Una carta viral, medicaments i un linx canadenc

Avui he llegit una carta, que han escrit uns pares a una escola, i que s’ha fet viral. No sé si l’heu vist, però la podeu llegir aquí: La carta viral que demana més català a l’escola del seu fill. Després de llegir-la he pensat com és de diferent aquí amb el francès. Per exemple, m’explicava una altra professora de la universitat que té les seves filles en una escola francesa d’immersió, cosa que fa molta gent al Canadà anglès (us imagineu que, posem, a Madrid molts pares portessin els fills a escoles catalanes d’immersió? hahaha!), perquè volen que els seus fills dominin el francès, a més de l’anglès i també de qualsevol altra llengua del país d’origen dels pares o avis (italià, cantonès, castellà, àrab…). Doncs bé, em deia que a l escola francesa fins i tot a l’esbarjo els alumnes tenen prohibit parlar anglès entre ells, ha de ser francès, i si els enxampen parlant anglès els castiguen. I resulta que a Catalunya parlen tant castellà a l’esbarjo, i a l’aula i a tot arreu, que acaben mig parlant-lo a casa i tot amb els pares que solament parlen català. Llegiu la carta.

Parlant de l’anglès i el francès al Canadà, fa dos dies que em vaig assabentar de què passa amb el Tylenol, o pastilles d’acetaminofè (com el vostre Paracetamol), ja que no se’n troba o estan caducats o s’han de comprar les súper fortes i en quantitas de 300 pastilles (jo faig servir les regulars i un pot de 24 pastilles em dura generalment entre mig any i un any). Però tot ha començat amb els infants.

Aquesta tardor el Canadà té una epidèmia de malaties respiratòries: grip, covid i VRS (bronquiolitis). A la província de New Brunswick, per exemple, els casos de VRS han augmentat un 800% comparat als últims anys. A Toronto els hospitals pediàtrics, o les ales de pediatria dels altres hospitals, estan quasi coŀlapsats, i urgències està tan ple de nens que s’ofeguen que no cal ni provar d’anar-hi si no t’estàs morint. I no són només els més menuts que estan tan malats i hospitalitzats amb respiradors, sinó que ja s’estan hospitalitzant també molts adults amb VRS, sobretot gent gran. Els experts en sanitat demanen que la gent torni a portar màscares als interiors públics, que es tracta d’una emergència, però les autoritats provincials s’hi resisteixen. Al VRS s’hi afegeix la grip, que enguany és terriblement virulenta, i no cal dir la covid que comença a pujar amb força. Jo tinc una tongada d’estudiants malalts a casa, alguns molt fotuts amb covid, però gairebé cap alumne de la universitat du màscara a la classe; d’altra banda gairebé tots els professors en duem i tenim a la porta del despatx un retol, en anglès i francès, on posa que si no portes màscara no pots entrar al despatx. Em pregunto si als estudiants no els deu semblar estrany que el professors pràcticament tots portin màscara i ells no.

Bé, doncs resulta que amb aquesta allau de malalties respiratòries i tants nens amb VRS es van acabar els pots de Tylenol per a infants; ni un es trobava en tot el país, ni a les farmàcies ni als hospitals, alhora que els hospitals i els pares a casa havien de fer baixar la febre a les criatures. També van desaparèixer d’altres fàrmacs per als petits, adequats per fer minvar la febre o bé antibiòtics. Això va durar setmanes.

Aquesta setmana han començat a arribar Tylenols amb comptagotes, sobretot als hospitals. Però com deia al principi, el Tylenol per a adults també ha desaparegut.

L’altre dia en vaig voler comprar perquè a casa només me’n queden dues pastilles, i així vaig descobrir que no n’hi ha. En parlar amb el farmacèutic em va explicar que la raó era per una demanda exagerada del producte com mai havia passat, però el fet que tardés tant a arribar, en el cas dels nens, i la manca del producte encara pels grans era per la qüestió de les dues llengües al Canadà. Atès que és obligació que tot vagi etiquetat en anglès i francès, i el Tylenol no es produeix al país i originalment està només etiquetat en anglès, s’ha d’esperar que es faci en les dues llengües tota l’enormitat de capsetes i pots d’acetaminofè per abastir Canadà.

Per acabar us vull mostrar un linx canadenc. Es diu Yoki i viu al Big Run Wolf Ranch, una organitzazció educativa americana sense ànim de lucre, situada just al sud del Canadà. Veureu que en Yoki és un linx preciós. Fa ganes de tenir-ne un.

Quant a Shaudin Melgar-Foraster

University professor and writer
Aquesta entrada s'ha publicat en Canadà, Llengua, Natura, Països Catalans i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

17 respostes a Una carta viral, medicaments i un linx canadenc

  1. Juli Miquel Salvà Bibiloni ha dit:

    És una vegonya el del catala, jo el parlo per tot i a la meva classe 5 faltes et treuen 0.5 punts de la nota. Aqui també falta medicació pels infants, relacionada amb els pulmons. El lince és una monada
    Una forta abraçada des de Palma

    M'agrada

    • No sé pas com acabarà tot això del català, Juli. Tothom hauria de fer com tu i parlar-lo d’una manera natural, com en altres països fa la gent amb sa parla. Quan jo vaig a Catalunya també el parlo pertot arreu, però l’última vegada que hi vaig anar (ja fa 10 anys!) va ser una lluita constant, i el cas és que moltes vegades descobria que qui em responia en castellà era de parla catalana. Sense comentaris.
      Això de la falta de medicació per a infants sembla que ara mateix passa a molts països. I pel que fa a linx, sííí, és preciós!
      Una forta abraçada des de Toronto.

