Aquests dies

M’he retrobat amb en Ginger. El recordeu? Us n’havia parlat l’estiu de 2020. És el gat del museu ROM (Royal Ontario Museum), per bé que no és del museu sinó que hi caça ratolins a l’exterior. Pel que en saben els guardes del museu, no sembla ser el gat de ningú, només apareix al museu al vespre i accepta el sopar que li donen –sempre vigilant que els racoons (osos rentadors) no li prenguin l’àpat. Aleshores s’asseu prop dels contenidors d’escombraries i espera que aparegui algun ratolí. Tota la nit allí. Quan es fa de dia, desapareix.

Tot i que el museu és molt a prop de casa (és al mig de la Universitat de Toronto), l’estiu passat no hi passava a les hores convenients per trobar-me en Ginger, per tant només vaig coincidir un cop amb ell, però en veure’l em vaig esborronar: en Ginger travessava University Avenue, l’avinguda davant del museu, probablement el lloc amb més trànsit de tot el centre de Toronto. El gat va arribar a l’altra vorera de manera miraculosa. Segons em va dir un guarda, en Ginger passa l’avinguda sovint.

Doncs res que l’altre dia el vaig retrobar, assegut prop dels contenidors. “Ginger!”, vaig cridar tota contenta en veure que seguia viu. Es va incorporar i es va quedar mirant-me. Li vaig dir unes cosetes i me’n vaig anar no fos cas que li espantés els ratolins. En Ginger no és un gat que s’acosti a ningú –és força ferestec, segons em van dir els guardes, i te l’has de mirar de lluny. Entre la distància i que s’està en un lloc força fosc, mai li he pogut fer una fotografia. Però sembla que em reconeix o, si més no, reconeix el seu nom que li van posar els guardes fa uns anys. Em pregunto si recorda que una vegada el vaig salvar d’una pila de racoons (aquí)?

El dia 8 de juny va fer 50 anys de la famosa foto intitulada “El terror de la guerra”, amb la nena que corre nua, la roba cremada amb napalm, a la Guerra del Vietnam.

La nena, de nom Kim Phúc Phan Thi, tenia 9 anys, per tant ara en té 59. Viu amb sa mare, el marit i dos fills a la ciutat de Ajax, a tocar Toronto. La CBC la va entrevistar i ella explicava el dolor tan terrible de les cremades que va tenir durant anys i anys. Per sort el napalm no li va tocar la cara, ni els peus o les cames que va fer servir per córrer i córrer intentant fugir d’aquella cremor que l’embogia. Malgrat tots els tractaments que li han fet, encara té sobretot un braç, el clatell i l’esquena que són pura cicatriu. El mateix home que li va fer la foto, la va dur de pressa a un hospital on la nena va romandre 14 mesos, amb tractaments i una llarga rehabilitació perquè li havien de despertar els nervis. El fotògraf es diu Nick Ut i va esdevenir l’oncle Ut ja que la Kim Phúc el considera part de la família. Kim Phúc va considerar suicidar-se perquè no podia suportar el dolor constant i tot el trauma que arrossegava, però eventualment va estudiar medecina, primer al Vietnam i després a Cuba on va conèixer qui seria el seu marit. Un cop casats i en el viatge de noces a Moscou, l’avió va fer una parada a Terranova i la parella va demanar asili polític al Canadà. Des de llavors que Kim Phúc, ja canadenca, viu a Ajax, Ontario. L’any 2004, Kim Phúc va rebre un doctorat honoris causa de la York University (on jo treballo) per la seva dedicació al suport de les víctimes de guerra infantils a tot el món. Anys després ha rebut d’altres doctorats honoris causa al Canadà.

Acabo aquesta entrada amb algunes fotos de Toronto fetes les últimes dues setmanes (prop de casa o des del balcó).

