Blizzard

Aquí al Canadà tenim molta neu. A Toronto de vegades cau i cau i cau suaument i la ciutat s’omple d’una catifa blanca que fa crec-crec quan camines –tot altre soroll s’apaga perquè aquesta neu porta pau i silenci. I tanmateix, la neu no sempre arriba amb aquesta dolçor. Hi ha winter storms, ice storms, Alberta clippers, snowstorms i blizzards; val a dir, tempestes de neu o de gel.

El que aquí en diuen un winter storm és simplement una tempesta d’hivern que porta neu o aiguaneu i de vegades esdevé freezing rain o pluja glacial. La pluja glacial és molt temuda, tant pels que caminen com pels que van amb cotxe, perquè tot està cobert d’una capa fina de gel que deixa els carrers com una pista de patinatge. Tot i això, la pluja glacial no és tan perillosa com un ice storm.

Un ice storm o tempesta de gel, s’assembla a la pluja glacial perquè tot queda recobert de gel, però en aquest cas, com que les temperatures són molt baixes, el gel és més gruixut. És bonic de veure perquè totes les coses semblen irreals, però el pes del gel acaba destruint els arbres i els cables d’electricitat cauen i deixen poblacions senceres a les fosques durant dies i dies –si és una tempesta de gel forta poden passar mesos sense electricitat.

Tanmateix, per temperatures baixes les que venen amb els Alberta clippers. “Alberta” es refereix a la província d’Alberta a l’oest del Canadà. I “clipper” ve dels “clippers” o vaixells de vela molt ràpids –un “clíper” en català. Per tant, en català hauríem d’anomenar aquesta tempesta com “clíper d’Alberta”, però no té gaire solta ni volta quant al sentit, així que tant se val deixar el nom original d’Alberta clipper. Aquestes tempestes, que s’originen a l’oest canadenc, van molt ràpides –sense cap muntanya que les aturi, corren per les planes canadenques i en un tres i no res ja les tenim a Toronto. Es caracteritzen per vents molt forts i una davallada de temperatura brutal –en unes horetes la temperatura baixa uns 20°, i això acompanyat pel vent a gran velocitat no resulta gens agradable, em podeu ben creure. Mentre corren per les planes, els Alberta clippers duen poca neu, però en arribar a la zona dels Grans Llacs agafen humitat i ens deixen, a més de congelats, plens de neu. Però no tanta com amb un snowstorm o tempesta de neu.

Una tempesta de neu, evidentment, porta grans quantitats de neu i les temperatures són molt baixes. La neu s’acumula pertot arreu i, fins i tot, pot arribar a l’alçada del segon pis d’una casa –com passa tot sovint a les províncies marítimes del Canadà. Però no és una nevada suau, amb flocs de neu d’aquells de targeta postal; una tempesta de neu arriba amb ràfegues de vent –ah, el vent canadenc, sempre tan omnipresent– que es fiquen pertot arreu, alhora que, com aquell qui res, fan créixer les muntanyes de neu. De vegades no saps d’on ve aquesta neu que tot ho omple, perquè la neu que cau es barreja amb la que ja ha caigut i que el vent llança d’una banda a l’altra –el que aquí en diuen blowing snow, potser “neu bufada”. I si les bufades són d’allò més fortes pot ser que ens trobem amb un autèntic blizzard.

Un blizzard (no hi ha traducció possible que jo sàpiga) és una tempesta de neu amb vents molt i molt forts. Un blizzard és un monstre de vent i neu, i “monstre” és precisament com se l’anomena moltes vegades. L’altre dia hi va haver un blizzard que va assolar diversos estats als Estats Units i que ens va arribar aquí. A les notícies l’anomenaven “el monstre”. He viscut molts blizzards al Canadà, i pitjors que el de l’altre dia (i tempestes de neu de tota mena), i sé que el millor que pots fer si et trobes amb un blizzard és cercar un refugi. La neu que el vent bufa és menuda, dura i et fereix si et toca alguna part exposada, com ara els ulls. El vent no et deixa avançar i la neu que s’acumula ràpidament encara t’ho fa més difícil. I no veus res. Si mires els carrers des de la finestra d’un edifici, tens la sensació que el blizzard té vida, com si fos una bèstia de formes canviants que tot ho domina: el veus serpentejar per les calçades, ara posa neu aquí, ara destrueix aquell munt d’allà, ara ho deixa tot sense cap visibilitat i, tot d’una, copeja els teus vidres amb ferotgia. Enrabiat bufa i bufa i no se’n va. Quan a la fi decideix anar a fer estralls a un altra contrada, tot torna a la calma gelada.

