Ja sóc aquí. Han estat unes setmanes molt difícils amb feina per un exèrcit, i problemes de salut a dojo, alguns segur que per esgotament i no dormir com ara molt dolor als ulls; treballava amb un sol ull, l’altre tancat perquè descansés i no em fes tan mal, fins i tot a la classe presencial. També se’m va afegir el que semblava ser una cosa molt seriosa amb la salut del meu fill, pero el dijous vam saber que havia estat una falsa alarma. La feina continua però he aconseguit posar una micona al dia l’acumulació que tenia. D’escriure ficció res, no trobo el temps i acabaré boja.
A Toronto continuem amb una tempesta de neu i vents molt forts cada setmana, que cau sempre en divendres i dissabte –fa una setmana a casa ens vam quedar sense electricitat de mitja nit a mitja tarda, però vaig poder llegir literatura! Com que no tenia ordinador i no podia fer la feina de la universitat, doncs em vaig instaŀlar a llegir –va ser com tornar al paradís perdut.
Avui hem tingut el president dels Estats Units a Ottawa. El país veí, després d’anys d’insistir (i amb el suport del Quebec), ha aconseguit sortir-se amb la seva i ara tenim un nou acord pel pas de Roxham Road. Molt trist.
A la llarguíssima frontera entre el Canadà i els Estats Units hi ha uns passos oficials, algunes zones que no estan vigilades però que molta gent hi ha perdut la vida provant de passar, i també el pas de Roxham Road entre l’estat de Nova York i el Quebec. Aquest és un pas no oficial però Canadà fa la vista grossa i cada any passen per allí cap a Quebec unes 30,000 persones que cerquen asil. Un cop al Canadà i un o dos kms dins del país hi ha un centre on aquesta gent demana asil. Els duen generalment a Montreal on es queden mentre es fan els papers. Si algú resulta ser persona non grata el deporten, altrament aquesta gent es queda al Canadà. Molts casos són de mares soles amb nens petits, de vegades nens de mesos, però també hi ha homes, dones i parelles que han fugit per qüestions de perill o de necessitat d’una vida digna. La majoria són africans subsaharians i també d’Haiti (el Quebec els hi va molt bé perquè ja saben francès), d’altres són gent de Colòmbia o Veneçuela. Un gran nombre dels africans són del Congo (República Democràtica del Congo) i del Camerun, generalment mares amb criatures, però també d’altres. Aquests tenen el viatge més llarg: de la costa d’Africa amb vaixell o si poden amb avió fins al Brasil; aleshores cap a Colòmbia i de camí a Panamà han de passar a peu per l’anomenat Tap del Darién, una de les selves més perilloses del món (hi moren anualment 10,000 migrants) i un dels llocs més humits del planeta, on continuament t’enfonses al fang i d’on molts no en surten, bé ofegats en rius cabalosos que han de travessar o bé atacats per un animal o, més sovint, pels bandolers, o moren de ferides o microbis. Tarda entre set i catorze dies per fang i aigua travessar el Tap del Darién. Si ho aconsegueixen (recordem que molts són dones o parelles amb criatures), han de continuar cap al nord, i per tant passar per tota l’Amèrica Central, Mèxic i els Estats Units, a base d’autobusos i llargs recorreguts a peu. I un dia, alguns arriben al Canadà pel pas de Roxham Road.
Aquí teniu un bon documental de la PBS sobre la travessa de migrants pel Tap del Darien.
Ahir, dissabte, diverses persones van arribar amb autobús a Roxham Road cap a la una de la matinada. No van poder entrar al Canadà. Hi havia tot de policia canadenca que els hi va barrar el pas. “Llàstima, si haguessiu arribat fa una hora…”. Perquè a les 12 de la nit s’havia fet efectiu l’acord entre els dos països i el pas de Roxham Road quedava tancat indefinidament.
Ara els Estats Units segurament deportaran tota la gent d’aquest autobús.
Les expressions d’aquelles persones, fins i tot dels nens, eren colpidores. Arribar una hora tard i una burocràcia més freda que el vent gelat que feia al pas de Roxham Road els ha destrossat la vida.
M’angoixen profundament el dolor i el sofriment de tantes persones que intenten arribar a un món millor, que fugen de la fam i les persecucions; mentre el poder econòmic que regeix en tots els països s’enriqueix encara més fomentant guerres, fabricant armes que causen la mort de centenars de milers de persones, fent créixer arreu la misèria. No puc, no vull mirar el vedeu que ens envies… no m’hi veig amb cor.
