Violència a Toronto

Sembla com si la violència s’hagi desfermat més que mai, a Toronto, a Barcelona o a Mumbai, per posar uns exemples, però és a tot arreu. De tota manera, la violència es presenta amb tendències diferents segons el lloc on passa. A Catalunya hi trobem  feminicidis, agressions sexuals, fatxes. Al Canadà d’això en tenim poc, sobretot en comparació; aquí sempre hi ha hagut crims estranys, gent boja, com fa uns quinze anys quan en un autobús un boig va decapitar un passatger a qui no coneixia de res, i després va baixar al carrer amb el cap de la víctima agafada pels cabells. Aquí de violadors no tants, però de gent tocada del bolet n’hi ha cada dia més. Violència que en general no té ni cap ni peus, i passa en encontres fortuïts, a l’atzar, sense que l’atacant i la víctima es coneguin de res. Potser és el fred, qui ho sap.

Fa anys eren només casos aïllats. Però es van incrementar amb els anys, es van disparar amb la covid i ara mateix molta gent que vivim al centre tenim por de sortir al carrer. Hi ha bojos pertot arreu, al centre on fa dos dies era un paradís de tranquiŀlitat; fins i tot sense sortir de casa els sento moltes vegades a la avinguda que hi ha davant de l’edifici on visc. Fins a dalt del gratacel se senten els seus crits, com recordant-nos que són sempre allí. N’hi ha que són bojos però no gaire perillosos, allò de potser fotre’t una empenta o escopir-te, sense que vagin més enllà. A més, aquests, solen anar molt beguts i amb prou feines s’aguanten drets. Al carrer hi ha també dones molt boges i velles, que solen parlar soles o cridar mentre empenyen carros de la compra plens de bosses amb objectes de rebuig, i de vegades van sense roba interior amb el vestit arromangat, però no fan cap mal. Si de cas fan molta llàstima.

El crim a Toronto ha pujat un 67% els últims tres anys. Darrerament tenim bojos d’aquests de peŀlícula de terror, en particular al centre i a tots els transports públics, als quals s’hi afegeixen adolescents de 13 o 14 anys a la cerca d’alcohol, diners i violència. Fa un parell de mesos hi va haver l’atac de vuit noietes entre 13 i 16 anys que van agredir un home de 59 anys, amb una violència tal que el van matar. Es formen bandes d’adolescents, quasi sempre de noies, que cerquen víctimes. A finals d’estiu em vaig topar amb un grup d’aquests, quan començava a vesprejar, prop de la Universitat de Toronto. Eren cinc o sis noies d’uns quinze anys, que cridaven i donaven cops al mobiliari urbà. Em van encerclar i em van demanar diners. Els vaig dir que ho sentia però no duia diners en efectiu, i em vaig encongir d’espatlles. “Anem” va dir una d’elles. I van anar-se’n. Buff! Quin ensurt! La cosa podia haver anat malament.

També hi ha els que volen molestar, agredir sense passar a la violència oberta. Si més no quan es troben a ple dia en un lloc del centre i envoltats de gent. Però són violents. Un cas seria el que em va passar l’estiu del 2020 i que us vaig relatar aquí: Amenaces de mort.

La gent está protestant a l’ajuntament i al govern provincial, perquè tot i que la majoria de gent no viu al centre, se’ls troba al transport públic (la TTC) i amb una violència quasi diaria que ha posat tothom en alerta. Des de fa mesos i creixent de manera exponencial, hi ha gent assassinada o malferida pràcticament tots els dies. Tinc molts estudiants que no tenen més remei que agafar el transport públic —tarden dues o tres hores de casa a la universitat amb autobusos, tramvies i metro— i tenen pànic quan senten les notícies o es troben amb gent que els escup o els dóna algun cop. Van amb por. Tothom va amb por.

