Més enllà del somni, la primera noveŀla de la saga de la Interferència, va sortir a la llum a la Fira del Llibre de València de l’any 2008. Curiós que, com ara, jo tingués una pneumònia (petitona, no com l’horror que estic passant des de fa 4 mesos). I aquest any, a la 54 Fira del Llibre de València, Edicions del Bullent i dues noveŀles de la meva saga seran a la caseta 31-32 de la llibreria Botafocs, del 25 d’abril al 5 de maig.
Aquells de vosaltres que heu llegit Més enllà del somni, recordareu l’episodi amb la Nana i el drac verd de Pot. I potser a algú li va fer pensar en la llegenda de Sant Jordi. No anava errat. Em vaig basar en aquesta història per a l’episodi que també és una llegenda. I ara que veig com surten Santes Jordines pertot arreu —notable la que ha escrit en David Fernàndez—, voldria dir que ja hi havia la meva amb el personatge de la Nana; i com que ve Sant Jordi, m’ha semblat que esqueia parlar-ne. Aquest episodi de com la Nana salva el seu poble del drac, a Més enllà del somni agafa més de 30 pàgines, per tant us el resumiré, sense fer gaire spoilers, i us en copiaré alguns fragments (color blau). Els que heu llegit la noveŀla podreu fer memòria per quan es publiquin Les urpes del drac i Ombres i flames, que tenen (sobretot Ombres i flames) moltes conexions amb la història de la Nana.
Un dels personatges principals de la saga es diu Tam, té 11 anys (a la primera noveŀla) i és fill d’immigrants que van anar-se’n de l’empobrit país de Pot al país dictatorial de Rocdur, on han acabat esdevenint no gaire més que esclaus. Una de les característiques més notories d’en Tam és el seu gran talent per contar històries, i moltes vegades n’explica al Cap de l’exèrcit de Rocdur (les raons d’això les podeu llegir a la noveŀla).
L’episodi comença amb en Tam que explica un història molt antiga de Pot (d’on ve la seva família). És a la casa del Cap de l’exèrcit rocdurià, i amb el Cap hi ha també la seva filla Tariana. En Tam conta els orígens dels potians a les selves de Pot, com han d’anar al desert per fugir d’un drac verd (o ‘animalot’, per capricis del Cap) que se’ls menjava, com s’instaŀlen en unes muntanyetes amb coves on hi ha una font, com cacen serps grogues molt grosses per menjar, i com de tant en tant van fins a la selva a proveirse de peixos i més aigua. En aquestes incursions, de vegades el drac verd es menja algú.
Un dia el drac es menja el pare de la Nana, una noia molt llesta que dibuixa la història de Pot a la paret d’una cova, i a més canta molt bé. I ens explica en Tam:
—La Nana estava molt trista amb la mort del seu pare, i aquella nit va caminar pel desert cap a la selva i va asseure’s a terra prop d’on començaven els arbres. Allí, la Nana va alçar els ulls al cel i es va posar a cantar una cançó molt trista —en Tam beu un glop d’aigua—. Jo no sé cantar com la Nana però la cançó feia així:
T’he esperat, pare, dalt les muntanyes mirant molt lluny
on el verd esclata i l’aigua fa pampallugues de llum.
T’he esperat sota la forta calor que baixa del sol
fins que les primeres ombres m’han parlat d’un incert retorn.
I ara és de nit, i ploro al desert la tristor per la teva partença.
—Després de cantar la cançó, la Nana va caminar fins gairebé la selva i va dir: “Adéu pare”. I ja se n’anava cap a les muntanyes quan una veu poderosa va dir: “Qui ets, dona jove?”. La Nana va sentir un calfred a l’esquena però es va girar cap a la selva on es veia una forma molt grossa amb tot de dents que resplandien en la foscor. “Em dic Nana”, digué ella amb claretat, mentre aguantava el tremolor que l’envaïa. “Cantes molt bé, Nana. Per què no cantes per a mi?”, va dir l’animalot, ja que era l’animalot qui li parlava. La Nana va sentir un gran odi cap a aquell monstre que s’havia menjat el seu pare i ara li demanava que li cantés, de manera que sense dir res més la Nana va tornar cap a les muntanyes, i mentre caminava allunyant-se de la selva sentia la veu forta de l’animalot que deia: “Torna, Nana, canta per a mi. No et menjaré, només vull que em cantis”.