Quant a Shaudin Melgar-Foraster

University professor and writer
Aquesta entrada s'ha publicat en Canadà i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

19 respostes a Blizzard

  1. Jordi Canals ha dit:

    Quina blancor. Gràcies per le fotos i els comentaris. Una abraçada!

    M'agrada

  2. panxample ha dit:

    A Valls estem de festa, festa grossa. La Candelera, les Decennals, festa de la llum i pel carrer, deu dies i deu nits, el sol ens acompanya i les lluminàries també, una festassa. La vida es mou per els carrers i places. Com que les fem cada deu anys les vivim molt intensament.
    Cosa que no podríem fer a Toronto amb el panorama de neu i gel que ens acabes d’exposar. Tot i que reconec que també te el seu al·licient, però obliga a fer vida de clausura.

    Estic llegint “més enllà del somni” l’he trobat a la Biblioteca Central, Xavier Amorós de Reus.
    De moment estic amb els rocduriants…

    M'agrada

    • Hola!
      Doncs espero que ho passeu d’allò més bé amb tanta festa, i sense tempestes de neu! Tens raó, amb el clima canadenc no podríeu celebrar aquestes festes; no gaire bé, si més no.
      Està llegint “Més enllà del somni”! Que contenta estic! Ja me’n faràs cinc cèntims quan l’acabis, oi? I fas bé de dir-me on l’has trobat –si no m’ho dieu no en tinc ni idea de quines biblioteques i llibreries el tenen. Quan tingui un moment afegiré aquesta biblioteca a la llista que tinc aquí al bloc.
      Ui, amb els rocdurians! Doncs ves amb compte que són molt ferotges. Hahaha!

      M'agrada

  3. Esteve Comes ha dit:

    Molt agradable de llegir, gràcies! En contrapartida, segur que gaudiu d’uns llargs capvespres, a l’estiu, fins més tard que més al sud.
    De “freezing rain” potser en diríem pluja gebradora (paral·lelament a “boira gebradora”), és a dir, pluja que cau gelada o que es gela en tocar un objecte fred. I potser no cal intentar traduir “blizzard”, però es pot explicar com a “borrufada” (tot i que és un terme de muntanyencs i esquiadors entesos) o “torb” (un vent que porta neu o aixeca la neu que ja havia caigut).
    És que sóc de lletres, no ho puc evitar!

    M'agrada

    • Benvingut al meu bloc, Esteve!
      A l’estiu tot és millor –capvespres i tot plegat. Si no li agafa per ploure tot l’estiu. Ai, toco ferro!
      Gràcies pels aclariments sobre la llengua; els tindré presents. Tot i que també hem de tenir en compte que parlem d’unes terres molt diferents: grans planes inacabables (milers de kilometres) sense cap muntanya i temperatures extremes. “Torb” potser és el que aquí anomenem “blowing snow”, pel que expliques; em sembla que “torb” o “neu borrufada” anirien més bé que no pas el que he dit de “neu bufada”.
      Espero que tornis a passar per aquí.

      M'agrada

  4. Anna Maria ha dit:

    Gràcies, Shaudin, per aquesta lliçó. A mi m’interessa molt, perquè realment és tan diferent…
    Tot plegat és com d’un altre planeta, d’un altre món.
    El fet que existeixi una terminologia tan àmplia per designar els diferents fenòmens ja ho diu tot. És com els esquimals, que també tenen tants noms i adjectius per catalogar el gel i la neu.
    En fi, caldrà portar-ho el millor possible. M’imagino que ja deu haver tot un pla establert per reconstruir. Suposo que a l’hivern el Canadà i tots aquests països que pateixen aquests fenòmens estan en perpetua reconstrucció.
    Un text molt bonic i les fotos, perfectes.

    M'agrada

    • Sí, oi? Molt diferent. Sé per experiència que és difícil entendre-ho bé si no es viu aquí i durant molt temps (anys). No té absolutament res a veure amb Catalunya.
      Tens raó amb això dels inuit (esquimals) i fins i tot més al sud també tenim moltes maneres de referir-nos a la neu – no només a les tempestes– perquè no tota la neu és igual.
      Més que res es tracta de treure neu i trobar què fer-ne. Cada any, només a la ciutat de Toronto, hi ha un presupost de 80 milions de dòlars per treure la neu. També hi ha la part de netejar d’arbres caiguts i reparar electricitat –no gaire a Toronto, però molt en altres contrades.
      Celebro que t’agradin les fotos. Vaig intentar mostrar les diferències entre les diverses tempestes d’una manera visual.