Sort que el problema del teu fill no va ser greu. I tu estàs més bé. Me n’alegro. Una abraçada.
M'agradaLiked by 1 person
Estimada Rosa, em sap greu fer-te patir amb aquest tema. Entenc el que dius del vídeo perquè jo de vegades em trobo amb situacions semblants: hi ha temes que no em veig en cor de veure’n vídeos o llegir-ne articles. I com més gran més em passa, potser perquè no sé com podria solucionar-ho (quan era jove era més optimista) i per la meva salut mental és millor que no ho vegi.
Una abraçada ben forta.
M'agradaM'agrada
Hi ha molts punts negres com aquest, el mediterrani s’ha convertit en una gran fossa comuna.
Hauríem de trobar una solució.
L’ONU no acaba d’anar bé.
M'agradaM'agrada
Hola, Esther. Ho sé; és allò de que aviat es podrà caminar pel mar Mediterrani de tants cadàvers acumulats. És horrorós. I serà pitjor un cop el canvi climàtic faci l’Àfrica inhabitable. L’UN, molt particularment, hauria d’estar treballant dia i nit per veure com s’encararà un flux de milions de persones provant (i amb la necessitat) d’entrar a Europa per no coure’s vius. No sé a què s’espera per trobar solucions. Com amb tot, sembla que esperen que sigui un problema irreversible que ja tenen a sobre per intentar fer alguna cosa.
M'agradaM'agrada
Quin horror, per Déu, quin horror. Vergonya de pertànyer a l’espècie humana.
M'agradaLiked by 1 person
Sí, a tot el que dius.
Petons.
M'agradaM'agrada
Bon dia Shaudin! Me’n alegro de saber que estàs una mica més tranquil·la. A veure si ara tot, de mica en mica, comença a millorar.
El tema de la immigració és molt greu a tot al món. És tràgic, però per als immigrants no deixa de ser una qüestió de vida o mort i malauradament, sovint i a molts llocs, és de mort.
El món té un problema, la superpoblació, i la solució és molt difícil. I això ens porta a conclusions que ningú volem. Però no podem seguir així. Mala peça al teler!
Bé, veig que m’estic deixant portar pel pessimisme, però és que el món que ens ha quedat, no em fa gens d’il·lusió!
Cuida’t molt, Shaudin i una forta abraçada!
M'agradaM'agrada
Bona nit/Bon dia, Martí,
A veure, sí, però tal com va tot per aquí, per allí i per tot arreu, més val posar una espelma a la Moreneta 😊.
A mi el que m’horroritza més de tot és quan fugen amb els fills petits, de vegades molt petits (de setmanes) i pitjor si es tracta d’una mare sola. Només d’imaginar-m’ho m’agafa angoixa. Però tot plegat fa feredat.
No sé quina és la solució. De fet és segurament un conjunt de solucions que totes plegades poden millorar la situació, però com li deia a l’Esther (més amunt) cal urgentment que Europa (sobretot) faci alguna cosa per trobar solucions (sembla que tanca els ulls) perquè la que us caurà a sobre quan milions de persones fugin d’una Àfrica inhabitable no ho vull pensar.
D’acord, no és un món que ara mateix faci cap il.lusió.
Una abraçada!
M'agradaLiked by 1 person
Muy triste, Shaudin. Esperamos que sigas bien.
Una abraçada molt fort.
K.& M.
M'agradaM'agrada
Kaixo, Koldo & Marga,
Jo també espero que esteu bé, sobretot de salut.
Fa tants anys que no ens hem vist! Sembla que era ahir quan anàvem per la Universitat de Toronto o el High Park, però han passat una pila d’anys.
Besarkada bat!
M'agradaM'agrada
Kaixo,Shaudin:
Estamos en Altafulla y bastante bien de salud.
Marga se queja de dolores en las articulaciones, pero debe ser normal. No le dan solución, pero tampoco parece grave.
También recordamos con cariño las estupendas excursiones por High Park y por la Univerdidad.
Preciosas las fotos de Yotin.
Una abraçada molt fort.
K.& M.
M'agradaM'agrada
Me alegro verte de nuevo por aquí.
El tema tan dramático que expones hoy, además de coincidir con los comentarios que me preceden, es un problemas que nos puede afectar directamente a todos en algún momento de la vida. Claro que algunos tienen más números que otros.
Que alivio que el problema de tu hijo se haya quedado en un susto.
Una abraçada.