Quant a Shaudin Melgar-Foraster

University professor and writer
Aquesta entrada s'ha publicat en Canadà i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

29 respostes a Aquests dies

  1. Juli Salvà Bibiloni ha dit:

    En Ginger quin gat més especial i, quina bonica historia la de na kim. bonica ara perquè es veu que ha patit molt. Las fotos són precioses.
    Una abraçada

    M'agrada

    • Hola Juli. És molt especial, sí, en Ginger, perquè a Toronto no hi gats sense amo i una casa, no n’hi ha cap… tret del Ginger. Ni hi ha gats que vagin pels carrers grans o per llocs només amb edificis. Quan se’ls veu sols van per carrers de casetes amb jardins i viuen en una de les cases. Sí, molt ha patit la Kim, sort que ara és feliç. Gràcies, contenta que t’agradin les fotos.
      Una abraçada!

      M'agrada

  2. Marti Millanes ha dit:

    Bon dia Shaudin… Recordo perfectament aquesta impactant i terrible foto. Tenia 21 anys i encara treballava a Paris, a una agència de premsa. Mai l’he oblidat. I potser va ser per això, entre altres coses que el 1977, ja vivint a Barcelona, vaig acceptar una petició d’aquella mateixa agència, per anar a cobrir un petit bocí del que va ser la guerra de Cambodja. Potser més terrible encara.

    Pel que fa a en Ginger, bonica història. M’agraden els animals i sempre m’esforço a entendre’ls. Molt interessant la personalitat del Ginger!.

    Cuida’t molt i una forta abraçada!

    M'agrada

    • Bona nit, Martí. No sabia que havies treballat a Paris, i tan jove. Bé, és lògic que no ho sabés. Naturalment tampoc sabia que havies anat a Cambodja durant la guerra allí. Pel que en sé, diria que sí, que a Cambodja va ser molt pitjor, i amb el Khmer Rouge, buf. Eres reporter? Un gran amic meu, l’Alan, que va morir fa 5 anys, havia estat reporter de la CBC l’últim any de la guerra del Vietnam, quan encara era súper jove. Ara, llegint el teu comentari, m’han vingut al cap les històries que m’explicava. Precisament avui, diumenge, hauria sigut el seu aniversari.
      Una forta abraçada!

      Liked by 1 person

  3. rosanebot ha dit:

    Bonica historia, la d’en Ginger. M’ha agradat saber que està be. Fotos maques, les que ens has enviat. Pel que fa a la Kim Phúc, justament ahir el diari ARA va publicar, traduït, un article molt llarg escrit per ella, en el qual explica la seva vida d’ençà d’aquella impressionant fotografia. Un escrit veritablement colpidor.
    Celebro que s’hagi solucionat l’indignant problema de la targeta SIM. Petons, Shaudin.

    M'agrada

    • Hola, Rosa. He provat d’entrar al diari Ara però no em deixa perquè no en sóc subscriptora. És igual, només tenia curiositat de veure l’article. Ui, això de la targeta SIM va ser fa dos anys. Deus haver anat a l’enllaç que he posat, on explico allò dels racoons i en Ginger, i també d’altres coses; però va ser fa dos estius.
      Espero que esteu tots bé. Cuida’t molt, cuideu-vos molt, estimada amiga.
      Petons!

      M'agrada

  4. Toni Fmsknr ha dit:

    Quina bona sort comptar amb aquesta persona que ha ajudat tant a víctimes! Una tele aferrada per a ella! 😍
    Aquí em sent micro còmplice de patir cremades, però ara poqueta cosa. Són habituals nedant capfurant plastiquets entre restes de grumers, meduses. És què fa peresa nedar molt molt vestit o emprar cremes! De fet em tap més pes Sol. I si fa ombra, es banyador ja em sobra, hi, hi… 😋
    I uau se fotos guapes! Impressionants aquests contrallums urbans! Quina profunditat de dispars! I amb so cel rosa ple de niguls beeeen rics! Una delícia! I es foto vici que m’encanta més, és sa foto de sa tanca de fusta amb so jardí d’ombres i Sol…

    Ah, quin goig deu ser un barri així per en Ginger! Aquest moix canadenc és un pícar i un artista esportista hàbil, i a més sap fer eslàlom entre cotxos? Però deu ser diferent que aquí. Aquí tenim conductors que van cegs, gats, agafen moltes moixes 😉
    Sembla curiós i viu es barri, variat per a què un moix trobi animalons diferents, territoris, horaris, competències… Deu tenir més amics i amigues?

