Aigua

Una vegada us vaig parlar de la fascinació que sempre he tingut pels primers comtes catalans. Aquella entrada al bloc va ser conseqüència d’haver descobert una exceŀlent sèrie de televisió anomenada Comtes: l’origen de Catalunya —aquí teniu el meu escrit: Comtes catalans.

Em sap greu que, en general, la gent avui en dia rebutgi força la història. A les universitats canadenques, per exemple, les assignatures d’història són les més menystenides, per sota fins i tot de la literatura que també és molt avall. Una gran part de la gent jove no vol saber res de la història, la qual cosa m’esborrona. Però no són només els joves.

I m’he adonat que a Catalunya, amb tot el procés cap a la República, sembla que vulguem amagar la nostra història, si més no la més antiga. He arribat a llegir en algun article que és bo haver-ho deixat enrere a les nostres explicacions sobre Catalunya de cara a l’estranger. Que potser és una mena de correcció política que no acabo de copsar? Doncs hi estic absolutament en contra, perquè si a les classes de cultura catalana aconsegueixo que els meus alumnes comprenguin bé qui som i què volem els catalans és, en gran part, gràcies a que han après la nostra història, i això inclou la història antiga, l’edat mitjana.

Bé, tornem als primers comtes catalans. Fa uns mesos vaig veure un documental a TV3 sobre l’aigua a Catalunya, sobre les infraestructures hidràuliques. Em va resultar fascinant. I vet aquí que parlaven d’aquestes estructures durant el segle X, en el temps de Borrell II. Es tractava de canals d’aigua per a irrigar els camps i per a proveir d’aigua la ciutat de Barcelona, sense dependre de les irregularitats estacionals amb l’aigua de pluja. Si pensem que la majoria de la pagesia i de les viles medievals a Europa depenien només dels pous, de l’aigua de pluja i dels rius, si n’hi havia, tenir una infraestructura hidràulica artificial el segle X és tot un triomf. És que fins i tot teniem clavagueram!

Aquesta estructura sembla que era hereva d’un aqüeducte romà, i va ser usada fins el segle XX. Es tracta del Rec Comtal, que potser vosaltres coneixeu, però jo no en sabia res.  

Quant a Shaudin Melgar-Foraster

University professor and writer
Aquesta entrada s'ha publicat en Catalunya i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

14 respostes a Aigua

  1. Josep GRAU i CARRIÓ ha dit:

    Bon dia polida!!
    Indubtablement es una de les moltes coses que la societat actual en general esta perdent, com altres valors, i això ens hauria de preocupar.
    Sinó tenim coneixement d’on venim estem avasats a repetir els errors del passat.
    La història no hauria de veure’s com avorrida i innecessària, ens tot el contrari, però indubtablement no es així actualment. Hi hauríem de posar remei.
    Ànims i felicitats per la teva feina.

    M'agrada

  2. lgarate2013 ha dit:

    Me parece muy interesante tu comentario sobre el valor de conocer la historia propia. Una forma de levantar el interés por la historia es mantener viva la “memoria histórica” entre la gente. Evidentemente, la propia (lugares, personajes, hechos, modos de vida, músicas, textos…) La memoria exige, después, profundizar en la historia de verdad, la que tiene su método etc. Si no somos capaces de, por ejemplo, poner en valor nuestra memoria histórica, ésta será rápidamente sustituida por la que incesantemente nos inoculan (de forma inocua, eso sí) nuestros conquistadores, ocupantes o como les queramos llamar. Y su Historia sustituirá a la nuestra. Así nuestra autocomprensión como “sujeto histórico” diferenciado se desvanecerá y aceptaremos formar parte del “otro” sujeto histórico, el de los dominantes.
    Es muy importante cultivar el interés y “culto” por nuestros “lugares de memoria”.
    Vale de chapa.
    Esperamos que esté mejor y que te dé tiempo a llegar a todo lo que tienes que hacer (texto para la universidad, clases, novelas etc.)
    Estoy con el tendón de Aquiles izquierdo roto. Enyesado hasta la rodilla, inmóvil (sin muletas o silla de ruedas) desde el día 3. No me duele nada. El lunes 17 tengo que volver a revisión. Eso es la mala. La buena es que no me duele nada.
    Besarkada handi bat!

