Aquest últim any i mig, si fa no fa, m’he engreixat per primera vegada a la meva vida d’adulta, perquè el meu pes va ser invariable durant dècades (tret del meu embaràs) fins que va arribar la pandèmia. Tinc roba que si era ajustada ara no m’entra, i amb l’altra vaig molt incòmode ja que encara no m’he comprat res nou, per falta de temps i, a més, perquè de tota la vida odio haver d’anar a comprar roba! Per això, abans, quan hi anava i trobava alguna cosa que em convencés (difícil, perquè sé molt bé què vull, però rarament ho trobo), comprava 2 o 3 peces iguals per tal que durés uns anys i no haver de perdre temps amb activitats que odio.
Bé, el cas és que entre fer classes en línia i tots els mesos que vaig estar sense quasi sortir després de lesionar-me el genoll, que continua amb problemes, aprimar-me sembla una utopia. Per això, quan em va arribar l’últim butlletí de la Universitat de Toronto (que m’envien per ser exalumne) i vaig veure un article intitulat “U of T study shows that nuts are not linked to weight gain” (Un estudi de U of T mostra que els fruits secs no van lligats a engreixar-se), el vaig llegir. S’ha d’entendre que “nuts” són fruites dins d’una closca dura: ametlles, nous, pacanes, pistatxos, nous del Brasil, macadàmies, avellanes… Res a veure amb panses, per exemple; per bé que malgrat no ser un “nut” sinó un llegum a l’estudi van incloure els cacauets. El van fer diverses universitats en diferents països i, precisament, qui ha estat una de les autores de l’estudi a la U of T, Stephanie Nishi, es troba ara a Catalunya on estudia a fons d’altres propietats dels fruits secs. És a la Universitat Rovira i Virgili, al laboratori de Jordi Salas Salvadó qui és també el director del CCNIEC (Centre Català de la Nutrició del Institut d’Estudis Catalans). Curiositats.
Doncs bé, després d’un estudi amb més de mig milió de voluntaris i 121 assatjos clínics, l’evidència va ser clara: a més de ser beneficiosos per als diabètics i per a la gent amb problemes cardiovasculars, i ser molt indicats per tenir una bona salut, els fruits secs no fan augmentar de pes i es recomanen per a la gent que es vol aprimar. Ja ho sabeu.
El dissabte 9 d’octubre vaig tenir massa feina (moltíssima!) per poder escriure una entrada al blog. Però hauria volgut felicitar els amics al País Valencià. Per tant: Amics valencians, espero que tinguessiu una bona Diada!
El dimecres vaig tenir una alegria en assabentar-me de la vacuna per la malària. Moren tants i tants nens cada any! Ara mateix no tinc els números, però són desenes de milers, la gran majoria a l’Àfrica subsahariana. En vaig parlar en una classe, tot i que no tenia res a veure amb el curs. Molts dies començo les classes amb alguna cosa que sospito que no saben i considero important que ho sàpiguen.
Parlant de vacunes, el dijous de poc perdo la feina, per tenir-ne tanta. I perquè la universitat ens atabala amb 30 o 40 o més missatges diaris (deixant de banda els dels estudiants). És una tortura, que va des d’anunciar alguna ponència o exposició, fins a demanar (gairebé exigir) que fem dotzenes de cursos per aprendre a fer les classes més divertides i atractives. Hi ha professors que passen tot el temps lliure fent cursos d’aquests (es tracta d’incloure ”juguets” a la classe) i d’altres professors estem fins el capdamunt de tot això. Bé, doncs m’atabalen tant i em fan perdre tant temps, perquè ho he de llegir bé i moltes vegades respondre, a més de la feinada que ja tinc amb les classes, que em va passar per alt que el dilluns era l’últim dia per enviar la prova de vacunació a la universitat, o no hi pots treballar més. Ens devia passar per alt a molts, perquè el dijous al matí ens arribava un missatge amb un ultimatum per aquell dia, per a qui no ho havia enviat quan tocava. Vaig haver de córrer perque anava a començar una classe, i no recordava on tenia la còpia del document ni on ho havia d’enviar. Ho vaig fer a temps, però quin ensurt —mira que si tot i vacunada m’acomiaden per no haver tingut temps de respondre!
