Elisapie o ᐃᓕᓴᐱ

Es diu Elisapie Isaac, però tothom la coneix senzillament com Elisapie, nom que en el sistema d’escriptura de llengua inuktitut s’escriu ᐃᓕᓴᐱ. Perquè la seva mare es una inuk (singular d’inuit). I l’Elisapie és una compositora i cantant canadenca força famosa, que canta en anglès, francès, i sobretot en inuktitut. Si no la coneixeu és perquè la fama de ben pocs canadencs importants arriba a terres catalanes.

Elisapie Isaac ha guanyat diversos guardons, i l’any passat va ser nominada per un premi Juno. I no només per les seves cançons, sinó també pel documental que va dirigir sobre els pobles inuit de Nunavik (la part nord del Quebec), el qual ha rebut nombrosos premis.

I Elisapie és també una activista, que ha esdevingut una icona pels inuit. Enamorada de l’Àrtic, on va créixer, ens diu: “El Nord no és a l’altra banda del món. És dins el cor del meu”.

A sota teniu tres vídeos, cadascun amb una cançó. Són interessants també per veure una mica la vida dels inuit. La primera cançó és en anglès i s’intitula “Wolves Don’t Live by the Rules”. És una de les més conegudes i a mi m’agrada molt.

La segona, “Moi, Elsie”, és una de les meves preferides en francès. I el vídeo mostra les extensions desolades del nord canadenc.

I l’última és en inuktitut. S’intitula “Arnaq”, que vol dir “dona”, i la cançó vol ser un homenatge a la força de les dones inuit del Gran Nord.

Nota: no volia parlar gens del covid-19, però no em puc estar de dir que no aneu a treballar la setmana que ve. Sisplau, que seria un suïcidi coŀlectiu, i un genocidi per part del govern espanyol, al qual s’ha de desobeir en massa. Trec foc pels queixals!

Quant a Shaudin Melgar-Foraster

University professor and writer
Aquesta entrada s'ha publicat en Canadà, Música i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

22 respostes a Elisapie o ᐃᓕᓴᐱ

  1. Teresa Sagrera Bassa ha dit:

    Bon dia Shaudin,
    he mirat tots tres vídeos, no conexia aquesta cantant. M’han agradat molt, tant les cançons com les filmacions. Moltes gràcies!

    M'agrada

    • Teresa! M’acabo d’adonar que no havia respost els comentaris d’questa entrada, ni el teu ni cap. Tinc tanta feina que no sé on sóc.
      Molt contenta que t’hagi agradat. Sí, les filmacions són molt interessants i fan les cançons més properes si no domines l’anglès o el francès, i en el cas de l’inuktitut encara més important que tingui la part visual.
      Una abraçada!

      M'agrada

  2. Tura Nogareda ha dit:

    Hola Shaudin!
    Gràcies per aquestes cançons meravelloses que omplem de pau el nostre cor, tan batzegat pel que està passant.
    Ni ideia que la cantant existis…
    Una abraçada des de La Garrotxa!

    M'agrada

    • Hola Tura!
      Mira, ara s’hi està bé al Gran Nord canadenc. Amb tots els tres territoris Yukon, North West Territories i Nunavut només hi ha hagut 17 casos d’infecció per aquest coronavirus i, d’aquests, 16 ja estan curats –cap mort.
      Molts personatges canadencs de la cultura –escriptors, cantants, pintors…– no són gens coneguts a Catalunya, i dels directors i actors de cinema la gent es pensa que són d’Estats Units.
      Una abraçada cap a la Garrotxa!

      M'agrada

  3. Jesús Cervera ha dit:

    A mi no se m’obren els vídeos.

    M'agrada

    • Jesús Cervera ha dit:

      Al final s’han carregat i els he pogut veure. Una delícia, aquestes i més cançons que he vist i escoltat al Youtube. Gràcies pel descobriment!!

      M'agrada

  4. Griselda ha dit:

    Jo no ho faré! Tal com he fet els últims anys…si em permets la broma, ara que la cosa no està per fer massa acudits. A mi també em sembla una barbaritat el que pretenen. És angoixant l’esdevenir proper! Quanta gent es quedarà sense feina, i sense cap mena de protecció del seu govern. Uns perquè no poden i d’altres perquè no en saben. Tampoc sabem quan durarà això realment, perquè si hi ha rebrots ho patirem ara i adēs.
    A mi el que se’m fa més llarg i difícil és no poder abraçar al meu fill i neta, i em temo que n’hi ha per temps. Cuida’t. Cuideu-vos tots i totes.

