Continuació de les notícies sobre les hordes bàrbares

A les ciutats canadenques s’han creat contraprotestes que es fan més decidides, tenint sempre en compte que es tracta del Canadà i, tret dels indígenes, la gent no està gaire acostumada a aquestes coses. Però la gran majoria de canadencs no està disposada a deixar-se trepitjar pels bàrbars motoritzats. Si les autoritats no són prou contundents, ho serà el poble, com ja s’ha vist una micona el dissabte a la petita ciutat de Kingston on, mentre la policia s’estava allí palplantada com qui contempla el paisatge, la gent s’ha situat a l’ample del carrer i un home ha començat a posar barricades per tal que, en aquest cas, les camionetes i cotxes dels bàrbars no entressin a la ciutat. Possava una barricada, aleshores un policia anava i la treia, tornava a posar una barricada, un policia la tornava a treure, i així anar fent, amb molta parsimònia, a la canadenca. Era com una peŀlícula còmica. Més tard, els policies han decidit posar les barricades que havien tret, encara amb molta parsimònia, privant el pas dels bàrbars. Després, tot el comboi de vehicles se n’ha anat de la ciutat. Si voleu veure la part de les barricades, com a curiositat canadenca, aneu al minut 1:50 i mireu fins al minut 3:50; aleshores salteu al minut 7:00 i fins al 8:00. Tot això és la seqüència de les barricades. El cas, però, és que encara que resulti còmic han fet fora els bàrbars.

Els indígenes cada dia estan més indignats amb els bàrbars. La nació algonquina de l’àrea d’Ottawa ja fa més d’una setmana que va presentar un manifest on exigien que els camioners d’aquest anomenat Comboi de la Llibertat fotessin el camp de les seves terres. Veure com els bàrbars duien objectes i símbols de la cultura algonquina, alguns venerats, i els usaven amb grolleria i per una ocupació, al cap i a la fi, de les seves terres, els va encendre. Però els bàrbars continuen emprant símbols de les primeres nacions, barrejats amb epítets racistes. Perquè de racistes, aquests bàrbars en són fins al moll de l’os.

Tal com ja us feia saber la setmana passada les hordes bàrbares motoritzades tenen el suport de l’ultra dreta d’Estats Units. Pasada una setmana, la informació de tot el que passa darrere bastidors és molt més clara. Ja te’n parlen a tots els mitjans oficials i, si vols profunditzar, hi ha d’altres mitjans més acadèmics o bé fora del mainstream que t’esclareixen moltes coses. Però abans de seguir ho vull dir ben clar, sobretot per als catalans que celebren el comboi de camions canadenc: són neo-nazis i molt perillosos. Ha quedat clar senyors i senyores que seguiu els comptes de facebook i telegram sobre aquest comboi?  Tipa, vaig quedar l’altre dia de llegir tantes bestieses i discutir-me el que explico.

Tots els líders i organitzadors del comboi de la llibertat canadenc són d’extrema dreta i estan financiats per milionaris dels Estats Units. Alguns ja són ben coneguts per les seves idees racistes i anti tot. Gent com James Bauder, conegut supremacista blanc i teòric conspiranoic i qui va tenir la idea del comboi, molt abans de la pandèmia (aquest comboi fa més de 2 anys que es començà a organitzar; res a veure, doncs amb vaccins o màscares que han estat excuses). Quan el comboi es va posar en marxa, James Bauder va enviar un memorandum a Ottawa exigint que s’acabessin els mandats anti covid. A més, és un dels més grans partidaris del moviment QAnon (la versió en anglès és millor si l’enteneu) dels Estats Units, és a dir que es tracta d’algú a qui li falta un bull. Aquest personatge, ja l’any 2019 va iniciar un altre comboi anomenat United We Roll contra les polítiques pel medi ambient del govern canadenc. James Bauder va deixar ben clar que arrestarien el Primer Ministre, Justin Trudeau, just reelegit fa quatre mesos per el poble canadenc. L’arrestarien i estaria tancat tota la vida. I encara es quedava curt perquè d’altres deien que el penjarien.