—Quines penques aquest animalot —fa el Cap—. A més a més de menjar-se-li el pare, volia que li cantés. No ho va fer pas mai, oi?
—Bé, ara us explicaré el que va passar —diu en Tam, i el Cap torna a aclucar els ulls. . .
—. . . La Nana no cantava ni tampoc no dibuixava. La seva mare i la seva germaneta, que també sentien una gran pena, s’entristien més encara en veure la Nana tan apagada. L’únic que feia la Nana ara era anar-se’n per les muntanyes a donar cops amb pedres, així tot el dia, una contra l’altra, pam, pam, pam.
La història continua amb la Nana polint la pedra, mentre diu: “L’haig de fer més punxeguda”. A la fi la Nana comunica a tothom que se’n va a la selva a cantar-li al drac verd, així no tornarà a menjar-se ningú.
—. . . I aquella mateixa nit, sota un cel ple d’estels, la Nana va caminar pel desert cap a la selva, acompanyada de tots els potians. . . . En arribar als arbres, va alçar la veu: ‘Sóc la Nana i vinc a cantar-te!’ Es va sentir un cop violent a l’aigua i la forma enorme de l’animalot aparegué entre els arbres. ‘Vine aquí, Nana’, digué una veu forta que venia d’una boca plena de dents, i la Nana s’endinsà en la foscor de la selva i no se la va veure més.”
—No se la va menjar, oi? —vol saber la Tariana.
—Bé, els potians van romandre allí, a frec de la selva, una bona estona, escoltant la bonica veu de la Nana, i després van tornar a les muntanyes. . . . Van passar els dies i la Nana seguia a la selva amb l’animalot. Tot just trencava l’alba l’animalot es despertava a la llacuna donant cops de cua i cantussejant i, tot seguit, es capbussava. La Nana, que s’havia despertat amb l’enrenou i l’esquitxotejada d’aigua, s’agenollava a la vora mirant dins l’aigua d’on emergia allà mateix on era ella el gros cap de l’animalot amb un somriure sinistre tot ple de dents. “Canta, Nana”, li deia, i ella li responia: “Primer he de menjar o no tindré veu per cantar”, i es posava a menjar fruitetes mentre l’animalot s’impacientava i donava més cops de cua a l’aigua deixant la Nana tota xopa. Quan havia menjat prou, la Nana s’asseia i començava a cantar, i l’animalot es quedava quiet dins l’aigua, escoltant sense moure’s; només se li veia la banya verda dalt del cap, els forats del nas i els ulls negres. Després de molta estona cantant la Nana deia: “He de dormir perquè si no dormo no tindré veu per cantar”, i s’arraulia a dormir. Si l’animalot donava cops de cua a l’aigua la Nana s’enfadava i li cridava: “Estigues quiet, que no em deixes dormir i no tindré veu!”, i l’animalot deixava de donar cops de cua i se n’anava per les llacunes a caçar durant una estona. A vegades l’animalot sortia de l’aigua mentre la Nana dormia i es quedava al seu costat mirant-se-la o jeia també per dormir. Quan es feia fosc la Nana tornava a menjar, a cantar i ja molt entrada la nit tornava a dormir.
—I amb tot això els potians anaven a la selva? —pregunta la Tariana.
—Sí, —contesta en Tam—. Anaven a la selva molt sovint ara, ja que l’animalot no va tornar-se a menjar cap més potià, però no veien mai la Nana perquè, quan els potians s’endinsaven a la selva, l’animalot feia pujar la noia al seu llom i se l’enduia selva endins per les llacunes. I així anava tot fins que va arribar el que els potians anomenem La Diada de la Sang.
—La Diada de la Sang? —fa la Tariana—. Recordo que quan era petita hi havia un dia a l’any en que tots els potians abans d’anar a la feina picaveu de mans i us posaveu garlandes verdes, i la mare deia que celebraveu La Diada de la Sang que era una celebració potiana molt antiga.
—Sí —afegeix el Cap—, i feieu un aldarull insuportable, per això el Castell ho devia prohibir.
—No era un aldarull, pare, recordo que era una celebració molt interessant.
—Si el Castell ho va prohibir és perquè no era res de bo —diu el Cap mig enfadat, incorporant-se a la butaca—. Però vinga, Tam, explica què més va passar.