    M'agrada

    • Kaixo,
      Tens molta raó, que la manca d’interès per memòria històrica ens portarà a que sigui substituïda, i ben de pressa, per la història oficial que ens volen fer empassar aquells que ens ocupen. S’ha fet tantes vegades al llarg i ample del món! Espanya n’és un bon exemple.
      Caram amb el teu tendó d’Aquiŀles! Ja el devies tenir malament abans que es trenqués; sol ser un perill, que es trenqui, quan et fa mal molt temps i no te n’ocupes. Molta sort, aprofita per llegir i digues-me com va el tendó. A veure si el dilluns et donen bones notícies.
      Besarkada bat!

      M'agrada

  3. Marta Valls ha dit:

    Bon dia Shaudin. A mi m’agrada molt la història saber de les nostres arrels. Està molt bé el teu article. Moltes gràcies i una abraçada!

    Marta Valls

    M'agrada

    • Hola, Marta,
      A mi també m’agrada molt la història; la nostra, no cal dir-ho, i la de tot el món. En gran part deu ser perquè el meu pare en sabia molt i sempre me n’explicava coses. Crec que els pares, per poc que en sàpiguen, l’haurien de fomentar a casa, amb els fills. Jo ho vaig fer amb el meu i ha donat molt bons resultats.
      Una abraçada!

      M'agrada

  4. Rosa Nebot ha dit:

    La història m’interessa molt i, sobretot, la nostra. M’hauria agradat estudiar-la a fons. Com a barcelonina antiga que sóc, conec el Rec Comtal. El teu articles és molt bo i carregat de raons. Potser hauríem de tenir en compte que la història més propera, justament quan tots els infants van tenir accés a l’escolarització, ha estat també la de la repressió i l’intent constant de anihilació del nostre poble, dels nostres valors. Tinc l’esperança que aconseguirem capgirar aquesta situació.

    M'agrada

    • Estimada Rosa,
      Com li deia a la Marta, a mi també m’agrada molt, la història. A la universitat vaig estudiar literatura, però la història era la segona opció —ja veus, les dues matèries més menyspreades avui en dia; deu ser veritat que no tinc gaire sentit pràctic—. De tota manera, abans d’estudiar literatura, a la Universitat de Toronto, vaig estudiar arqueologia a la Universitat de Barcelona (entre d’altres professors, vaig tenir en Miquel Tarradell que era genial).
      Hem de capgirar aquesta situació, és primordial.

      M'agrada

  5. María ha dit:

    Siempre resultan interesantes tus posts.
    Confío te vayas recuperando poco a poco.
    Una abraçada

    M'agrada

  6. Anna Villalonga ha dit:

    És sorprenent el poc interès per la història, que suposo que s’inscriu en el marc dels menysteniment general envers les humanitats. Sembla mentida. I és tan trist i preocupant!

    M'agrada

    • Sí, Potato, es dins del marc del menysteniment a les humanitats en general. Com deia, aquí la història és a baix de tot, just per sota de la literatura. Quan ho penso m’agafa angúnia. Mira, al meu departament que fins fa uns anys es dedicava a la llengua i literatura, ara tenim cursos de, per exemple, Spanish for business (com a d’altres departaments d’estudis hispanics a les universitats d’aquí; per llogar-hi cadires), i han desparegut els cursos de literatura medieval, del segle d’or (ni Cervantes no s’estudia), del segle XIX, etc. Encara tinc sort de fer classes de literatura hispanoamericana (veurem fins quan aguanta aquest curs). Pel que fa a la història, un exemple: l’altre dia en una classe em vaig trobar que tots els alumnes menys tres no sabien res de res de l’imperi romà, però el que es diu res, els hauria pogut dir que es tractava del nom d’una companyia de sabates i s’ho haurien cregut.

      M'agrada

  7. Griselda Manejas ha dit:

    Conèixer el passat ajuda a entendre el present! Salutacions des de les parades del tram 9 i 10 de Diagonal! Per la República, democràcia, i llibertat de Catalunya!

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.