També tenim a Romana Didulo que s’autoanomena “reina del Canadà”. Una altra conspiranoica afiliada al moviment QAnon, la qual va instruir a tots els seus milers de seguidors a Telegram (n’hi ha de catalans) que disparessin contra el personal mèdic. Una altra guillada del comboi és Tamara Linch, coneguda racista i qui s’encarrega de les finances del comboi. Va aconseguir 10 milions de dòlars en uns dies, gran part venien d’Estats Units i principalment de Texas, a través de GoFundMe, però quan aquesta organització de caritat va assabentar-se de qui eren aquests del Comboi de la Llibertat ho va parar tot. Un milió ja havia arribat a la butxaca dels bàrbars, però la resta va ser retornada a qui ho havia donat. D’altres donacions directes que eren al TD Bank del Canadà, el mateix banc ho ha blocat tot i ha lliurat els diners a la cort perquè siguin retornats a qui ha fet la donació. Aleshores van aconseguir més de 9 milions de dòlars a través d’una altra organització, GiveSendGo, però la Cort Superior d’Ontario ha congelat els diners ja que contribuiran als actes criminals que s’estan fent als carrers d’Ottawa. Sembla que ara el comboi passarà a les criptomonedes. Tot plegat està en mans de la cort, perquè és molt seriós que un estat estranger financi un grup que pertorba el nostre país, és un atac a la soberania canadenca.

Una altra perla entre els líders és Pat King, tocat del bolet com els altres i obsessionat amb la superioritat de la sang caucàsica i anglosaxona (ho treu a cada moment quan l’entrevisten). Ell va deixar clar que per aconseguir el que volen haurien d’anar a trets. També va dir que havien d’estar ben assabentats d’on vivien tots els polítics (el primer ministre va se evacuat de casa seva amb la dona i els fills i dut a un lloc desconegut; això quan Trudeau estava força malalt amb covid). King també ha dit que les terres americanes són dels blancs, com ell, i no d’aquests idiotes dels indígenes. I, com tots els altres, de dalt o de més avall, vol enderrocar el govern canadenc, desfer-se de Trudeau, dels ministres i dels diputats –el Parlament en ple eliminat; ara bé, deixar el senat, i aleshores instaurar un govern amb una base de grassroots i governar ells, alguns dels líders del comboi, un govern dictatorial. I es clar, els canadencs ho acceptarem tot com si res, oi? Són una horda de bàrbars i a sobre guillats. I molt perillosos.

I ha més del líders i organitzadors, però això es fa llarg. Tenia molt per explicar, però aniré a un parell de coses només.

Tenim els tres punts de creuament més importants a la frontera amb Estats Units totalment blocats pels camions d’aquesta gent. L’un és entre la província canadenca d’Alberta i l’estat americà de Montana, l’altre entre la província de Manitova i l’estat de Dakota del Nord i l’altre entre la província d’Ontario i l’estat de Michigan. Aquest últim és el més essencial, l’Ambassador Bridge, que conecta concretament la ciutat canadenca de Windsor i l’americana de Detroit. És on hi ha més tràfic de mercaderies amunt i avall. Un llarg pont sobre el riu Detroit que ha estat ple de camions i també de cotxes atrapats allí des de fa sis dies. Però avui la policia canadenca ha pogut desbloquejar-lo. Encara queden alguns bàrbars, però poca cosa. Els altres punts per creuar continuen blocats.