—Doncs un dia, de bon matí, quan l’animalot va començar amb els seus cops de cua i la cantarella, es va adonar que la Nana ja no dormia i que tampoc no s’estava agenollada a la vora de la llacuna esperant-lo per dir-li que havia de menjar o no tindria veu. La Nana s’estava més enllà de la vora, dreta, les mans als malucs, mirant cap a on era ell. L’animalot va solcar l’aigua fins prop d’on era la noia i li va dir: “Què et passa, Nana bonica? No vols menjar?”. “No tinc gana” va dir ella. “Vols cantar?”. “No, no vull cantar, no vull cantar-te mai més”. L’animalot va donar un cop de cua a l’aigua tot enfadat i va cridar amb una veu forta com un tro: “Has de cantar!”. “Doncs no et cantaré perquè no m’agrades gens”. I ara sí que l’animalot es va enfadar de debò i vinga a donar cops de cua a l’aigua esquitxant-ho tot i fent fugir tots els ocells i els micos, espaordits de l’escandol que feia. I després de molts cops de cua va calmar-se una mica i li va preguntar a la Nana: “I per què no t’agrado?” “Perquè ets dolent. T’has menjat molta gent. No tens cor”. “Sí que en tinc!”, va cridar l’animalot. “No m’ho crec”, va dir ella. “Et dic que sí que en tinc!” I la Nana li va dir: “A veure, vull escoltar-lo”. I l’animalot va sortir de l’aigua i va caminar fins on era la noia.
En Tam s’adona que hi ha molta tensió a l’habitació, fins i tot el Cap té els ulls cansats ben oberts mentre mira en Tam amb expectació. El nen prossegueix.
—La Nana va posar l’orella al costat de la pell gruixuda de l’animalot i va dir: “Veus com no en tens, no sento res”. “Perquè és a sota” digué l’animalot, “t’has de posar a sota”. Però l’animalot, tan gros com era, tenia unes potes ben curtes, de manera que la Nana li va dir: “No em vull posar a sota perquè m’aixafaràs”. Així que l’animalot s’estirà a terra de panxa enlaire, on tenia una pell molt més fina. La Nana s’enfilà sobre la panxa i anà posant l’orella i escoltà fins a trobar el lloc exacte on bategava el cor de l’animalot. I mentre li anava dient “sí que en tens, sí que en tens”, la Nana es treia a poc a poc la pedra llarga i punxeguda que portava amagada sota les corretges de la cuixa. Però quan tenia el braç alçat amb la pedra, l’animalot va aixecar el cap i ho va veure. Els ulls de l’animalot i els ulls de la Nana van restar un instant en una sola mirada, fins que amb una rapidesa sorprenent la Nana va clavar-li la pedra al cor. L’animalot no va tenir temps ni de fer “ui”, i quedà mort.
A l’habitació tots s’han quedat muts. Només se senten els espetecs que fa la llenya a la llar de foc. A la fi, el Cap trenca el silenci aplaudint tot content.
—Vaja, vaja —diu—. Quina noia aquesta Nana. Si tots els potians fossiu així us podríem donar feina a l’exèrcit.
En Tam no diu res de que potser als potians no els agradaria treballar a l’exèrcit i es disposa a acabar la història.
La part que ve després, fins a acabar amb aquest episodi, és majorment sobre la sang del drac, que té el poder de fer sortir una cosa (no és una rosa, no), però haureu de llegir la noveŀla per saber de què és tracta.
Quina preciositat aquest fragment! m’han agafat ganes de tornar a llegir la novel·la, i mira que tinc un munt de llibres per llegir. Però m’hi posaré avui mateix. . Ets una escriptora excel·lent; sempre ho he dit, d’ençà que vaig conèixer els teus textos. Voldria que se’t reconegués arreu, tal com mereixes.
Desitjo que ben aviat ens diguis que ja has superat del tot la maleïda pneumònia i que es van solucionant els problemes de què ens has parlat darrerament.Una gran abraçada.
M'agradaM'agrada
Absolutament d’acord. Amb una objecció: preferiria que una universitat catalana li donés feina i així abandonés aquest Canadà que li és tan nociu per la salut.
M'agradaM'agrada
Per mi, Jesús, res està per sobre els meus llibres. I si en vengués molts també podria tornar. El cas és poder tornar, això de segur.
