Fred polar i pollastres

A Toronto aquests dies hem tingut un Polar Vortex que ha cobert unes quantes províncies en una congelació profunda (deep freze). Va començar el dijous a la tarda, es va intensificar a la nit i el divendres i mig dissabte, i la temperatura ha començat a pujar el dissabte a la tarda. El diumenge a la tarda arribarem a 4 graus —el divendres a la nit vam baixar a 36 sota zero, per tant són 40 graus de diferència en menys de dos dies.

Els vidres de les meves finestres tots amb gel.

I no ens podem queixar perquè hi ha poblacions que han baixat més. A la capital, Ottawa, van arribar a 43 sora zero. Es va declarar que el divendres Ottawa era la capital més freda del món. Però d’altres poblacions més cap al nord van arribar a -48 i, encara més al nord, a -50 i -55. Avui que el polar vortex ha cobert les províncies marítimes (de l’Atlàntic), a la ciutat de Saint John, New Brunswick, han baixat a 47 sota zero i ha batut el seu record històric de temperatura més baixa.

Divendres al matí.

Sortosament, a mi m’ha agafat majorment a casa: divendres reunió a la universitat online, dissabte a casa preparant un examen i corregint-ne uns altres dos, sense temps per a res però sense passar fred. I no és només el fred per se, sinó també el vent fortíssim (80 km/h el divendres) i la possibilitat de congelació. Ens avisen que, amb aquesta temperatura i el vent, qualsevol part de pell exposada no tarda ni 10 minuts a congelar-se.

A sota una fotografia del divendres des del meu balcó. Eren les cinc de la tarda. Vaig estar força estona provant d’obrir la porta del balcó perquè estava congelada. Vaig haver de fer servir un assecador de cabells. No vaig sortir a fora perquè tot el terra era ple de gel i feia un vent huracanat; la vaig fer des de la porta però oi que ningú diria que estàvem a 35 sota zero? Quan a l’hivern fa un dia clar així, malament, solen ser els més freds.

En un mes i mig hem tingut la tempesta de neu monstruosa per Nadal i ara el Polar Vortex amb aquest fred. I aquí encara ens queden mesos hivern. M’adono que malgrat no haver aguantat bé el fred mai a la vida, com més gran sóc més el sento. Recordo que fa uns vuit anys vaig anar a fer una classe a les 9 del matí amb 42 graus sota zero. Em sembla que és la temperatura més baixa que he experimentat mai. Ara em moriria.

I què hi pinten els pollastres amb tot això? No res, cap relació amb freds polars, però ahir em vaig topar amb la fotografia d’un pollastre molt bonic. Com que fa dies que no m’aixeco de la cadira de l’escriptori, perquè passo hores i hores inacabables amb els exàmens, de tant en tant faig petites aturades i llegeixo un article o alguna coseta a les xarxes. Doncs en una aturada vaig descobrir el pollastre i en unes quantes més vaig assabentar-me d’un munt de coses sobre els pollastres, com ara que hi ha una varietat impressionant de races amb alguns que són per emmarcar-los. Del que vaig trobar primer, anomenat pollastre polonès, us en poso unes fotos a sota. Ah, i per cert, sembla que no són originaris de Polònia sinó d’Holanda, per bé que alguns experts creuen que són de terres molt més orientals i que van arribar a Europa amb els mongols.

Gall polonès

Gallina polonesa daurada

Gallina polonesa de cresta blanca

Hi ha moltes altres races amb pollastres molt bonics i curiosos, però estic massa cansada per parlar de tots els que vaig descobrir. Podeu cercar al Google per saber-ne més. Només us parlaré d’un altre: un pollastre d’origen xinès que s’anomena silkie (de silk o seda), perquè es veu que acaronar les seves plumes es com acaronar seda. Se’l recomana molt com a animal de companyia perquè és súper pacífic i molt afectuós, un encant de pollastret que vol que l’agafis i l’amanyaguis. És tan bo, que si dones uns ous, de qui siguin, a una gallina silkie de seguida es posa en actitud de lloca i a covar-los; i quan nèixen els petits, tant si són pollets, ocellets o aneguets, els estima tant que es desviu per ells. Ah, i algunes curiositats: els silkies tenen cinc dits en comptes de quatre; i tenen la pell, la carn i els ossos de color ben negre. A sota el teniu.

