Grace Williams: paisatges musicals

Una composició musical pot fer-te evocar moltes coses. De vegades un paisatge, tal com a mi em sol passar amb les composicions de Grace Williams.

Us haureu adonat que de tant en tant m’agrada parlar de compositores, generalment de música clàssica (Augusta Holmès, Clara Schumann), i també d’altres (Elisapie). Trobo que moltes són les grans desconegudes, de vegades perquè només són conegudes en el seu entorn (Elisapie al Canadà), o per haver quedat eclipsades per la fama del seu home (Clara Schumann), o bé per haver estat famosa en el seu temps però acabar oblidada (Augusta Holmès). Aquest últim és també una mica el cas de la compositora de qui parlaré avui: Grace Williams.

Nascuda l’any 1906 al País de Gal·les, a la vila de Barry, i filla de mestres, Grace Williams va aprendre a tocar el piano i el violí quan encara era una nena petita, però ja a l’escola es va decantar cap a la composició. L’any 1923 aconseguí entrar a la Universitat de Cardiff amb una beca per estudiar música, i el 1926 començà els estudis al Royal College of Music de Londres. Aquí, va tenir de professor a Ralph Vaughan Williams (malgrat el cognom no eren familia, però sí que es nota la influència de Vaughan Williams a la música d’ella). Amb una altra beca, l’any 1930 va estudiar a Viena durant dos anys; aleshores tornà al Regne Unit, a Londres, on començà a ensenyar música.

Durant la Segona Guerra Mundial van evacuar-la amb els seus estudiants a una petita vila enmig dels camps. Allí va compondre les seves primeres peces conegudes, com ara “Fantasia on Welch Nursery Tunes” o l’evocació del mar a “Sea Sketches” (dura 20 minuts; si no teniu temps en podeu escoltar un trosset):

Acabada la guerra retornà a casa seva, a la vila gaŀlesa de Barry, d’on no se’n va moure mai més. La resta de la seva vida la passà component música la major part del temps: una òpera, suites, simfonies, concerts, balades, ballets, sonates… Fou, a més, la primera dona britànica a fer una banda sonora, per a la peŀlícula Blue Scar. Va morir a 70 anys.

A sota teniu algunes de les seves composicions. No sé si us passará com a mi, que em solen evocar paisatges: mar, cel, camps, rius, boscos, que cambien segons l’hora o el temps i segons qui mira el paisatge, hi camina, hi corre, hi vola. I em sembla que és palès a la primera peça que us poso, “Hiraeth” (curteta).

Sinfonia Concertante, per piano i orquestra.

Violin Concerto (una de les meves preferides).

Quant a Shaudin Melgar-Foraster

University professor and writer
Aquesta entrada s'ha publicat en Música i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

16 respostes a Grace Williams: paisatges musicals

  1. Maria Sanchez ha dit:

    Gracias por hacernos descubrir tantos temas.
    Ahora me voy a PASEAR, luego escucho tus sugerencias.
    Una abraçada

    M'agrada

    • Hola, María. Espero que el passeig hagi estat bonic i sense massa gent. I em sembla que deus haver fet algues fotografies, a jutjar per la composició fotogràfica que vas penjar el dissabte al facebook, tota preparada amb la càmera. I tant de bo t’agradi la música de Grace Williams.
      Una abraçada!

      M'agrada

  2. Vicenç ha dit:

    Gràcies per compartir-ho, Shaudin. L’eclipsi injustificat del talent i de la creativitat de les dones és un element constant que encara perdura. No coneixia aquesta compositora; m’alegra haver-la coneguda. Gràcies!

    M'agrada

    • Hola, Vicenç. Celebro que t’hagi agradat. Poca gent coneix Grace Williams, sobretot fora del món de parla anglesa, però ni en aquest se la coneix gaire. Jo la vaig descobrir fa un parell d’anys en una emisora de ràdio música clàssica que escolto cada dia i on solen posar música de compositores.
      Espero que Acta Martyrum es vengui bé (he vist que ha estat un del títols a Llibreries Obertes)!

      M'agrada

  3. Marta Valls ha dit:

    Bon dia Shaudin
    Moltes gràcies per fer-nos escoltar autores no massa conegudes.
    Escoltare les teves suggerències.