M'agradaM'agrada
Gràcies, Rosa! Tu que has llegit tota la saga (l’única persona en tot el món que l’ha llegida sencera, tret de jo mateixa), deus haver recordat coses relacionades amb les últimes noveŀles, sobretot amb “Ombres i flames”. Saps, quan vaig escriure aquest episodi del Tam que explica la història de la Nana, ja vaig desenvolupar diverses coses que surten a l’última noveŀla, ho tenia molt pensat des del principi, no els detalls, però sí els aspectes més importants. Quan escrivia aquest episodi de “Més ellà del somni”, visualitzava què passaria al final de la història, la relació amb aquesta història antiga de Pot, de la qual se’n parla també a “Perduts a l’altre món” i encara més a “Les urpes del drac”. De fet, moltíssimes coses que passen a l’última noveŀla, ja les pensava en escriure “Més enllà del somni”.
Pel que fa a la pneumònia, em van fer un CT scan i d’altres proves a l’hospital, per saber exactament quin és l’estat dels pulmons, i sabré el resultat d’aquí uns dies.
Petons!
M'agradaM'agrada
Buena idea recordar este fragmento de la novela para Sant Jordi.
Es curioso que siempre coincido plenamente con Rosa, en lo que dice y como lo dice.
Una abraçada.
M'agradaM'agrada
Sí, María, ja m’he adonat que ho has dit diverses vegades que concideixes amb el comentari de la Rosa. De vegades també has concidit amb l’Anna Maria.
Per cert, avui m’he assabentat que conec virtualment el pare de la teva amiga de Kingston. Ha estat divertit descobrir-ho, potser t’ho explicaran.
Una abraçada!
M'agradaM'agrada
Ha regresado hace un rato de Kingston. Mañana le preguntaré.
M'agradaM'agrada
Ok
M'agradaM'agrada
Ai, quins records tornar a llegir-ho! A veure si aquest Sant Jordi molta gent s’anima a cobrar els teus llibres, que són una meravella. Moltes gràcies per recordar un fragment tan oportú, Potatito.
M'agradaM'agrada
volia dir “comprar” no “cobrar” hahahahhaha
M'agradaM'agrada
Sí, hahaha, ja ho he pensat que no volies dir això. Només faltaria que el poc que cobro ho cobressin els lectors! Hahaha!
M'agradaM'agrada
Gràcies, Potatito de Barcelona. Tinc la impressió que per Sant Jordi no en vendré ni un, seria la primera vegada. La gent vol llibres que acaben de sortir i que els hi signi l’autor, mediatic a poder ser, i millor que el llibre no sigui literatura. Parlo en general. El pitjor que li pot passar a un autor que escrigui en català és ser lluny, ho tinc comprovat de fa anys. No passa en anglès, això.
Petons!
M'agradaM'agrada
Moltes gràcies polida per aquest tastet de la teva novel·la del que trec una conclusió molt adient pels temps que estem vivint:
Amb paciència i determinació tot és pot aconseguir, encara que pugui semblar una veritable quimera el nostre propòsit.
Desitjant que vagi millorant la teva salut i benestar, et desitjo molts èxits a la propera fira del llibre de València, com per Sant Jordi a Catalunya hi hagi molts lectors pensin en les teves obres.
Besades polida 😘
M'agradaM'agrada
Moltes gràcies a tu, Josep, per llegir-me i pels teus bons desitjos.
Espero que hagis passat una Bona Diada de Sant Jordi! I una abraçada!
M'agradaM'agrada
M’ha agradat molt aquest fragment del llibre, els he llegit tots i els rellegiré. Desitjo que es venguin molt per Sant Jordi. També desitjo que millori la teva salut. Una abraçada Shaudin 🙂
M'agradaM'agrada
Sé que has llegit tots els meus llibres, Juli, i no saps com em fa de contenta.
Endavant amb els teus cursos! Una abraçada!
M'agradaM'agrada
Hola Shaudin, ara he pogut llegir el teu post amb tranquilitat. Recordo aquest epissodi i m’agrada que els el recordis.
Vaig parlar amb la meva amiga de València i em va dir que mirarà de trobar algun llibre teu.
Una abraçada i cuida’t molt.
Marta Valls
M'agradaM'agrada
Oh, moltes gràcies, Marta, per recomanar els meus llibres! Més endavant ja em diràs si en té algun i si li agrada.
Em sembla que els lectors que han llegit l’episodi amb la Nana i el drac verd, el recorden, més bé o més malament. Anirà molt bé per quan llegeixin les últims llibres.
Una abraçada!
M'agradaM'agrada