La fortalesa dels kreml

A l’est dels Urals, ja en plena Sibèria però a l’oest del riu Ienissei, hi viu el poble dels кремль o kreml, anomenats així en rus perquè dins la capital dels kreml, malgrat tenir una població de només 10.000 habitants, s’estén una fortificació de la qual se’n desconeix l’origen. La ciutat més propera al territori dels kreml, Omsk, es troba a més de 500 kilòmetres d’un recorregut per estepes de clima extrem.

Segons sembla, l’emperador Alexandre III, un cop va deixar clar que la seva autocràcia no tindria límits —molt abans, per tant, a la notòria fam russa i epidèmia de còlera que es va endur mig milió de persones—, va fer una estada a la capital dels kreml, potser intrigat per la fortificació d’origen desconegut. Tanmateix, no tenim documentació sobre la raó d’aquest viatge. Sí se sap, però, que Alexandre III retornà al Palau d’Hivern amb certa precipitació, fet del qual tampoc no se’n saben els motius.

L’any 1939, Artemiy Artsikhovsky, arqueòleg i historiador rus, cap del departament d’arqueologia de la Universitat Estatal de Moscou i descobridor dels manuscrits d’escorça de bedoll a Novgorod, va enviar un grup de joves arqueòlegs a la capital dels kreml per investigar l’origen de la fortificació. Els arqueòlegs s’hi van estar un mes i van tornar a Moscou abans d’hora i en un estat certament inesperat: símptomes de privació de la son, havien perdut la memòria d’aquell mes, tremolors incontrolables. Un dels membres, l’estudiant Sergei Pavlov, després d’una llarga temporada a Leningrad a casa els avis, malgrat la manca de memòria sobre el mes amb els kreml es va recuperar força bé. No els altres arqueòlegs que havien anat amb ell.

L’any 2016 durant l’enderrocament d’un edifici a Sant Petersburg, es va trobar una bossa de lona i, dins d’un compartiment de la bossa, un home que treballava a l’edifici va descobrir un escrit que va lliurar a les autoritats. Després d’una investigació es va arribar a la conclusió que Sergei Pavlov en fou l’autor quan era a la capital dels kreml. Per bé que es tracta d’unes poques frases més o menys inconexes, ens confirma l’estat mental d’aquest estudiant abans que retornés a Moscou: desvariejava.

No puc dormir… No era l’Andrei qui cridava, l’acabo de sentir a la cuina parlant amb la Natasha… S’ha tornat a sentir el crit…

El descens a les entranyes de la fortalesa…, molt avall sota terra… Vull oblidar aquell ésser…

No puc dormir, pel carrer fosc passen amb un noi que crida… Els crits m’esborronen… Hem de tornar a Moscou… En Vladimir està massa fotut per fer decisions…

Ningú gosa sortir… Tots vam veure l’ésser sota la fortalesa… Si poguéssim avisar el Dr. Artsikhovsky, si poguéssim avisar algú…

A la llum d’una espelma espero que es faci de dia… Van a la fortalesa de nit, cada nit, i algú no torna…

Em costa escriure amb aquest tremolor… L’ésser amb cara de tigre i cos de cavall… No ho vull recordar…  

A nosaltres no ens han fet res… Fins quan?… No sé què fer, no sé ben bé on sóc… 

La camioneta està a punt, demà marxem… ens ho hem dit tantes vegades… Se me’n va el cap… Han de ser sacrificis…

Quant a Shaudin Melgar-Foraster

University professor and writer
Aquesta entrada s'ha publicat en Els meus contes i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

19 respostes a La fortalesa dels kreml

  1. Jesús Cervera ha dit:

    Helloween al gener??? 🙂

    M'agrada

  2. María ha dit:

    Siempre nos cuentas historias muy curiosas. Esta da miedo!!!! Y curiosidad por saber más de los kreml y de los arqueólogos.
    Gracias y una abraçada.

    M'agrada

  3. Rosa Nebot ha dit:

    Aquesta història tan curiosa i terrorífica pot interessar al meu nét, que estudia arqueologia a la Universitat Autònoma. La hi faré llegir.
    Ets una font de coneixements, Shaudin. Gràcies per comunicar-nos-els.

    M'agrada

    • Oh, tens un nét que estudia arqueologia, no ho sabia, Rosa. Jo també vaig estudiar arqueologia, a la Universitat de Barcelona, just abans de venir al Canadà.
      Com li deia a la María, la setmana que ve us faré saber més coses sobre aquesta història.
      Una abraçada!

      M'agrada

  4. Juli Salvà ha dit:

    Quina història més rara, i està basada en fets històrics, en fi, s’haurie d’estudiar més avui en dia.
    Una abraçada Shaudin 🙂

    M'agrada

  5. Josep Maria ha dit:

    Molt interessant i enigmàtic, s’està estudiant avui en dia? La Terra sempre te per nosaltres uns quants misteris, a l’hora inquietants i a l’hora fascinadors.
    Gràcies Shaudin, una abraçada.

    M'agrada

  6. Griselda ha dit:

    He pensat si no era l’argument per un nou llibre ….
    Salut.

    M'agrada

  7. peregomila ha dit:

    Molt interessant Shaudin, ho desconeixia completament. Gràcies per informar-nos d’aquestes històries desconegudes i curisoses!

    M'agrada

  8. Griselda i Pere,
    Gràcies pels vostres comentaris. Quan pugui tornaré a aquest tema, que necessita algunes explicacions, però de moment tinc una pneumònia i no tinc esma per a res.
    Una abraçada.

    M'agrada

  9. lgarate2013 ha dit:

    Suena mucho a H. P. Lovecraft… Besarkada handi bat.

    M'agrada

  10. Mònica González ha dit:

    Enhorabona pels 11 anys i que puguis continuar escrivint i acompamyant-nos molts anys més. També er desitjo que milloris de salut. Una abraçada, Shaudin!

    M'agrada

    • Moltes gràcies, Mònica, bonica! De poc se’m passa el teu comentari –l’he trobat per casualitat.
      Sí, em cal millorar de salut, però ho tinc malament perquè ara, amb la Covid, no hi ha manera ni que et facin proves.
      Tu i la teva filleta cuideu-vos força! Una abraçada!

      M'agrada

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.