Per acabar, us voldria presentar una activista i cantant quítxua del Perú. Potser la coneixeu, es diu Renata Flores. Per si no sabeu qui és, aquesta noia vol rescatar la seva llengua, el quítxua, i la vol promocionar sobretot entre els joves. És una cantant independent, que és part dels nous cantants i compositors andins que volen promocionar el quítxua entre els joves peruans. Són els promotors de la música urbana andina, també anomenada rap andí o inca trap, on combinen el rap, el reguetón i els sons del camp andí. A les seves cançons, Renata Flores empra majorment el quítxua, l’única llengua que parlaven les seves àvies, tal com ella explica, però de vegades canta en castellà. Parla de la discriminació, de la cultura dels seus avantpassats, de gent de l’altiplà que es va rebeŀlar contra els espanyols, i ho va pagar car, com en el cas d’una dona, María Parado de Bellido, a qui van torturar i finalment afusellar i de qui parla Renata Flores en una de les seves últimes cançons. També en té una on es refereix a les dificultats dels nens de les muntanyes per accedir a l’escola, sobretot les nenes, les quals han de fer un recorregut en molts casos de tres hores per arribar-hi; després tres hores de tornada quan ja és fosc, i de vegades són atacades. A sota la teniu. Les nenes que hi surten són nenes de les muntanyes que van voler coŀlaborar en el vídeo. Us he posat subtítols en castellà, però no sé si es mantindran (ja sabeu com canviar-los, oi? amb la rodeta de configuració a baix a la dreta del vídeo, aneu a quítxua i amb la fletxa a quítxua-español).
D’això en dic jo aprofitar el post, més que un tema, ens has ofert un cistell de temes ben variat. M’apunto això de la fruita seca. Cuida’t molt
M'agradaM'agrada
Hola, Margarida! Arribo ben tard, com quasi sempre. Gràcies, sí, hi ha vegades que parlo d’unes quantes coses que solen ser variades, d’altres vegades em concentro en una sola cosa, va com va. Pel que fa a la fruita seca, recorda que per no engreixar pot ser crua o torrada, però ha de ser sense sal o d’altres coses afegides.
Una abraçada!
M'agradaM'agrada
És un plaer llegir-te!
M'agradaM'agrada
Moltes gràcies, Pilar-Joana! Una abraçada!
M'agradaM'agrada
Hola, sempre tens propostes ben interessants i aquesta n’és una d’eixes, gràcies Shaudin.
M'agradaM'agrada
Josep Maria! Feia temps que no passaves per aquí. Que bé que has decidit tornar a escriure un comentari. Moltes gràcies, nen dels patins. Una abraçada!
M'agradaM'agrada
Quina parla tant bonica el quítxua, i quin crim seria deixar-la morir! Maleits aquells que volen matar llengües perquè es pensen que la seva és millor! Del tema dels fruits secs…no les tinc totes Shaudin…per si de cas no m’hi abocaré a menjar-ne.
M'agradaM'agrada
Hola Griselda! A tu també feia temps que no et veia per aquí. Sembla que això de la fruita seca ha fet tornar a la gent, ves per on m’hauré de dedicar a parlar d’ametlles, hahaha.
Sí, noia, quin crim seria deixar morir el quítxua, i tantes altres llengües, com ara la catalana –cada cop que sento dir per gent molt entesa que potser serem l’ultima generacio que la parli, m’agafa una tristesa! I un enuig!
Dona, no es tracta de menjar fruis secs com si t’hi anés la vida. Diuen que per una bona salut cal menjar-ne un grapat cada dia, i això no engreixa. Pensa que ha estat confirmat pels estudis de moltes universitats de molts països. I han estudiat més de mig milió de persones durant més de mig any. Impossible que s’equivoquin. I no, no t’aconsello que t’hi aboquis; abocar-se a menjar qualsevol cosa no va mai bé. Com em deien a casa, les coses amb moderació no fan mal, perquè jo sóc d’abocar-me a tot, a totes les coses, però per sort tinc prou cervell i tota la vida m’he frenat.
Una abraçada!
M'agradaM'agrada
Aqui estamos, en Altafulla, con el “clan de l’avellana” (Carod y cía). No sé si conocías la expresión, pero en su momento se utilizó bastante para designar al grupo ERC que trabajaba con Josep-Lluís Carod-Rovira.
Es la época de la avellana, que parece que es un sector en crisis. Muy triste.
Una abraçada mol fort,
K.&M.
M'agradaM'agrada
Oh, que bé! No, no coneixia aquesta expressió. Ah, sí? És un sector en crisi, el de l’avellana? No ho sabia, i sí que és trist, molt trist ho trobo. Tantes coses són tristes… sembla que tot se’n va a l’infern. Bé, sigui com sigui, passeu-ho bé a Altafulla! M’encantaria ser-hi.
Una abraçada molt forta a tots dos!