      M'agrada

  5. Ferran ha dit:

    Hola Shaudin.
    Vist de casa estant, i amb aquest solet que de bon matí ens desperta, costa imaginar tant de fred. Aquest any encara que n’ha fet una mica, no ha vingut el gran fred, però encara queden dies, aquí arriba a finals de febrer, però mai com al Canada, res comparable.
    Nosaltres hi vàrem estar a finals de setembre, començava a fer fresca, però la neu s’albirava lluny encara. Em va encantar aquella llum esbiaixada, amb una claror somorta però brillant dels paisatges. Hi volem tornar! El temps dirà!
    Gràcies per un article tan ben presentat, molt alliçonador i interessant.

    M'agrada

    • Gràcies, Ferran.
      Bé, és el Canadà. Tothom sap que neva i hi fa fred. Jo també ho sabia que era la neu i el fred quan vaig venir a viure-hi, però de fet no ho sabia. El fred i la neu que pots trobar, per exemple, als Pirineus no té res a veure amb la realitat d’aquí. El vent és el pitjor de tot; fa que tot esdevingui un malson.
      Ah, a finals de setembre. És generalment una època molt bona per venir aquí: els freds encara són lluny i els problemes de l’estiu ja han passat (pluja, tornados, calors sobtades i altíssimes, insectes pertot arreu…).
      Si veniu m’ho heu de dir!

      M'agrada

  6. Gemma C.O. ha dit:

    Llegint aixó m’he quedat glaçada, gairebé he sentit por i he pensat que mai aniré a viuere al Canadà. Relament és molt dur, cada cop que començava una categoria de tempesta, al.lucinava que pogués ser pitjor que l’enterior . Sols em queda tir-te que molta paciènci molts a`nims i molta sort. Un pató i una forta abraçada.

    Ah!!!! i això de quedar-se dies i mesos sense lectricitat………QUE FORT!!!!

    M'agrada

    • Em sembla que faràs bé de no venir a viure al Canadà, tot i que té les seves coses bones, sens dubte. Tu ho has dit: “és molt dur”. Depèn de la constitució de cadascú. Si ets jove i sana i aguantes bé les temperatures extremes, Canadà pot ser un bon lloc on viure perquè, d’altra banda, és un país pacífic, respectuós, civilitzat i amb força oportunitats, i la natura és impressionant.
      Petonets.

      M'agrada

  7. Elies ha dit:

    Caram, quina riquesa de vocabulari hivernal!
    Gràcies per l’explicació i per les fotos.

    M'agrada

  8. Maite Crespo ha dit:

    Ai, Shaudin! Mentre anava llegint el teu text, anava sentint com un esborronament a l’esquena… i en acabar-ho, tinc els dits glaçats, ai!
    La veritat és que les teves paraules m’han permés imaginar amb tot detall els fenomens que descrius… i m’han induit a decidir que, per poc que pugi, no viatjaré al Canadà a l’hivern! :-0

    Aquí fa un hiver fred per als nostres referents, però resulta impossible comparar, evidentment, el clima meditarrani amb el que patiu allà al Nord del continent americà.

    Vaig a prendre una sopeta calenta, a veure si reviscolo! ;-))
    T’envio una càlida abraçada,
    Maite

    M'agrada

    • Ai, pobrissona. Sento haver-te fet agafar fred.
      Faràs ben fet de no venir per aquí a l’hivern. Ara mateix fa moooolt fred. N’estic fins el capdamunt. No s’acaba mai.
      Res millor que una sopeta calenta; jo me’n faig un tip.
      T’envio una abraçada amb sopeta calenta inclosa.

      M'agrada

  9. Ester ha dit:

    M’agradat molt llegir el teu article, m’encanta com escrius i expliques les coses, son tant entenedores. La vida al Canada es molt dura, segur que tè moltes coses bones, però jo no podria. Una abraçada bonica.

    M'agrada

  10. Tura ha dit:

    Gràcies Shaudin, ho vaig comparti al meu mur per llegir-lo amb temps.
    Aprenc moltes coses…tot ho escrius tan bé…cuida’t Shaudin que aquest
    temps que fa al Canada és molt dur i tú has tan constipada…
    Petons des de Olot.
    Tura

    M'agrada

  11. Hola Ester i Tura!
    Moltes gràcies, guapes. Si que és un país dur, el Canadà, sens cap dubte, pel clima; però també té coses molt bones, com ara la vegetació a l’estiu que és impressionant.

    M'agrada

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.