La setmana passada ja avisava de molta gent catalana a les xarxes glorificant els bàrbars amb camió. Continuen dient veritables barbaritats, com ara que Canadà és una dictadura i els del comboi canviaran el Canadà i el món. I ho saben molt bé, diuen, perquè s’ha de seguir no-sé-què de Telegram en anglès, que com que és en anglès vol dir que és veritat. Bé, els comptes de Facebook i de Telegram del comboi de la llibertat estan creats per trolls pagats, el famós Astroturfing. Tot el que generen és fals i a favor dels camioners bàrbars, per fer-los quedar súper bé i alhora desprestigiar el govern democràtic canadenc. És tot generat per trolls, però milers de catalans ho segueixen. Aviso, doncs, de què hi ha darrere: està pagat per grups i individus d’estrema dreta. Tot plegat és més perillós del que sembla.

Us enllaço un parell d’articles de The Guardian molt interessants, però són en anglès:

The global ‘freedom movement’ is a carnival of crank and conspiracy – and very dangerous

The whole world should be worried by the ‘siege of Ottawa’. This is about much more than a few anti-vaxx truckers

Per acabar (tenia molt més per explicar!), aquest cap de setmana hem tornat a tenir les hordes bàrbares a Toronto, però només a la tarda ha estat molt pesat de camions passant per l’avinguda davant del meu edifici fent sonar el clàxon tota l’estona. Ara hi ha silenci, i no vull cridar. Pel que fa a la capital, Ottawa, l’ocupació continua i, segons diuen la gent que hi viu, cada dia és pitjor, amb els invasors envalentits. Els canadencs estem demanant que es mobilitzi l’exèrcit, però el govern no vol violència i així continua la cosa. Potser és millor no incitar a la violència però els habitants d’Ottawa estan en un estat de setge.

[Us respondré els comentaris de la setmana passada de seguida que pugui]

Quant a Shaudin Melgar-Foraster

University professor and writer
Aquesta entrada s'ha publicat en Canadà i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

36 respostes a Continuació de les notícies sobre les hordes bàrbares

  1. Xavier ha dit:

    Gràcies Shaudin…
    Encara estic en xoc!

    M'agrada

  2. Xavier Martín i Arruabarrena ha dit:

    Gràcies!

    Xavier

    M'agrada

  3. Juli Miquel Salvà Bibiloni ha dit:

    Gràacies Shaudin. Una abraçada, Juli

    M'agrada

  4. Maria Sanchez ha dit:

    Muy interesante todo lo que explicas (y aterrador), gracias por el tiempo que has dedicado a elaborar los dos últimos posts. Antes de ayer pregunté y Kingston estaba muy tranquilo. Ya veo que ayer no tanto.
    La extrema derecha lo aprovecha todo para implantar sus ideas.
    Una abraçada

    M'agrada

    • Vaig pensar en tu, María, quan escrivia sobre Kingston. Vaig pensar que et cridaria l’atenció. És cert que Kingston estava molt tranquil, no és una metròpoli i per tant no atreu tant als bàrbars, però van haver de fer una visita per molestar.
      Fa molta por el que passa amb l’extrema dreta a quasi tot el món. I on no passa sol haver-hi d’altres extremistes. La ignorància i les ments tancades fan molt mal; es deixen entabanar com si res i així els poderosos feixistes tenen com crèixer.
      Cuida’t, maca. Una abraçada!

      Liked by 1 person

  5. Margarida Aritzeta ha dit:

    Quin món tan galdós estem deixant

    M'agrada

    • Hola, Margarida.
      Sí, entre tot plegat… Costa ser optimista. Jo faig tot el que puc informant bé els meus alumnes al principi de les classes o quan va bé amb les discussions del curs. He d’aprofitar que tinc una audiència, però és tan poca cosa.
      Una forta abraçada!

