Documental tendenciós

Suposo que sabeu que a partir d’aquest diumenge, i durant quatre dies, a Ginebra hi haurà un seguit d’actes (l’un a la seu de l’ONU) sobre Catalunya i la repressió contra l’independentisme català. Hi participaran el President Carles Puigdemont, la consellera Meritxell Serret i d’altres noms que coneixem bé com Txell Bonet o Laura Masvidal.

El nostre president, a qui han convidat a diversos d’aquests actes, participarà al debat que s’esdevindrà al Festival de Cinema sobre els Drets Humans, després d’acabada la projecció del documental L’Espagne au bord de la crise de nerfs. I no li envejo la tasca, perquè es tracta d’un documental esbiaixat cap a l’unionisme i amb comentaris gens contrastats. L’heu vist?

Estic acostumada a la visió que tenen a l’estranger de l’independentisme català —no hi entenen ni un borrall—. I també estic familiaritzada amb l’entusiasme que desperta entre els catalans qualsevol cosa que parli de nosaltres a nivell internacional, tant se val què diuen. És comprensible, després de tants anys silenciats. Com em deia una autora canadenca: “més val que es parli malament d’un llibre que no que no se’n parli”. Doncs, si fa no fa, és això. Tanmateix, hauríem de jutjar aquest documental d’una manera més crítica.

No ens fa cap favor que a L’Espagne au bord de la crise de nerfs s’entrevisti impresentables com Andrea Levy o Josep Borrell. Ells han d’explicar al món què passa a Catalunya? Encara bo que també diuen el seu parer el President Puigdemont, l’historiador Paul Preston i alguns altres, independentistes o neutrals, però el pes es decanta força cap a l’unionisme. O no saben de què parlen. Fixeu-vos: només començar, a L’Espagne au bord de la crise de nerfs se’ns diu que el conflicte s’ha produït per l’enfrontament de dos homes, M. Rajoy i Carles Puigdemont (líder dels independentistes, diuen, no que és el nostre president elegit). I, doncs, el poble català no pinta res? Tal com ho presenta el documental sembla que no i que el procés és una cosa dels polítics, i quan en diuen quelcom el comparen a la Lliga Nord d’Itàlia. I el referèndum de l’1 d’octubre? Només va ser una mobilització, explica John Carlin, una cosa petita.

Hi ha algunes parts del documental que se salven, però d’altres grinyolen força, com ara referir-se a la fugida de gairebé 3.000 empreses. O a la Catalunya dividida i la majoria silenciosa, de la qual ens presenta una família unionista manifestant la por que tenen a la independència perquè els catalans els faran fora i, és clar, no han participat en res relatiu a aquest tema fins que, tot d’un plegat, decideixen participar a l’emotiva manifestació (ens diuen) de la majoria silenciosa del 8 d’octubre. El documental s’entreté una bona estona amb aquesta família, la manifestació unionista i un altre cop Josep Borrell, però de la gent que va anar a les manifestacions independentistes no se’n parla. Ni tampoc d’Òmnium, ni de l’ANC, ni de l’empresonament dels dos Jordis, ni de tantes i tantes coses que haurien d’haver explicat.

Tant de bo el nostre president aconsegueixi contrarestar el punt de vista que ofereix L’Espagne au bord de la crise de nerfs.

Deixant de banda el documental, però, aquests quatre dies a Ginebra sobre el temà català em semblen una oportunitat fantàstica que tenim. Espero que es pugui deixar clar què passa a Catalunya i què volem els catalans.

Quant a Shaudin Melgar-Foraster

University professor and writer
Aquesta entrada s'ha publicat en Catalunya i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

19 respostes a Documental tendenciós

  1. María ha dit:

    Claro que es importante que se hable de nosotros, pero es una lástima que omita tantos temas importantes. Centrarlo en un duelo entre dos políticos es no haberse enterado de nada.
    A ver que reacciones se producen estos dias en Ginebra
    Una abraçada

    M'agrada

    • Hola, María. Avui sí que has estat la primera!
      En els últims anys m’he fet un tip de llegir articles sobre Catalunya, gairebé sempre en anglès, a la premsa estrangera. La major part de les vegades m’han posat de mal humor, per bé que han estat anunciats i compartits per catalans amb gran entusiasme, per allò que deia (el cas és que parlin de nosaltres), potser també per no dominar l’anglès i probablement per només llegir-ne el títol. L’única persona que m’he trobat (a twitter), que s’adonava del mateix que jo, ha estat la Liz Castro. Curiós. Bé, que això m’ha passat amb aquest documental, tot i que, en aquest cas, m’he trobat algunes altres veus criticant-lo.
      Exacte, centrar-ho com un duel entre dos polítics és no haver entès res.
      He vist el debat a Ginebra en directe (m’he saltat algunes parts perquè no ho sentia bé, molt fluix, i em cansava de posar l’orella a l’ordinador) i crec que ha estat molt bo. El President ha tingut l’oportunitat d’explicar-se durant molt temps.
      Una abraçada!

      M'agrada

      • María ha dit:

        No me he atrevido a comentar que al fin era la primera por si tenías un post en el spam
        😀 😀 😀
        Sólo aquí encuentro opiniones sobre el documental. Me parece que la gente ha compartido sólo por el título, sin conocer el contenido.
        Gracias por tu aportación y la de tus seguidores.