Quant a Shaudin Melgar-Foraster

University professor and writer
Aquesta entrada s'ha publicat en Canadà, Natura i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

25 respostes a Fred polar i pollastres

  1. Marta Valls ha dit:

    Em quedaria garratibada jo!!. Diuen que aquí començarà a fer fred demà. Ja ho veurem.
    Curiosos aquests pollastres, no els coneixia pas.
    Bon diumenge i una abraçada!!

    M'agrada

  2. Joana ha dit:

    Quina delícia llegir-te. Una abraçada.

    M'agrada

  3. Imma C. ha dit:

    DOMINIS

    Tinc a la sang
    un sol morint entre espases,
    flocs de foc fred.
    Tinc una torre a les fosques
    i la rojor
    de l´aire entre les muntanyes
    i jo.

    Chantal Poch

    M'agrada

  4. rosanebot ha dit:

    Doncs aquí hem anat rebent avisos que demà ens començarà una onada de fred, que durarà nou o deu dies, i que ens farà haver de suportar, al litoral i al prelitoral, temperatures matinals de 3, 4, 5 graus sota zero. Comparades amb les vostres, fan riure.
    Pel que fa als pollastres, sincerament, trobo que són massa macos per acabar rostits, oi?

    Liked by 1 person

    • Estimada Rosa, no havia tingut temps de respondre abans. Sé que heu tingut fred i neu i forta maror. Cert que les vostres temperatures, comparat amb les nostres, podrien fer riure, però nosaltres estem més preparats pel fred: calefaccions molt fortes on vagis, cotxe per anar a la cantonada si cal…, però de vegades no és suficient perquè el cotxe s’espatlla o rellisca, o ens quedem sense electricitat perquè el vent i el gel trenquen els cables electrics (sense electricitat no hi ha calefacció).
      Es veu que aaquests pollastres només se’ls fa servir per pondre ous (les gallines és clar), com a animal ornamental o com a animal de companyia. No per menjar, no a Europa (a Àsia esembla que sí se’n mengen).
      Petons!

      M'agrada

  5. lgarate2013 ha dit:

    Muy interesante. Resulta que los pollos son un mundo muy poco conocido y, además, una tarea muy difícil debe ser la de sexador de pollos.
    Una abraçada molt fort. K. & M.

    M'agrada

    • Kaixo K. & M., jo em vaig quedar parada en descubrir tot aquest món dels pollastres. Vols dir que és difícil? Pel que vaig veure, els galls són més grossos i diferents a les gallines. Bé, amb moltes races és així, pero amb els silkies sí que deu ser tot un repte perquè, que jo sàpiga, són iguals els dos sexes.
      Besarkada bat!!

      M'agrada

  6. Maria Sanchez ha dit:

    Y, mientras tanto, mis amigos viendo las fotos de la familia haciendo calçotada a más de 20 grados!!!!
    Cuando hablas del frío y la nieve recuerdo el audio de “Un argentino en Toronto”. Divertidísimo… escucharlo… pero muy real…
    Que monada el pollito de seda.
    Una abraçada

    M'agrada

    • Hola, María. Sí! Hahaha! Recordo molt bé aquell vídeo de “Un argentino en Toronto”, hahaha! És boníssim. Fa temps que no l’he vist, però el recordo bé.
      Sí, oi? Jo també el trobo molt bufó, el pollastret de seda. Es veu que als Estats Units hi ha molta gent que en té com a animal de companyia.
      Una abraçada!

      Liked by 1 person

  7. Toni Fmsknr ha dit:

    Hi, hi! Aquestes aus son divertides de veure. Semblen de broma, costa de creure!
    Son exòtiques ses anècdotes que expliques de tant de fred!
    Es congelador de casa meua és més calent! Em deman si serviria de refugi improvisat si fes tant de fred… 😮
    El que contes del que cal fer per a just aconseguir fotos sembla gairebé com d’un diari d’expedicions des pol Sud! I vaja, m’ha molat això d’emprar s’assecador de cabell tal com un sable làser de Jedi, hi, hi… 🙂
    Aquí Mallorca aquestes setmanes son de temporals i cims nevats. Però ahir dissabte aquí aprop va ser curiós, pujà a 21’3°C es migdia.
    Gràcies! Força pes blog!