Avui mateix (dissabte) hi ha hagut dues agressions, l’una en un tramvia i l’altra en un autobús a tocar casa meva. En un cas ha estat un robatori violent però sense que la víctima tingui gaire més que algun cop i l’ensurt. A l’altre cas la víctima ha estat malferida i és a l’hospital. Ahir van ferir algú al metro, i en un autobús un home va apunyalar un noi de 16 anys que tornava a casa, per la gràcia de fer-ho. En cap cas els assaltants i les víctimes es coneixien de res. El dia abans, a la meva universitat però a l’altre campus, un estudiant que anava a entrar a l’estació del metro va ser apunyalat. Ja van tres assalts a la meva universitat aquesta setmana. El dimarts jo era a casa fent una classe online quan hi va haver un aldarull a l’avinguda davant de casa, amb moltes sirenes de policia. Quan vaig fer un descans a la classe, vaig sortir al balcó. Hi havia uns 20 cotxes de policia, i un tramvia parat. Més tard vaig saber per les notícies que dins del tramvia una dona havia apunyalat una noia dotzenes de vegades a la cara. La noia és a l’hospital amb la vida en un fil i la cara destrossada. La dona va ser arrestada. No coneixia la víctima. Ni tampoc coneixien les víctimes les dones que les van empènyer a les vies quan el metro entrava a l’estació (ha passat massa vegades). I l’estiu passat dins d’un autobús, uns homes joves tampoc coneixien la noia que van ruixar d’un líquid inflamable i la van encendre. Va morir, com han mort diverses persones més, i moltes altres han estat malferides, des de fa mesos al transport públic de Toronto.

I us voldria contar què li va passar al meu fill fa cap a un mes, quan el pobre es va trobar enmig d’una peŀlícula d’horror, però veig que això es farà massa llarg, per tant us ho explicaré un altre dia.

Nota: sento d’allò més no haver respost els comentaris durant dues setmanes. Us asseguro que no he trobat el temps. Treballo tots els dies i totes les hores i encara vaig endarrerida. Ho faré de seguida que pugui. Em disculpo.

Quant a Shaudin Melgar-Foraster

University professor and writer
Aquesta entrada s'ha publicat en Canadà, Una mica de tot i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

23 respostes a Violència a Toronto

  1. boiresalcap ha dit:

    Déu n’hi dia quina mena de bojos corre per Toronto! Cuida’t molt Shaudin!

    M'agrada

    • Gracies, Jaume. Ja ho pots ben dir, són bojos d’estar tancats. Abans molts d’aquests n’estaven, però en van treure molts fa uns anys per estalviar. I en venir la covid els van treure a quasi tots perquè necessitaven tots els metges i infermers per ajudar amb la covid. I ara són pertot arreu. A més dels que han sorgit nous i afegim-hi els gangs de noies molt jovenetes que no existien abans de la covid.
      Una abraçada!

      M'agrada

  2. Marti Millanes ha dit:

    Bon dia Shaudin! Tot el que expliques és esfereïdor. I com també dius, malauradament, la violència ha pujat alarmantment arreu. En formes diferents, però violència igualment. La pandèmia ha fet molt de mal. La societat dita del benestar, ha creat gent mol dèbil, sense capacitat per a patir. I en aquesta gent la pandèmia ha fet molt de mal.

    Vivint en un món que de mica en mica va destruint tot lo bo que teníem. No soc gens optimista pel que ens espera. Però ens hi haurem d’adaptar. Després de tot, les generacions que ens van precedir, també van viure moments molt difícils. N’havíem perdut la costum i d’això plora la criatura!

    Una forta abraçada, Shaudin!

    M'agrada

    • Hola, Martí. Sí, sobretot és efereïdor perquè és una cosa nova, que no existia abans, només fa uns anys. Imagina que el crim ha pujat un 67% els últims 3 anys, i ja en feia uns quants més que havia crescut. Si ho comparo amb el Toronto de fa 15 anys, per exemple, sembla que hem anat a parar a un món paral.lel. I si vaig més enrere…, ostres, al meu barri, al centre, molta gent ni tancava amb clau la porta de casa, i jo anava per carrerons foscos del barri a les 2 de la matinada i ben segura. La pandèmia ha fet molt mal, sí, per raons diferents i una és la que tu comentes.
      Molt d’acord amb tu. Ara, això d’adaptar-se és fotut quan veus tot de coses que van per mal camí, i tens prous anys i experiència i coneixements per veure que el camí és equivocat i autodestructiu.
      Una abraçada!