      M'agrada

  6. vambesa ha dit:

    Uf! Quin panorama. Ahir vaig llegir que començaven a desallotjar camioners del pont Ambassador, però això és una petita part del problema… És molt necessari aquest anàlisi que fas, Shaudin. Sí, des de Trump, des d’abans de Trump i tot (quan va “guanyar” algú va dir que això venia de l’era de Thatcher i Reagan), aquests ultres de dretes han estès els seus tentacles per canals de comunicació i xarxes socials, pervertint paraules que han convertit en eslògans per amassar partidaris de base popular i crear un conflicte conspiranoic extraordinari (i de ben segur lucratiu per a ells, en detriment del poble), bo i fent gala d’un racisme blanc supremacista que ja raspa el moll de l’ós de la convivència social. És terrible, terrible. Una teranyina de titelles promoguts per l’extrema dreta empenyen cap a un enfrontament d’incalculables conseqüències. Continuar empobrint les masses, massacrar els drets de les persones i que els de sempre s’enriqueixin més i més… Aquest és el seu vertader lema. I tenen bons estrategues (bojos o inconscients, però bons), ja que saben aprofitar cada ocasió -ara, la pandèmia; després, qualsevol desastre que pugui ocórrer- per propagar més els seu missatge destructiu… Convé estar atents i reaccionar!
    Cuida’t molt, Shaudin! Molta força i molts ànims! Gràcies per aquests articles que ens apropen una realitat global que va calant més de pressa del que ens pensem, segurament. Una abraçada!!!

    M'agrada

    • Hola Vicenç. Et responc 9 dies tard, ho sento. A hores d’ara ja saps que van desllotjar completament l’Ambassador. Sí, això ve de lluny, però l’internet a ajudat molt a escampar-ho, sobretot des que Trump s’hi va abocar. Ho expliques súper súper bé, per tant només em queda afegir que cal molta educació; no cal dir als més joves, però també a molts adults perquè veig que es deixen entabanar fàcilment, a més de ser força ignorants. És tan important tenir una població amb una bona educació, i vull remarcar BONA, perquè veig molta gent que ha anat a l’escola i… marededéu la ignorància!
      T’agraeixo el comentari d’allò més! Una abraçada!!!

      M'agrada

  7. Ricard Godia ha dit:

    Molt agraïts per l’aire net que ens arriba gràcies a la teva finestra. El fum que ens envolta a Catalunya no ens deixa mirar gaire lluny. La infecciò de la rao es molt mes greu que cap virus….

    M'agrada

    • Moltes gràcies per les teves paraules, Ricard. I benvingut al meu blog (no recordo haver-te vist aquí abans). Estimo molt Catalunya i vull informar tan bé com pugui, perquè en teniu poca, d’informació, sobre aquest tema o bé la que teniu està equivocada. I és un tema que va més enllà del Canadà o l’Amèrica del Nord. Cert, la infecció de la raó és molt pitjor!

      M'agrada

  8. rosanebot ha dit:

    La teva descripció d’aquest problema , l’anàlisi que en fas, és interessant i, alhora, molt preocupant, perquè és ben cert que l’extrema dreta, el racisme, la intolerància, està guanyant terreny arreu. Fa pànic pensar que poden arribar a destruir la democràcia, més o menys bona, que s’ha anat construint en una part important -no la més gran- del món. Gràcies Shaudin, per la informació que ens dones.

    M'agrada

    • Hola, Rosa. Ja sóc al teu comentari de la darrera setmana.
      Sí, malauradament, tal com dius, l’extrema dreta, el racisme i la intolerància guanya terreny. I fa pànic, sí, per les raons que exposes. Cal obrir els ulls a la gent, aquesta que sembla que va dormint, si més no intentar-ho. I, bé, recordar sempre allò que al feixisme se’l combat. En el meu cas, tinc la sort de ser docent de la nova generació, i de gent universitària que pot copsar millor el que explico que no pas la gent més jove. A totes les classes, sigui l’assignatura que sigui, sempre parlo, poc o molt, de temes que els obrin els ulls, la ment, sobre què passa realment al món. Tinc una posició que no puc desaprofitar.