    Moltes gràcies i petons!

    Marta Valls

    M'agrada

    • Bona nit Marta. De res, contenta de fer-ho. Jo les conec gràcies a la ràdio d’aquí que posa molta música de compositores i ens dona una explicació de qui eren. Sempre ho trobo fascinant de descobrir –totes aquestes compositores brillants de les que res no sabia!
      Gràcies a tu, Marta. Cuida’t i petons!

      M'agrada

  4. Mila esker, Shaudin. Música muy hermosa en el estilo Vaughan Williams,Esperamos que sigáis bien. Besarkada handi bat.

    M'agrada

    • Kaixo, Luis María. Sí, la influència de Vaughan Williams es nota força.
      De moment estem bé, jo d’aquella manera. Justament avui, quan hem anat a donar una volta per la Universitat de Toronto, hem recordat aquell dia que hi vam anar amb vosaltres. Cuideu-vos! Una abraçada!

      M'agrada

  5. rosanebot ha dit:

    Quina música més delicada! No la coneixia, no, aquesta autora. Gràcies per fer-nos-la arribar. Petons.

    M'agrada

    • Estic contenta que t’agradi, Rosa. Volia fer una entrada al blog que no tingués res a veure amb la situació que vivim, i què millor que fer conéixer una compositora que no es mereix ser oblidada (estava força segura que no la coneixieu). Cuida’t molt! Una abraçada!

      M'agrada

  6. Anna M Villalonga ha dit:

    Quantes dones silenciades, oblidades, menystingudes. En tots els àmbits. La literatura, la ciència, l’art, la música… Gràcies per presentar-nos-en una altra, Potato! Les composicions són precioses.

    M'agrada

    • Hola, Potato. Sí, n’hi ha tantes que és no acabar. De compositores en sé d’un munt molt gros, de totes les èpoques, perquè a l’emisora de música clàssica de la CBC, que escolto sovint, posen molta música de compositores generalment poc o molt poc conegudes, i ens donen explicacions sobre qui eren. Ho escolto mentre faig feina però parant bé l’orella quan donen les explicacions, i flipo.
      Cuida’t, i que es cuidi la Mireia amb la Vera. Una abraçada!

      M'agrada

  7. Juli Salvà Bibiloni ha dit:

    Gràcies Shaudin, per haver-nos presentat aquesta excel·lent compositora. Una abraçada

    M'agrada

    • Hola, Juli. Molt contenta que t’hagi agradat. Realment és exceŀlent, i quan pensem que és tan poc coneguda costa de creure. No he estudiat mai música, però estic segura que compodre una bona simfonia, per exemple, no ha de ser gens fàcil, ni tothom que sap música és capaç de fer-ho.
      Cuida’t molt. Una abraçada!

      M'agrada

  8. Griselda ha dit:

    Me’n faig creus que tinguis temps per a investigar i trobar tantes coses. Gràcies. Jo encara no he sortit a penes,a passejar, ahir dilluns aprofitant una sortida a la farmacia vaig allargar la caminada una mica, però em sembla massa aviat i imprudent quan veig tanta gent que surt sense mascareta i guants. Vull veure que passa en una o dues setmanes.

    M'agrada

    • De temps no en tinc gens, Griselda, i et donaré un exemple: tenia l’ordinador (era un portatil) amb problemes i en vaig comprar un de nou (dels de taula) que necessitava instaŀlar-se, posar tots els programes i tot plegat. Doncs vaig fer gruar el portatil 6 mesos més, amb el nou a les capses a terra, perquè m’era impossible trobar prou temps per instaŀlar-lo. Ja veus. Això de la compositora ho sabia per l’emissora de música clàssica que escolto sovint a la ràdio. Només vaig investigar una mica més i vaig cercar els vídeos (triar els vídeos em va donar feina, sí). He d’esforçar-me molt per escriure el post setmanal al blog, però les setmanes que m’és absolutament impossible escriure’l em sap tan greu que és pitjor que el gran esforç de fer-lo. És molt per la distància amb vosaltres tot això que em passa.
      Fas bé d’esperar una mica més, Griselda. De tota manera si pots mantenir una bona distància amb la gent (uns 3 metres), i ets a l’exterior, em sembla que pot ser força segur.
      Una abraçada!

      M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.