    M'agrada

    • Hola, Toni. Suposo que quan ho has passat tant malament com ella, amb tant de dolor físic i el trauma de l’experiència d’això i de la guerra en general, fa que vulguis ajudar a d’altres persones en aquesta situació. Kim deia a l’entrevista que es va fer un tip de plorar, i la seva mare també, en assabentar-se de la guerra a Ucraïna. Cada cop que hi ha una guerra es deprimeix molt pensant en totes les criatures afectades.
      Oh, et piquen les meduses quan cerques plàstics? Vaig llegir que han augmentat molt, les meduses, al Mediterrani i a d’altres llocs.
      Gràcies. Celebro que t’agradin les fotos. Són fetes amb el telèfon. M’agrada fotografiar el cel (a Toronto és espectacular), els contrallums, i també m’agrada fer fotos a coses com un tros de carrer, un tros de jardí, una finestra. I animals, però amb el telèfon no ho aconsegueixo –em sortien més bé amb la càmera, les fotos d’animals.
      No et creguis, aquí també és molt perillós fer el que fa en Ginger en una avinguda, però és d’una habilitat increïble.
      Una abraçada!

      M'agrada

      • Toni Fmsknr ha dit:

        Uep,
        apunt dues curiositats:
        -Per a mirar algunes pàgines de pagament gratis, empr navegador Òpera des mòbil, amb s’opció ‘Mode lector’ (En expandir es seu menu d’adalt, és es primer ítem que apareix) A vegades funciona…
        -Escurçant mooolt, a resultes de ses guerres…
        Als anys 70s per zones de platges apartades, tranquil·les i mig hippies, apareixien pàries, insubmisos o desertors d’USA i altres especímens ben diversos! Alguns em semblaven una finestra de paus, cultes i com alliberats, excepte quan anaven drogats, liats en mil problemes…
        Aquí aleshores, alguns, amb trucs i cançons entre mates i dunes, influiren per ajudar es futur des planeta. Almanco en qualque granet d’arena ecologista.
        I per mi un, en crèixer ara persegueix plastiquets nedant. Ara m’hi vaig, en fer sa bossa! 😉

        Liked by 1 person

  5. Gemma Colomé ha dit:

    Els gats són misteriosos. De quin color és? El imagino negre, sempre m’han agradat, però no n’he pogut aconseguir cap.
    La història de la nena fa temps que la vaig saber, jo que he passat tantes coses i he suportat molt dolor, no hem puc imaginar que és tenir mig cos cremat, si quan et cau un esquitx d’oli,per petit que sigui, fa mal!!
    Una abraçada com sempre 🧡

    M'agrada

    • Hola, Gemma. En Ginger és de color “ginger” (gingebre), un color que es fa servir molt en anglès. En anglès aquest color és entre marró, un toc groc i força vermell. Molts pèl-rojos tenen el cabell de color ginger. I així és el color del gat del museu, per bé que no puc dir el to exacte perquè sempre el veig mig a les fosques i a certa distància. Deixant el Ginger de banda, a mi també m’agraden els gats negres.
      Sí, és espantós imaginar l’horror d’una criatura amb mig cos cremat.
      Una abraçada!

      M'agrada

  6. 6qsite ha dit:

    👌🏻👍🏻

    Liked by 1 person

  7. Anna M Villalonga ha dit:

    Quines fotos més boniques i quina alegria haver retrobat en Ginger! Molts petons, Potato estimada.

    M'agrada

  8. Maria Sanchez ha dit:

    Un post variado y todo interesante, las historias y las imágenes,
    Una abraçada

    M'agrada

  9. Griselda ha dit:

    Vull creure que estàs una mica més tranquila respecte la teva situació personal, tant de feina com de salut. O això em fa creure el teu escrit. Desitjo no equivocar-me!