      M'agrada

  9. lgarate2013 ha dit:

    Sigues explicando de forma clara la evolución de esta crisis. Lo que me resulta sorprendente es que un Estado moderno y, en apariencia por lo menos, democrático no tenga (no utilice) herramientas de coerción más efectivas contra estos bárbaros. Es un clásico eso de “la tolerancia con los intolerantes”.

    M'agrada

    • Kaixo! Ja has vist a l’últim post que sí hi ha mesures de coerció, com l’Emergencies Act. És que Canadà no està acostumat a que passin aquestes coses i els ha costat adonar-se que la situació és molt pitjor del que s’haurien mai imaginat. De fet, jo tampoc m’hauria imaginat que passés una cosa així aquí. Hi ha hagut protestes molt fortes dels indígenes, sobretot una, però és una cosa diferent (i no es dediquen a aterroritzar els habitants d’una ciutat), a més, en el cas dels indígenes, tenen tota la raó d’estar enfadats.
      Besarkada bat!

      Liked by 1 person

  10. Toni Fmsknr ha dit:

    Gràcies pel vídeo. Ben didàctic. Molt bé, quina valentia!
    Això de ses xarxes m’embolic. No les seguesc, ni es bots o gent que ha perdut es criteri i s’empatia. Deu ser una feinada controlar-hó un mínim…
    Escriure o filmar com feis serà útil. Deuen ser tantes experiències comprimides i s’estrès que és higiènic. A més, després per a poder descansar sa majoria des record i es relat es mig perd.
    On dius “Ara hi ha silenci, i no vull cridar” és el que em sembla, tan dramátic? uau, uau, uau… Una bona crònica! Ens obris ets ulls 🙂

    M'agrada

    • Toni Fmsknr ha dit:

      PS: Aferrades, amb un entreteniment; Potser anima aquesta escena d’una peli escolar que valora escriure conflictes a https://youtube.com/watch?v=krwbggcA4h0 Salut i força! 🙂

      Liked by 1 person

      • Toni Fmsknr ha dit:

        O aquest llibre de tema similar a sa notícia:
        https://www.vilaweb.cat/noticies/fragment-ensenyar-pensament-critic-de-bell-hooks/
        Vista després, just suara, una coincidència i casualitat guapa 🙂
        Ah, i per a cridar o plorar sense destorbar a veïnats m’agrada fer capficos. Però encara va millor una sortideta a una gruta o cova ventilada. I conèixer-né un amb un lloc pla per a ballar, i sec per a reposar amb fogonet i jaç. Ull però, no sigui es jaç d’aixopluc de bestiar amb males puces 😉

        Liked by 1 person

        • Tu també llegeixes el VilaWeb?

          M'agrada

        • Toni Fmsknr ha dit:

          Sí, és un bon referent.
          Però a pics intervé sa ‘Bruja Averías’ 😉 (Símil amb es personatge de teresetes fictici i censor, a ‘La Bola de Cristal’)
          A Balears crec que es talls ‘subtils’ a ràdio, TV o xarxes van i vénen d’antic, a vegades uns segons, com a Cinema Paradiso, però no de sexe, amor i tendresa, sinó d’altres poders…
          O alguns talls foren bèsties, evidents, de vandalisme… Com un que fa molts anys va danyar es repetidor principal de TV3 a Balears.
          Ah, i fa poc, em sona que tallaren una transmissió de ràdio d’un partit de futbol important. A mi no m’agrada s’esport o joc competitiu, però si m’interroguen diré qui va ser, n’Amélie Poulain 😉

          M'agrada

    • Hola, Toni. Jo segueixo un parell de xarxes socials, però la gent que ens seguim som amics, i quan no es tracta d’amics solen ser gent culta i interessant o, senzillament, bona gent. No segueixo cap boig ni gent que diu bajanades. Per mi és molt útil per estar en contacte amb amics, família i en general gent de parla catalana, com que visc tan lluny! Però les xarxes socials poden ser terribles per escampar mentides. S’ha d’anar molt en compte i contrastar les coses.
      Gràcies! Una abraçada (o aferrada)!

