Uns cascs una mica intertextuals

Heu vist peŀlícules del director rus Sergei Eisenstein? Si més no segur que les heu sentit anomenar. Jo n’he vist algunes: El cuirassat Potemkin, Ivan el Terrible (totes les parts) i la que ara m’interessa: Alexandre Nevski.

D’Alexandre Nevski em va quedar molt present la batalla sobre el llac tot gelat, com suposo que li deu haver passat a d’altra gent; una batalla èpica feta amb milers d’extres, amb el final del gel que s’obre i engoleix l’exèrcit invasor. Però el que em va quedar més gravat no va ser Alexandre, amb la capa moguda pel vent, al cim d’una elevació mentre contempla el seu exèrcit i, al lluny, l’exèrcit dels Cavallers Teutons; ni tampoc la dramàtica música de Prokofiev de fons, o la batalla mateixa. El que em va impressionar més va ser quan avança a cavall l’exèrcit teutó i podem veure els genets. O no els podem veure, vet aquí, perquè duen uns cascs que els tapen completament els caps amb només unes ranures pels ulls. Algú podria fer broma i dir que sembla que duguin una galleda cap per avall, però jo trobo que fa basarda perquè no hi ha manera de veure cap cara, res, de coll en amunt és tot el casc. En alguna ocasió, per les ranures, s’endevinen les ninetes d’uns ulls, però encara fa més feredat.

A què ve parlar d’això? Doncs que avui m’ha vingut al cap la primera noveŀla de la saga de la Interferència, Més enllà del somni, que molts de vosaltres heu llegit. Recordava el capítol “Combat de nit”, amb l’exèrcit rocdurià que envaeix les terres de Gelgel i s’esdevé la Batalla d’Abledeer (quan l’Anna i l’Alison fan la coneixença de l’Ival —per tal de situar-vos). Bé, quan el vaig escriure imaginava els rocdurians a cavall amb uns cascs iguals iguals als que duen els teutons a Alexandre Nevski. A la noveŀla només dic que els cascs els tapaven tota la cara i els donaven un aspecte temible, per tant els lectors poden imaginar els cascs com vulguin, però us asseguro que jo els veia exactament com a la peŀlícula d’Eisenstein.

Per mi es tracta una mica d’uns cascs intertextuals.

A sota teniu la batalla al llac gelat d’Alexandre Nevski (els Cavallers Teutons surten al cap d’uns minuts de començar).

Quant a Shaudin Melgar-Foraster

University professor and writer
Aquesta entrada s'ha publicat en Cinema, Interferència (saga), Més enllà del somni i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

14 respostes a Uns cascs una mica intertextuals

  1. Marta Valls ha dit:

    No l’he vist… sembla molt emocionant.
    Gràcies Shaudin. Bon dia, una abraçada!
    Marta

    M'agrada

    • Hola Marta. Està basada en fets reals, quan els germanics van envair la Rússia del segle XIII i el princep Alexandre Nevski, qui ja havia aturat una invasió dels suecs, va vèncer els germanics, i la batalla fou sobre un llac gelat. És una pel.lícula molt antiga però sempre la posen entre les millors de la història del cinema.

      M'agrada

  2. rosanebot ha dit:

    M’he permès de veure tota la batalla. És esfereidora, impressionant. Quin gran director va ser Eisenstein! Un bon regal, Shaudin, Gràcies.

    M'agrada

    • Sí, oi, Rosa? Jo també la trobo impressionant. I és una batalla històrica que va ocórrer, si fa no fa, com a la peŀlícula, sobre el llac gelat, l’any 1242. Es veu que Stalin estava entusiasmat amb aquesta peŀlícula, però en fer tractes amb Hitler van amagar “Alexandre Nevski”, no fos cas que els alemanys s’emprenyessin; i més tard, en començar les hostilitats amb Alemanya, els russos van tornar a mostrar la peŀlícula d’Eisenstein pertot arreu. Molt gran, va ser aquest director. A mi sempre m’han agradat les seves peŀlícules.
      Una forta abraçada!

      M'agrada

  3. Gemma Colomé ha dit:

    No m’estranya, són cascs per els dolents. Realment impressionant per què no saps què o qui hi ha darrere. És la por d’autodefensa al desconegut.
    Una abraçada ❤️

    M'agrada

    • Hola Gemma, et responc més d’un mes tard perquè se m’havia passat.
      Exacte no saps qui hi ha al darrere. Sempre passa amb un casc que cobreixi cap i cara, però aquests, a més, no tenen res que s’assembli a un cap, ni el coll es veu. Trobo que són de pel.lícula de terror.
      Una abraçada!

      M'agrada

  4. Maria Sanchez ha dit:

    Interesante intertextualidad.
    Una abraçada

    M'agrada

  5. Juli Salvà Bibiloni ha dit:

    Els cascs que tapen la cara fa feredat, venen perfectes pels homes de Rocdur. La pel·lícula semble molt interesant. A veure quan podrem llegir tota la saga 😉 Una abraçada des de Mallorca 🙂 🙂 🙂

    M'agrada

    • Hola Juli. Et responc 5 setmanes tard. Sí, oi, que són perfectes pels soldats de Rocdur? Jo me’ls imaginava així cada cop que explicava batalles. És una pel.lícula interessant, tot un clàssic. No sé què fer amb la saga, no ajuda que ni tinc temps d’ocupar-me’n -espero algun miracle-. Una abraçada des d’un Toronto gelat!

      M'agrada

  6. Griselda ha dit:

    Suposo que sí, que és una gran película tenint en compte que va ser rodada fa ..80 anys ? D’entrada a mi em fa sentir que estic veient una cosa infantil ( no em mateu els cinèfils),però m’imagino que les guerres ( sempre horroroses) devien ser tant esfereïdores com vol semblar en aquest film.

    M'agrada

    • Griselda, t’he fet esperar cinc setmanes ja per una resposta. Em vaig despistar i no havia respost a uns quants de vosaltres.
      És considera un dels grans clàssics del cinema, molt innovadora i del gran Eisenstein! Mira que dir que és una cosa infantil! Doncs sí, et mereixes la foguera! Hahaha!
      Una abraçada i petons a l’Olivia!

      M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.