    M'agrada

    • Hola Griselda! Sento dir que no estic gens bé, però una a tot s’acostuma. Estrènyer el cinturó, fer servir els estalvis miserables que eren per quan em jubilés i demanar un prèstec. Mentrestant, anar a especialistes i fer-me proves mèdiques que tinc un endarreriment d’uns quants anys. També vaig endarrerida amb coses burocràtiques importants, que mai tenia temps de fer. I d’altres coses que esperaven de fa molts anys i s’havien de fer. I a veure si trobo unes setmanes per escriure!!! Feia 10 anys que no tenia vacances i ara en tinc de forçades (només treballo 2 dies a la setmana fent una classe fora de la universitat). La salut molt avall però a l’estiu sempre milloro.
      Una abraçada!

      M'agrada

      • Griselda ha dit:

        Em sap molt de greu Shaudin. Suposo que ja t’ho he comentat alguna altra vegada, però em sembla increïble que a un país com Canadà es puguin donar
        aquestes injustícies laborals tant bèsties. Espero que puguis doncs aprofitar el temps per fer allò que sembla més t’agrada. Qui sap, potser trobes l’argument idoni per donar pas a un gran llibre !

        M'agrada

        • Bé, a Catalunya els professors amb contractes tipus el meu estan molt pitjor que al Canadà: més mal pagats, menys beneficis, més precaris. A Estats Units també estan pitjor. Les injustícies laborals es troben pertot arreu, però al Canadà són menys bèsties (la qual cosa no vol dir que no siguin injustícies). De moment, entre metges i solucionar coses burocràtiques encara no he trobat temps per asseure’m a escriure tranquil.lament, però confio en trobar-lo abans d’haver de començar a preparar cursos nous pel setembre –espero tenir moltes hores per escriure al juliol; toco ferro (depèn de la salut).

          M'agrada

  10. boiresalcap ha dit:

    Sempre ens expliques coses ben curioses i m’encanta el retrobament amb Ginger, un gat que em recorda, pel que expliques, a un gat del meu barri, a Sants, concretament, a la Bordeta, de quan jo era jove i que l’havíem batejat a casa com a Rodamons. Amb el nom ja et fas el retrat.

    M'agrada

  11. Hola Jaume. Contenta de veure’t per aquí. Doncs en Rodamons també tenia un nom ben encertat, pel que n’expliques. Ets de Sants? Tinc una pila d’amics (virtuals o no) que són de Sants o bé hi viuen ara. Saps que tinc una foto d’en Ginger? Ja us la mostraré més endavant perquè al post d’avui hi havia massa coses.
    Una abraçada!

    M'agrada

  12. Teresa Sagrera ha dit:

    Hola, Shaudin,
    Que bé que hagis tornat va a veure al Ginger, quin nom més preciós per a un gat. M’agrada molt la seva traducció al català, gingebre. Per què les van posar aquest nom? Tinc curiositat.
    La història de la Kim Phúc és colpidora i a la vegada plena d’esperança, de l’horror i la mort, ella n’ha sabut fer vida i amor.
    Quines fotografies tan boniques, moltes gràcies!! Una forta abraçada!

    M'agrada

    • Hola, Teresa,
      Em va fer molta il.lusió tornar-lo a veure, i ben sa. I l’he vist dos dies més. I l’ultima vegada, li vaig poder fer una fotografia (us la mostraré algun dia)! Ginger és aquí un nom força comú per gats i gossos, i fins i tot hi ha persones que se’n diuen (ve de molt antic, ja a Anglaterra), persones que solen tenir el cabell roig. També hi ha noies que es diuen Virginia i s’escurça a Ginger (com la ballarina i actriu Ginger Rogers). Els animals amb aquest nom són també de pèl rogenc o groc pujat tirant a marró clar o vermellós (se suposa que és el color del gingebre, encara que jo el veig groc sense vermell).
      Gràcies, bonica! Una abraçada!

      M'agrada

  13. Toni Fmsknr ha dit:

    Avui dia els canadencs per mi heu renovat l’exèrcit!
    Aquí un vídeo impactant dets entrenaments militars canadencs:

    A Vietnam a aquests els aprecierien, no!?😉
    Salut i força 🙂

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.