        M'agrada

  2. El nen dels patins ha dit:

    Estimada Shaudin, no havia vist sencer el documental i tu em vas fer veure’l, tens tota la raó, és esbiaixat, però esperem que el nostre President pugui aclarir-ho (?).
    Petons reina, i que se’n parli força de Catalunya.

    M'agrada

  3. Anna ha dit:

    Shaudin, estic totalment d’acord amb la teva reflexió, i crida a l’estar a l’aguait. Jo mateixa ahir ho vaig comentar a Twitter, que em preocupava el tò en que es deien certes coses, com per ex., la familia espantada perquè hauran de marxar….. Li ha faltat rigorositat al documental per contrarrestar les “opinions” públiques. M’ha animat llegir la teva opinió perquè ahir semblava que ningú veiés el perill en aquesta divulgació.
    Com tu dius, espero i confio que el nostre President sàpiga contrarrestar el documental i oferir als espectadors una visió més realista dels fets!

    M'agrada

    • M’alegro que tu també ho hagis comentat al twitter, Anna. Sí, la part amb la família és per llogar-hi cadires. Nosaltres sabem per on van els trets, però això ho veuen a l’estranger i els queda una idea molt distorsionada sobre el què passa. I a mi m’anima que tu, i d’altres que han comentat aquesta entrada, també se n’adonin. Em sembla que el nostre president en sap un niu de com contrarestar coses així. Gràcies pel comentari!

      M'agrada

  4. helenabonals ha dit:

    Gràcies per la informació. Recordo quan Puigdemont va anar a una conferència d’aquestes i una ponent li va dir que els catalans per ella eren uns malcriats. Realment no saben res!

    M'agrada

  5. Griselda ha dit:

    Jo tambè em vaig quedar de pasta de moniato quan vaig veure el documental! Tot plegat fa pena i fàstic! Encara ens queda molt per lluitar. Tant de bo que els independentistes que son fora de Catalunya puguin fer una bona tasca, perquè ens cal!

    M'agrada

    • Veig que tu ets una altra a qui no ensarronen fàcilment, Griselda. Que bé! Potser els que han acceptat el documental com una gran cosa en realitat no l’han vist. Altrament no ho entenc.
      Molt ens queda, per lluitar, noia. A veure si tenim algun resultat positiu després d’aquests dies a Ginebra.

      M'agrada

  6. Emilià ha dit:

    Hola Shaudin,
    Jo també el vaig veure i penso el mateix que tu. Documental absolutament esbiaixat. Però és el que es pot esperar d’una cadena pública europea ARTE cofinançada per la Unió Europea. Versió interessada i manipulada per crear un estat d’opinió contrari a les tesis independentistes. És evident que els fa por que la gent es pronunciï i voti a favor de l’autodeterminació dels pobles.
    Com be dius, sort en tenim dels nostres ambaixadors exiliats. I ara la Clara Ponsatí viatja a Àustria per participar en un seminari sobre autodeterminació amb acadèmics i diplomàtics d’arreu del món.
    Veurem com evolucionen les coses.
    Tan de bo que per a nosaltres evolucionin en positiu.
    Una abraçada des de Barcelona.
    Salut i República

    M'agrada

    • Hola Emilià,
      Vet aquí un altre que ho veu clar. Estic contenta de veure que els comentaris a aquesta entrada coincideixen amb mi. I que decebedora està resultant Europa! No en teníem prou amb les manipulacions espanyoles que també hem d’aguntar les europees.
      Sí! He llegit això de l’ex-consellera Clara Ponsatí. Fantàstic! Potser tots aquests debats d’alta volada duguin a alguna cosa bona per a Catalunya. Sóc optimista.
      Una abraçada des de Barcelona!

      M'agrada

  7. margarita aguye ros ha dit:

    Com rebatre amb arguments els continguts del documental, quan els fets estan narrats omitint episodis importants des del punt de vista estrictament democràtic? On és l’enfoc democràtic? Esperava un documental més equilibrat.
    Salut i república

    M'agrada

    • Jo també esperava un documental diferent, més imparcial, Margarita.
      Són molts els elements importants que han omès. M’he referit a Òmniun, ANC i els dos Jordis, com a exemples, però en són moltíssims. De l’1 d’octubre mateix hi ha poca cosa —el que em va semblar més interessant van ser les declaracions d’un dels observadors internacionals— i hi ha tant a dir!
      Gràcies pel comentari. Salut i República!

      M'agrada

  8. Pons ha dit:

    Que hagin convidat a gent dels dos bàndols en un debat ja es un gran detall, no sempre passa això,

    M'agrada

    • Pons, aquest documental no és d’Espanya (en aquest cas s’entendria perquè ja sabem com són). Se suposa que és imparcial i està ben documentat, però és força parcial i no han entès de que va la independència. A més: a qui se li acut convidar a parlar a l’Andrea Levy? M’esperava una cosa més seriosa.

      M'agrada

  9. jmsalva ha dit:

    Hola Shaudin, jo l’he vist senser i un documental que hagues pogut sortit molt bé, està completament esbiaxat, esperem que en Puigdemont ens fasi quedar bé els dies que falten i els que han pssat. Una abraçada, Juli

    M'agrada

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.