      M'agrada

  11. Anna M Villalonga ha dit:

    Quina societat tan galdosa que ens està quedant.

    M'agrada

  12. cescrod ha dit:

    Estimada Shaudin: Sempre els camioners han estat amb el feixisme. A la Xile de Salvador Allende una vaga de camioners va anunciar el cop d’estat de Pinochet. Quan parlo de camioners, dic Associacions Patronals de Camioners. O sota l’aixopluc de Sindicats (sic) de camioners.

    M'agrada

    • Tens raó, Francesc, amb la comparació que fas amb Xile. Vaig llegir un parell d’articles on també es referien a la vaga de camions durant Allende i la comparaven amb el que passa aquí. Té molta lògica. De tota manera he de defensar els camioners canadencs, els altres, els que no volen saber res, absolutament res, dels bàrbars. I els que hi ha a Ottawa, es veu que molts ni són camioners sinó gent hi han anat amb camió.
      Una abraçada!

      Liked by 1 person

  13. 6qsite ha dit:

    Cuida’t molt Shaudin! Molta força i molts ànims! ✌

    M'agrada

  14. Griselda ha dit:

    El que no entenc és el perquè tot just ho fan a Canadà ? Desconec els motius, i em crida l’atenció que es manifestin al país veí…. Quan veus que per tot arreu hi ha conflictes es quan més tristor entra.

    M'agrada

    • Griselda, la majoria dels que protesten són canadencs (amb un munt d’americans), però adoren els Estats Units, els Estats Units del Trump i dels bojos que van ataca el Capitol a Washington, ara fa un any. Qui hi ha al darrere d’aquestes hordes sí que són quasi tots americans, els milionaris que enviaven diners al comboi de camions. En aquest moviment feixista sembla que volen fer el mateix en els dos països: crear caos, fer caure els pilars democràtis, enderrocar els governs, crear-ne uns de nous sense eleccions –unes dictadures. Al Canadà, quasi tots aquests bàrbars són de la província d’Alberta, la més americanitzada del país, per bé que aquests bàrbars són una minoria. Tants conflictes que hi ha hagut a la història del món i no n’aprenem. I ara mira que passa amb Ucraïna. És un no acabar de notícies negatives. Una abraçada, guapa.

      M'agrada

  15. Teresa Sagrera ha dit:

    Shaudin, gràcies per ampliar la informació de l’altra publicació. Tot això que expliques és terrible i aquí no en sabem de la missa ni la meitat. Quina gent tan perillosa aquests els bàrbars! Espero que aconsegueixin controlar-los ben aviat. Cuida’t molt, una abraçada!

    M'agrada

    • Teresa, sí, són molt perillosos. Ara n’hi ha molts d’arrestats, amb tres dels líders principals a qui segurament els esperen molts anys de presó. Però la claca que els segueix està acampada fora de la ciutat i es prepara per tornar a invair la capital. Ja ho aniré explicant.
      Gràcies! Una abraçada!

      M'agrada

  16. Jordi Canals ha dit:

    Bon día Shaudin. Parlo sovint amb la Berta. . Ahir em va trucar ella amb imatge. Feia fred. Malgrat tot està enamorada de Toronto. Caminava pel carrer. Anava a comprar. Feia un sol esplèndid. Segueixo llegint el que envies.
    Forta abraçada !!!!!

    M'agrada

    • Bona nit, Jordi! Et responc 8 dies tard (imposible abans). Celebro que us parleu amb la Berta, i que li agradi tant Toronto! Fa força dies amb sol, però solen ser els més freds de tots. Quan fa núvol o neva (quan no és tempesta) o plou, la temperatura puja. Però quan el cel és súper blau i amb molt sol, si és l’hivern, vol dir vent i temperatures frígides. Gràcies per llegir-me. Una forta abraçada!!!

      M'agrada

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.