      M'agrada

  3. rosanebot ha dit:

    Caram, quin horror ! Jo que he passat la vida pensant que el Canadà era un país modèlic…

    M'agrada

    • Bona nit, Rosa. Molt horrorós, efectivament. Com li deia a en Martí, més amunt, tot ha canviat molt i en poc temps. Modèlic no diria que el Canadà n’era perquè de fet cap país n’és del tot, tots tenen els deures mig fets, però sí que donava mil voltes a molts d’altres del primer món, com ara l’estat espanyol. D’ençà que va començar el nou segle que va començar a deteriorar-se, a poc a poc, fins arribar la covid i quasi tot anar-se’n en orris.
      Una abraçada i petons!

      M'agrada

  4. Imma C. ha dit:

    El fred ens fa més íntims i vulnerables.
    Som antigues ferides a la intempèrie
    d´uns dies que caminen amb peus petits
    pels pendents fràgils del cor i les teulades.

    Gemma Gorga. El llibre d´hores: gener

    M'agrada

    • Imma, et pensaràs que sóc una ignorant perquè no coneixia Gemma Gorga ni n’havia sentit parlar (ara acabo de llegir sobre ella). Però m’ha agradat d’allò més aquesta estrofa (o petit poema). Gràcies per fer-me-la conèixer!
      Una abraçada!

      M'agrada

  5. Toni Fmsknr ha dit:

    No en tenia idea de que hi hagués aquesta violència! Gràcies per explicar-ho així!
    Per mi que em compraré una protecció bona, que és una desfressa de teletubie. I així quan vagi pes carrer no em pegaran, només m’abraçaran. I ho netejaré un pic a s’any, per a escurçar es tema afectuós.
    Si no funciona es truc, tal vegada serveixi almenys de coixí de cops, mentrestant llanç s’antena, per a que s’hi distreguin quan m’escap. Hi, hi…
    Ànims, però no em copieu sa idea, eh? I igualment pes fill! 🙂

    M'agrada

    • Hola, Toni. Com he explicat a d’altres comentaris més amunt, tot això és molt nou a Toronto que sempre havia sigut una ciutat molt tranquil.la, amb poquíssim crim.
      No sé si disfressar-te de teletubie et serviria aquí 😀. Són persones molt boges i dures i com impermeables a qualsevol indicació d’humanitat i amb zero sentit de l’humor. Els he vist, els he tingut a un pam, m’han amenaçat, n’he fugit. Sé com reaccionen i estic segura que el teletubie més aviat els hi faria agafar encara més ràbia. El millor es passar el més desapercebut possible, com si no hi fossis 😶.
      Gràcies!

      M'agrada

      • Toni Fmsknr ha dit:

        Gràcies Shaudin! Celebr que ningú em copii sa idea!
        Vaig a veure si trob una disfressa invisible, hi, hi…
        Jugant amb això, em record de què Mallorca era més naturista en ets anys 80s. Tot i que un pic es ‘tèxtils’ em perseguiren per sa platja, quan semblava que anava alegre o ‘lliure’ mentre feia windurf, perquè de cop em cremava s’aigua bruta encalentida d’un emissari submarí en es banyador mentre feia windurf, hi, hi…
        Però tot bé a la mar, era lluny de sa vorera, i no vaig sentir es xiulos de qui em perseguia per sa platja, policia, personal d’hotels, senyores cridant…
        Sí que em vaig vestir en apropar-me a sa platja navegant. En tornar, abans de sa dutxa per alleugerir sa cremor, em vaig extranyar, perquè no m’havia fixat en què sa colla d’amics i familiars a s’arena havia partit correntsos! I totsolet em tocà explicar coses de ses meves picors incòmodes a desconeguts alterats per a justificar sa meva ‘roba invisible’.
        Vaja coses rares que passen al món, eh? 😉😊

        Liked by 1 person

      • Toni Fmsknr ha dit:

        Ahà, seria millor anar camuflat amb roba així:

        Liked by 1 person

  6. María ha dit:

    Habías comentado el tema de la violencia pero lo que explicas hoy es mucho más alarmante. Sobre todo esta violencia gratuita, que toca a quien toca por puro azar.
    Una abraçada