      M'agrada

  2. Gemma Colomé Oncins ha dit:

    Hola guapa.
    Aquí també estem igual amb les malaties respiratòries, i és gran part degut a que hem passat dos anys amb mascaretes , no convivint gaire i molt protegits. Ara ,diguem que em “perdut” la resistència aquests virus . A més tota la canalla que ha nascut durant aquest temps, no ha hi tingut cap contacte i ara cauen com mosques.
    Què va matar més indis americans? Les malaties, no tenien defenses, no les havien patit mai.
    Doncs això 🤷
    I amb la medicació passa més o menys igual.
    El ” lindo gatito” és molt maco, sempre m’han agradat.
    Una abraçada 🥰

    M'agrada

    • Hola, Gemma. Bé, molts metges aquí diuen que és precisament per no haver dut més la mascareta que ens trobem així. Jo no me l’he tret mai des del 20 de març de 2020, si sóc en un lloc públic interior. En el meu cas és absolutament necessari perquè, deixant de banda la covid, no puc agafar cap malaltia respiratòria, els meus pulmons no ho aguantarien (m’havien aconsellat dur màscara als interiors públics ja abans de la còvid!). I als indígenes americans els va matar, per damunt de tot, el fet de ser envaïts i conquerits (per bé que les malaties van ser la millor arma, i una arma molt letal, dels conqueridors, sí). Al món hi ha milers i milers de patogens que si entressin en contacte amb la gent serien pitjor que la covid. I pot passar molt fàcilment que entrin en contacte i entrin al món occidental. Doncs, el que vull dir és que pensar que la solució és tenir immunitat o resistència a base d’estar exposat a tots els germes és impossible. Ai, no sé si m’explico bé en un comentari i morta de cansament 😕.
      Contenta que t’agradi el linx. A mi també sempre m’han agradat.
      Una abraçada! 💛

      M'agrada

  3. Margarida Aritzeta ha dit:

    Cuida’t molt, que no hagis de menester les ditxoses pastilles

    M'agrada

    • Gràcies, Margarida. Ho intento però cada vegada tinc més coses, i només em falta el problema amb la pell que em torna boja, és com un malson dia i nit, estic esgotada. Però sí, es qüestió de cuidar-se i no necessitar les ditxoses pastilles (continuem sense tenir-ne).
      Cuida’t molt tu també! Una abraçada!

      M'agrada

  4. Gemma Colomé Oncins ha dit:

    Ai,🤦🏻‍♀️m’he deixat el català.
    SOLS ens faltaria prohibir parlar en castellà durant tota les hores que la canalla és a l’escola!!!
    Si ara diuen les bajanades que diuen…
    Per altra banda crec que és el més lògic. Si l’escola és en un idioma, doncs no cal discutir més. Si no t’agrada porta la canalla a un altre lloc.

    M'agrada

    • Hahaha!
      Aquí a la gent li sembla molt bé que no deixin parlar els seus fills en anglès a les escoles franceses. Per això els hi duen, perquè l’aprenguin i el practiquin a tota hora. Aquí no sol haver-hi cap animadversió vers el francés. No és com els espanyols amb el català, res a veure.

      M'agrada

  5. Marta Valls ha dit:

    Hola Shaudin, doncs mira des d’ahir estic amb el ditxos COVID, (2a vegada)
    Que bonic aquest animaló.
    Torno al llit.
    Petons!!
    Marta

    M'agrada

  6. Quinto Ennio ha dit:

    Gràcies Shaudin! Xavier

    M'agrada

  7. rosanebot ha dit:

    Conec la carta que esmentes. La persecució del català que es fa en moltes escoles és un malson. Malauradament, la situació lingüística no té res a veure amb la del Canadà: aquí l’odi a la nostra llengua ve de molt lluny, fa segles que va començar i continua creixent.

    M'agrada

  8. Maria Sanchez ha dit:

    Como ya te han comentado estamos más o menos igual con el tema de los virus.
    Leo cada día Vilaweb y he visto el tema de la carta.
    Precioso el lince. Gracias por terminar el post con estas agradables imágenes.
    Una abraçada

    M'agrada

  9. Toni Fmsknr ha dit:

    Sembla un animal agradable per a fer mimitos! Jo estic vacunat de tot!
    Però jo ni idea de VRS… 😉 Potser s’agafa respirant cols!? Fa anys, jo cuinava tantes cols que vaig provocar ‘bròquilitis’ a una amiga! Just amb s’olor! 😊

    M'agrada

  10. Anna M Villalonga ha dit:

    Quines coses passen al món! Aquí també hi ha molta bronquiolitis. No sé on anirem a parar.

    M'agrada

  11. Imma C. ha dit:

    Tinc fred. Tinc por. Tinc aquell fred
    immens que sols el cor
    mesura. El que no donen més que els vius.
    El fred que no s´enterra.
    Mai.

    Felicia Fuster. Aquelles cordes al vent.

    M'agrada

  12. Teresa Sagrera ha dit:

    Hola, Shaudin,
    Jo treballo a l’escola del meu poble, a uns 40 km de Barcelona, al Vallès Oriental. T’ho dic perquè vegis que no estic a l’àrea metropolitana de Barcelona. Els últims anys el retrocés de la llengua catalana a l’hora d’esbarjo és molt significatiu. Degut també al fet que han vingut moltes famílies de fora a viure al poble i que només hi venen a dormir, no fan vida de poble, ni s’integren en cap activitat local. I a més a més, tot el seu consum audiovisual és en castellà, que està molt més protegit i té una gamma més àmplia per triar. Una competició molt desigual. Però continuem treballant!
    Aquí també tenim molta gent amb grip, COViD, refredats… però res a veure amb el que va significar la pandèmia. Espero que aviat tornis a trobar medicaments.
    Un linx preciós, tan manyac com si fos un gat.
    Cuida’t molt, una forta abraçada.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.