M'agradaM'agrada
Hola Maria! Jo també estic contenta de tornar a estar en contacte amb vosaltres –el millor contacte per mi és al blog, tret de quan pot ser en persona, és clar.
Tens molta raó, ens pot passar a qualsevol de nosaltres, sobretot tal com va el món, i penso especialment en el medi ambient i els canvis climàtics. Diuen que la cerca d’asil en altres països serà en el futur principalment per aquests problemes.
Sí, això del meu fill em va deixar que no vivia.
Una forta abraçada.
M'agradaLiked by 1 person
Me’n faig creus cada dia més, de com de terrible és el mon per alguns, i pìtjor encara, que ens ho mirem impassibles. O no impassibles, perquè ens trasbalsa de gran manera, però dubtosament unes llagrimes, i una ràbia continguda a la saleta de casa serveixen de res. Una trista realitat que és viu arreu del mon. Com diu algú, fa vergonya pertànyer a la espècie humana!
Me’n alegro moltíssim que lo del teu fill hagi quedat en falsa alarma. El què els hi passa els fills fa més mal que el propi dolor.
M'agradaM'agrada
Hola Griselda,
Hi ha cada història de migracions! Jo n’he sentit moltes de directes (a Toronto hi ha més immigració que enlloc del món), d’altres les he sentit a tercers i d’altres les he llegit. De moltes te’n fas creus. Fa poc llegia un artícle de la CBC, d’una família de Haiti que va quedar separada, la dona i els nens a Florida a casa uns parents, i l’home sol a Montreal. Treballava però encara no guanyava prou per dur la família i els enyorava molt, tant que va decidir marxar per Nadal i arribar a peu cap a Florida (quasi impossible). El va enxampar encara al Canadà aquell monstre de tempesta de neu i fred que vam tenir per Nadal (temperatures a menys 40 i metres de neu al camp per on anava l’home). El van trobar congelat.
Moltes històries tristes.
Absolutament d’acord, el que passa als fill és molt, moltíssim pitjor que si ens passa a nosaltres.
Una abraçada, guapa.
M'agradaM'agrada
Bon dia, Shaudin,
Me n’alegro moltíssim que el problema de salut del teu fill hagi quedat en un ensurt, espero que estigui millor. Pel que fa a la tempesta de neu, malgrat que els problemes et va regalar una estona de lectura que devia ser tota una joia per la teva ànima.
El que expliques del pas Roxham Road és terrible. Vivim en un món de fronteres, però a l’hora d’enriquir-nos servint-nos d’aquests països no n’hi ha cap. Molt trist tot plegat, fa pensar amb el poema de Joana Raspall que vaig llegir que a tu també t’agrada. Cuida’t molt, una forta abraçada!
M'agradaM'agrada
Hola, Teresa,
Sí, ara está bé, el meu fill. Va ser un ensurt molt fort amb uns resultats mèdics que assenyalaven una cosa molt greu que va resultar no ser-ho.
Ah, recordes com m’agrada el poema de Joana Raspall! És tan encertat. Sempre, quan algú comentava “hi ha massa immigrants” o coses així, jo els hi deia que “tú en el seu lloc faries el mateix”, i per això quan vaig descobrir aquest poema (fa molts anys) em va semblar perfecte.
Quan pugui aniré al Dietari de l’okupa. Avui no que he d’anar a dormir, ni demà, impossible amb la feinada que tinc, però no vull deixar-ho gaire temps.
Una abraçada!!
M'agradaM'agrada
Carta i signatures per a aturar alguna IA a:
https://futureoflife.org/open-letter/pause-giant-ai-experiments/
I alguna IA també sembla com molt malota, nazi o agressiva i que diu burrades!
Però sa IA, no s’enfadarà amb qui signi?
Ui, ui… Per si de cas, jo contiuo navegant de turista hippie, camuflat amb capell i no dm retall sa barba, hi, hi…
M'agradaM'agrada
He llegit la carta, Toni, i he vist que la signen gent ben important, molts del món de la informàtica.
La IA no em fa aquesta mena de por, ni em posaré un barretet d’alumini en forma de cucurutxo ☺, i fins i tot crec que pot ser molt positiva per certes coses, però súper negativa per altres. I ja n’estic rebent les conseqüències (he de treballar 10 vegades més gràcies a això).
Sí, sí, tu camuflat per si de cas 😉
M'agradaM'agrada
Celebració congolesa de nou (9) renaixements de sa mare terra:
Bon diumenge! 😊
M'agradaLiked by 1 person
Ostres!
M'agradaM'agrada