    M'agrada

    • Hola Toni. Ja veus, una setmana de retard i aquí responent comentaris.
      Jo, quan em vaig posar a esbrinar sobre aquests pollastres (i molts més així d’exòtics) em costava de creure que havia passat tota la vida sense saber-ho.
      Això de l’assecador de cabells és força comú, aquí. De vegades l’hem de fer servir per obrir una finestra, quan les temperatures baixen molt. 😊
      El temps va molt amunt i avall pertot arreu. El canvi climàtic és aquí.
      Una aferrada!

      M'agrada

  8. Juli Miquel Salvà Bibiloni ha dit:

    Demà comença el fred aqui però molt poc comparat en 40 graus. Els dels pollastres no ho sabia, Una abraçada

    M'agrada

    • Hola, Juli. Espero que tot vagi el millor possible amb la teva salut; he vist que tens alguns problemes des de fa un temps. Molta sort!
      Tothom es queda parat amb els pollastres, es curiós que siguin tan desconeguts considerant que n’hi ha molts. Jo tampoc en sabia res.
      Una abraçada!

      M'agrada

  9. Vicenç Ambrós ha dit:

    Ospa quin fred!! Aquí ens queixem per ben poca cosa. Avui mateix hem sortit a passejar i gairebé anava millor amb màniga curta. Això sí: el problema que tenim, i que no dona treva, és la manca d’aigua. Ni plou ni neva; si no tenim una primavera passada per aigua, ens espera un estiu de moltes restriccions! Gràcies Shaudin per aquesta crònica i també per aquests pollastres tan curiosos! Les plomatge també és una bona manera de protegir-se del fred…
    Una gran abraçada!!!

    M'agrada

    • Hola Vicenç! Estic assabentada de la manca d’aigua que patiu i em preocupa d’allò més. Tal com dius, el problema, si no canvia la cosa, serà a l’estiu. Encara que visqui molt lluny, tot el que passa a Catalunya m’afecta molt.
      Gràcies a tu per comentar!
      Una forta abraçada!

      M'agrada

  10. Anna M Villalonga ha dit:

    Quin fred, Potato, per l’amor de Déu!
    I llarga vida als pollastres!

    M'agrada

    • Hola, Potato. Sí, és quan fa aquestes temperatures que viure aquí es fa molt desagradable. I ara feia uns anys que eren menys freds (rarament més avall de menys 15 i més aviat no més avall de menys 10), i a més vaig passar més de 2 anys a casa per la covid, per tant aquest hivern entre una cosa i una altra és força xocant.
      Llarga vida als pollastres!

      M'agrada

  11. Josep Maria Torrents ha dit:

    Sempre és un plaer llegir-te Shaudin, gràcies.

    M'agrada

  12. Griselda ha dit:

    Mare de Déu sinyor 36 sota zero! Em sembla que t’has deixat el Gall del Penedès i el Pota Blava del Prat! Salut

    M'agrada

  13. Toni Fmsknr ha dit:

    Uuuui, aquests dies es noticiaris europeus parlen d’un virus perillós pes galliners, una grip aviar, diuen…
    I també diuen que a nord-amèrica apareixen heu uns OVNIs, però que son coses d’intel·ligència i una mica secretes i d’Àsia…
    😉Idò, tot ben batut, potser heu abatut OVNIs de gallines asiàtiques amb un virus que les torna intel·ligents?😁

    Aquí una foto sospitosa d’internet! Però potser és tot una confusió, i nomès és d’una festa, o arquitectura moderna de discoteques de gallines.
    Hauré de filar prim i esmolar es criteri? O riure’n, i passar gust amb s’humor que en surt, de ‘siènsia-fucksió’ 😊
    Aferrades i ànims pes blog Shaudin! 😃

    M'agrada

  14. Teresa Sagrera ha dit:

    Hola, Shaudin,
    Em sembla horrorós aquest fred que fa a Toronto. Jo crec que no l’aguantaria. Adoro el sol i la calor. Se’m fa molt difícil d’imaginar.
    Pel que fa a les gallines, quan era petita la meva àvia em va regalar una gallina de raça petita i jugava amb ella com si fos una nina. A l’escola, fa anys, teníem una incubadora i durant un temps (impartia ciències) i fèiem néixer pollets. Als nens i nenes els encantava. Després els nens els adoptaven i se’ls enduien a casa. Els meus fills també van tenir una gallina vinguda de l’escola. Una forta abraçada!

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.