    Liked by 1 person

    • Griselda, no recordava la nota que havia escrit al final i no entenia el teu comentari sobre la cantant. Primer em pensava que comentaves una altra entrada. Ara ja ho tinc clar i, bé, a hores d’ara (he tardat un munt a respondre a tothom) ja sabem com continua tot de moment.
      Això de no poder ser a prop i abraçar la gent que estimes veig que és una queixa molt general. El meu fill viu amb mi i no tinc aquesta mancança pel que fa a ell, però puc entendre molt bé el que comentes ja que la gran majoria de gent que estimo viu a l’altra banda de l’Atlàntic o, encara pitjor, s’han mort. Comprenc aquesta necessitat de la qual parles.
      Cuida’t tu també, molt i molt. Una forta abraçada!

      M'agrada

  5. rosanebot ha dit:

    Certament, no coneixia aquesta cantant i ben pocs la deuen conèixer al nostre país; quina llàstima, perquè és molt bona. I veure els paratges que ens mostra del Gran Nord m’ha impressionat.
    Aquí ja estàvem resignats a fer un confinament llarg, convençuts que és l’única mesura que pot contenir el Covid 19; Però el gobierno espanyol, tan inepte, estúpid i recentralitzador, ha deixat les comunitats sense competències i actua amb una irresponsabilitat increïble, sense escoltar a ningú, ni tan sols als científics, sobretot si són catalans. Estic realment preocupada. Una abraçada,
    Rosa

    Liked by 1 person

    • Estimada Rosa, celebro que t’hagi agradat l’Elisapie. Com li deia a la Tura (més amunt), a Catalunya no arriben els cantants canadencs (tret dels molt mediàtics), ni molts escriptors i etc. Tampoc els catalans arriben al Canadà. Aquests paratges que t’han impressionat, per a l’Elisapie i tots els pobles inuit és casa seva; aquell gel inacabable deu ser com per nosaltres mirar el mar o el Montseny. S’hi ha d’haver nascut i crescut per sentir-s’hi bé, perquè el fred és brutal –pensa que poden arribar a 50 sota zero, i més avall.
      El govern espanyol no té nom, però, ep, he llegit molts comentaris al facebook, de gent catalana, dient que Espanya ho fa força bé. No entenc res. Jo estic preocupada per la meva germana (em fa patir molt) i per tota la gent que estimo i que esteu en mans d’aquests barbars.
      Una forta abraçada.

      M'agrada

  6. Jesús Cervera ha dit:

    Al final s’han carregat i els he pogut veure. Una delícia, aquestes i més cançons que he vist i escoltat al Youtube. Gràcies pel descobriment!!

    M'agrada

  7. Una gran descoberta. Gràcies per compartir-ho. Salut!

    M'agrada

  8. Maria Sanchez ha dit:

    Gracias por este precioso descubrimiento. Ya me he suscrito a su canal.
    Una abraçada

    M'agrada

  9. Joan Rubiralta ha dit:

    No crec que hagi actuat mai a Catalunya i és una veritable llàstima. Recomano seguir-la per You Tube. En tot cas, si alguna institució la lloga, caldrà estar atents per poder-la sentir en directe.

    El que li està passant a Catalunya per l’actitud del govern espanyol amb el tema de COVID-19 podríem dir que és un genocidi de baixa intensitat. No ens poden liquidar a tots però hi ha molta tristor i ràbia especialment pel nombre de difunts que portem. Esperem que passi com més aviat millor i llavors caldrà passar comptes amb els responsables polítics d’aquest desori. Esperem que el poble català no perdi la memòria i se’n recordi a l’hora de votar.

    M'agrada

    • Hola Joan, sento respondre després de dues setmanes -no dono abast amb la feina.
      No, no ha actuat mai a Catalunya, ni enlloc d’Europa. Una llàstima, sí. I potser no passarà mai perquè de Canadà només es coneixen els personatges canadencs més mediatics, i fins i tot d’aquests molta gent creu que són dels Estats Units.
      Estic d’acord amb la paraula genocidi. I això, noi, això: memòria!
      Una abraçada cap al Montseny!

      M'agrada

  10. Marta Valls ha dit:

    Hola Shaudin.

    Quina meravella!. Moltes gràcies!
    Una abraçada molt forta!
    Marta Valls

    M'agrada

  11. Anna Maria Villalonga ha dit:

    M’han agradat molt, sobretot la cançó en francès. Gràcies, Shaudin. El Nord! Quin misteri!

    M'agrada

  12. jaumecampmany ha dit:

    Extraordinari Shaudin, és un plaer escoltar i veure aquests vídeos, sempre m’ha apassionat la vida de poble Inuit, compartint els meus millors dies de la meva vida amb la companyia dels meus alascas Malamute, Nort, Nika i Inuit ..
    Felicitats.

    M'agrada

  13. Griselda ha dit:

    Ara he pogut veure i escoltar els videos . Una veu molt bonica . I gratificant que cantin i facin coneixer la seva llengua.

    M'agrada

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.