    M'agrada

    • Exacte, María, és el que aquí diuen “random”, violència que no va adreçada a ningú en particular sinó que és random, a l’atzar. I ho trobes amb gent molt diferent, tant víctimes com atacants (que aquests estan bojos és l’única característica que es manté). Trobes homes i dones, vells i joves, i diferents races a les dues bandes. També, tot i que els atacants solen ser gent força deixada, no sempre, i pots trobar víctimes de classe mitjana o pobres (una de les víctimes era una dona sensellar que dormia dins l’entrada d’una estació de metro perquè feia molt fred; la van matar, durant el dia i ple de gent).
      I, per cert, has vist el missatge privat que t’he enviat al facebook? Em sembla que no l’has vist. És un article sobre origami, que sé que t’agrada, i m’ha semblat molt interessant.
      Una abraçada!

      Liked by 1 person

  7. lgarate2013 ha dit:

    Zaindu zaitez, Shaudin. Maite zaitugu. K.&M.

    M'agrada

  8. Juli Miquel ha dit:

    Quin horror jo tambe me pensava que el Canadà era un país pacific,
    Una abraçada

    M'agrada

    • Hola, Juli. Saps que no m’havia fixat mai que també et dius Miquel? Miquel no és part del cognom, oi? perquè ja en tens dos, de cognoms.
      Molt pacífic era el Canadà, fins fa dos dies, com aquell qui diu. Jo estic en xoc i no reconeixo la ciutat de Toronto després de dècades de viure-hi.
      Una abraçada!

      M'agrada

  9. Toni Fmsknr ha dit:

    Em sona que a algun país fred d’Europa des nord ho intenten solucionar començant per oferir un habitatge digne i individual a tothom. I amb això després s’espai comú es pacifica, i sa part humana social o individual complicada es resol millor. I a darrera entra més fàcil s’ajuda l reforç en menjar, mobiliari, cures o medicines, ses ajudes econòmiques, esbarjo i afecte, educació…
    No vull dir que aquesta sigui sempre una opció bona, però pot ser sí que en general pinta bé.

    Sinó per mi que es cost per a sa classe mitja o mitja-alta és gros, i es crea més desigualtat amb sos més rics.
    Convé que es recurs invertit vengui des més rics, via imposts ben dirigits. I a més es personal i gestió de s’estat han de millorar molt… Es recursos necessaris per a això no són gaires. En es fons, sovint sobren recursos, però es tuden o es dediquen i gestionen parcials, amb mancances. I potser no tocaria que es doblers venguin de donacions, i que vagin a entitats caritatives, tot i que alguna prou bona hi ha!
    Per mi que segons com es prefereix deixar per lliure a gent en es carrer, i reforçar s’ambient insegur o estressant. i que sobrevisquin amb joia ses èlits i es distingits benestants, i es més capaços per a actuar sense gaires escrúpols, i es joc brut.
    Però potser vaig ben errat en tot aixó, de fet és una impressió personal, i em costaria trobar referències o dades…
    Salut, i ànims Shaudin! 🙂

    M'agrada

  10. Toni, jo estic totalment a favor de que tothom tingui un habitatge decent (+ menjar, sanitat i educació). Hauria de ser automàtic en qualsevol societat civilitzada. Però, per bé que aquest problema el tenim a Toronto (falta d’habitatge, sobretot, i amb gent que viu al carrer) i s’hauria de solucionar (anys i anys que ho dic), aquests bojos assassins de víctimes a l’atzar, tenen problemes mentals i/o d’adicció i necessiten tractament i estar-se en un centre sanitari (que eren ben bons), i no haver-los llançat al carrer, primer per estalviar diners i després amb la covid perquè aquests centres es van dedicar a la covid i calia que tot el personal sanitari estigués dedicat a casos de covid. Imagina, tots aquests bojos perillosos ara ronden pels carrers.
    Ara, els sensellar que no són perillosos haurien de tenir un lloc on viure, encara que fos petitet, mínim una habitació amb llit, armari i finestra, net i calent.

    M'agrada

  11. Teresa Sagrera ha dit:

    Hola, Shaudin,
    Em sap greu, fa dies que no et llegia. El tema de la violència ( qualsevol d’elles) és terrible i fa por, molta por. A mi m’entristeix molt veure com degenera la humanitat. Em crea una gran impotència. Cuida’t molt, una forta abraçada! Espero anar-me posant al dia.

    M'agrada

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.