M'agradaM'agrada
Preciós el vídeo de Renata Flores. Pel que fa a la fruita seca, en menjo sovint, perquè m’agrada i sé que és bona per a la salut i, des de fa molts anys, un grapadet de nous acompanya cada dia la tassa de llet del meu esmorzar. Dono paraula que el meu pes no ultrapassa mai els 49 o 50 quilos!
M'agradaM'agrada
Estimada Rosa,
Celebro que t’agradi el vídeo de Renata Flores. Vaig triar-ne un que no fos massa rap (no m’acaba d’agradar, el rap, i a més no hi entenc). Aquest em va agradar el vídeo en si i la història que ens explica sobre les nenes de les muntanyes que volen estudiar i com ho tenen de difícil.
Tu fas com feia ma mare. A ella també li agradava força la fruita seca i en menjava sovint, i també menjava un grapadet de nous a l’esmorçar, però ella els posava dins d’un iogurt. I tampoc no s’engreixava. Recordo que quan ma germana i jo erem jovenetes i anàvem amb els pares a un restaurant, la mare sempre demanava “postre de músic” de postres.
Petons!
M'agradaM'agrada
Fa 3 anys que faig el Màster Nutrició i salut i si, els fruits secs som molt recomanables,jo cada dia me menjo un grapat de nous. Na Renata flores canta molt bé. Jo també m’he engreixat uns 6 quilos. Una abraçada des de Palma
M'agradaM'agrada
Hola Juli, doncs fas molt ben fet, d’acord al que he llegit. Sempre havia sentit a dir que els fruits secs són molt bons per la salut, però no sabia que no engreixen. La Rosa, m’es amunt, diu que ella també es menja un grapat de nous cada dia i, tal com li explicava, la meva mare també ho feia. És un fàstic això d’engreixar-se i jo no hi estic gens acostumada i em molesta d’allò més. I haver de comprar roba! Ho odio!
Celebro que t’agradi com canta Renata flores. Jo la conec de fa poc, un d’aquests descobriments que faig, en aquest cas la vaig veure mencionada en un post de Twitter i vaig anar a veure de què es tractava.
Una abraçada des de Toronto!
M'agradaM'agrada
Gracias por darnos a conocer cantantes y temas tan interesantes.
Me encantan los frutos secos!!!
Una abraçada
M'agradaM'agrada
Hola María! Mira, una altra a qui li agraden els fruits secs. Semblen ser força populars entre els lectors que comenten el blog. A mi també m’agraden molt i sempre he d’anar en compte de no passar-me. Ja quan era petita havia agafat empatxos d’avellanes o ametlles. És la primera vegada que parlo de menjar en aquest blog. Com que no m’agrada cuinar (ho evito tant com puc), això de parlar de menjar no va gaire amb mi, però vaig topar amb la notícia d’aquest estudi i ho havia de comunicar; com que ja saps com sóc, vaig anar a l’enllaç que portava a l’estudi original (ben bé 20 págines). Em va semblar prou important com per parlar-ne.
Una abraçada!
M'agradaLiked by 1 person
Compartimos el nulo interés por la cocina jajaja
M'agradaM'agrada
Compartim un munt de coses. Pel que fa a cuinar, ho compartim també amb l’Anna Maria Villalonga! Ella igual que nosaltres, hahaha!
M'agradaLiked by 1 person
Hola Shaudin ,
Això dels fruits secs m’ho va recomanar el meu endocrí, amb mesura van bé per tot.
Gràcies pel teu post sempre interessant.
Una abraçada!
Marta
M'agradaM'agrada
Bona nit, Marta,
Ah, mira, l’endocrí també t’ho va recomanar, oi? Sí, sembla que els fruits secs van bé, si fa no fa, per tot. Això ho sabia d’abans de llegir l’article mèdic, però ignorava que no engreixaven. És bo saber-ho.
Gràcies a tu, estimada Marta, per llegir-me i comentar gairebé sempre sempre.
Cuida’t molt. Una abraçada!
M'agradaM'agrada
Molt bon escrit i pel pés no t’obsesionis , una mica més d’exercici i dieta saludable.
Una abraçada😘
M'agradaM'agrada
Encarna! Hola, guapa. Perdona que no t’havia dit res, però no sabia que hi havia un comentari teu. L’he trobat abandonat al Spam. M’ha fet moltíssima il.lusió! Que recordi és la primera vegada que comentes al meu blog. Ai, noia, ho tinc malament això de fer exercici, tret d’una miqueta, massa problemes de salut i un genoll fotut. La meva dieta sempre és saludable, si deixem de banda que tinc un desgavell d’horaris (cada dia menjo en hores diferents, però el que menjo és saludable).
Espero que tornis a passar per aquí algun dia que et vagi bé. Una abraçada!!!
M'agradaM'agrada