot des que vaig emigrar a la ciutat de Toronto, al Canadà, on hi ha tanta i tanta gent vinguda de tot el planeta. Per tant no és estrany que m’agradés Aquí ningú no és estranger. Tanmateix, aquest llibre és molt diferent dels altres llibres o dels diversos articles que he llegit sobre el tema. D’una banda per l’estil engrescador que ja he esmentat més amunt, i d’altra perquè el llibre d’Aitana planteja d’allò més bé certes reflexions que potser alguns ja es fan però que no saben ben bé com exposar-les. I pels que mai no us heu plantejat gaires coses sobre la immigració, Aquí ningú no és estranger us farà veure més d’un aspecte d’aquest fenomen tan antic, tan arrelat a l’ésser humà i que cal entendre. 

Migrants mexicans cap als Estats Units

Tant si sou adolescents com si sou adults us aconsello que llegiu Aquí ningú no és estranger. El trobareu a moltes llibreries i per aquest llibre tan reeixit només haureu de pagar 6 euros.

Quant a Shaudin Melgar-Foraster

University professor and writer
Aquesta entrada s'ha publicat en Llibres juvenils en català i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

16 respostes a Aquí ningú no és estranger

  1. Anna M. ha dit:

    Gràcies, Shaudin. Ho faré així que pugui. Jo vaig escriure un conte (de ficció i breu) sobre aquest tema. Evidentment, una qüestió punyent i inquietant. Jo també vaig al·lucinar quan vaig anar a Londres va anys i vaig veure la barreja enriquidora de colors. Em va encantar i em va fer la sensació de trobar-me al centre del món.
    Ara aquí ja ho tenim, però en aquells moments, encara no.
    Una abraçada.

    M'agrada

    • En aquest sentit Toronto t’encantaria. Jo encara veig una gran diferència entre Toronto i, per exemple, Barcelona. I no solament perquè aquí hi ha més barreja, sinó perquè aquí els immigrants o antics immigrants (els que ja són canadencs –3 anys aquí, un examen i ja n’ets) estan molt més integrats a la societat. A Barcelona els nouvinguts (més o menys antics) semblen una mica perduts i les feines que tenen no són precisament de gran volada. Aquí, a tall d’exemple, els meus estudiants han vingut (ells o els pares) d’arreu del planeta; enguany en tinc de diversos llocs de Sudamèrica, Corea, Israel, India, Paquistan, diversos llocs del Carib, Marroc, Finlàndia, Noruega, Alemanya, Irak, Xina, Austràlia, Estats Units, Irlanda, Anglaterra, Iran, Turquia, Portugal, Espanya, Filipines, Grècia, Afganistan, Congo… i ben segur que m’he deixat algun altre lloc. Ara són tots canadencs, però.
      El llibre de l’Aitana es troba (o es trobava), entre altres llibreries, a l’Abacus –oi que hi sols anar?

      M'agrada

      • Anna M. ha dit:

        Sí, perquè hi ha una Abacus molt gran a tocar de casa meva, justament damunt del mercat d’Hostafranchs, on anem a fer la compra. Precisament he rebut un correu d’ells dinet que ja tinc els dos exemplars de “Més enllà del somni” que vaig encarregar pels meus nebots. Per tant, aviat hi passaré i miraré el llibre de l’Aitana.
        Petonets.

        M'agrada

        • Ja tenen els exemplars de “Més enllà del somni”! Fantastic!
          Si no trobes “Aquí ningú no és estranger”, ben segur que si el demanes el poden tenir en un no res. Jo crec que t’agradarà. I el pots passar als teus nebots.
          Petonets.

          M'agrada

  2. Aitana ha dit:

    Gràcies Shaudin!

    M’afalaguen tants elogis, especialment perquè els fa una escriptora de cap a peus.

    Per cert, saps que el llibre també té traducció al castellà (Nadie es extranjero) i que estem preparant la traducció a l’àrab?

    Una abraçada,

    Aitana

    M'agrada

    • De res, el llibre se’ls mereix, perquè a més de tot el que he dit està molt ben escrit (per alguna cosa tu també ets escriptora).
      Sí, ja ho sabia que hi ha la versió en castellà, tu mateixa el vas traduir si no m’equivoco, i jo en tinc un exemplar de la traducció també. No sabia, però, que esteu preparant una traducció a l’àrab. Enhorabona!
      Una abraçada.

      M'agrada

      • Aitana ha dit:

        Hola Shaudin,

        Sí, la traducció/actualització al castellà és meva, però la de l’àrab l’està fent el periodista marroquí Ahmed Bumkasar.

        El llibre funciona molt bé a l’ESO i al batxillerat i m’han convidat vàries vegades a parlar de’immigració amb als estudiants que l’han llegit. M’ho passo molt bé, encara que entendre la riquesa de la diversitat i viure-la plenament els costa.

        Una abraçada,

        Aitana

        M'agrada

  3. Olga ha dit:

    Sembla interessant i educatiu. Salutacions.

    M'agrada

  4. Gemma C.O. ha dit:

    Ja l’havia vist, però creia que sols era una recomanció. Aquest és un tema dificil i complicat. Si tots fosim realment respectuosos amb els costums dels altres i no tinguesim tanta por de les influencies externes, cosa perfectament comprensible, potser aniria millor. Cal pensar-hi.

    M'agrada

    • Tens raó, Gemma. Em sembla que t’agradaria aquest llibre. Com que és curtet i té un estil molt dinamic, es llegeix en un no res, però t’aclareix moltíssimes coses sobre el tema, i t’explica coses en les que potser mai no havies pensat i ben segur que t’agradaria saber. I tot per 6 euros! Val la pena, creu-me.

      M'agrada

  5. Dolors ha dit:

    El contacte amb gents d’altres contrades, d’altres països, d’altres religions….sempre és interessant i enriquidor.
    Estant en contacte amb ells no paro d’aprendre coses noves. I això m’encanta! És un intercanvi.
    No coneixia aquest llibre.
    El tema m’interessa.
    Gràcies per fer-me’l conèixer 🙂

    M'agrada

    • Absolutament d’acord amb tu, Dolors.
      Pel que fa al llibre, em sembla que t’encantaria. En algun moment vaig veure que el tenien a la llibreria 22 de Girona. Com que sé que vas per allà tot sovint podries preguntar si el tenen o demanar-lo. O potser el trobaràs en alguna altra llibreria.

      M'agrada

  6. Maria ha dit:

    A veure si la setmana entrant el puc anar a comprar. Pel que dius, Shaudin, i també pels comentaris, sembla que ha de ser un llibre molt i molt interessant.

    M'agrada

    • Sí que n’és, sens dubte. Tan senzillet com sembla a primer cop d’ull i després t’adones que hi ha molta informació. És molt agradable de llegir, ja ho veuràs. El trobaràs a moltes llibreries, però ja se sap que de vegades no els queden exemplars. Espero que tinguis sort.

      M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.