He estat a punt de canceŀlar l’entrada d’avui, per manca de temps, però aquí sóc perquè us vull parlar d’una cosa molt curiosa. Espero que us interessi.
Com que li he hagut de posar un títol, m’he decantat per “El misteri de les aigües de Cape Town” (també hagués pogut ser “Poden alguns animals desenvolupar una cultura?”), perquè durant mesos, al fons marí de la costa sud-africana prop de Cape Town, es trobaven nombrosos cadàvers de grans taurons, per exemple taurons blancs, al quals se’ls havia extret el fetge –res més que el fetge. Tot un misteri perquè cap animal marí fa això, ni els humans tenen cap predilecció pel fetge dels taurons.
No aconseguien descobrir el culpable i els cadàvers de taurons anaven en augment. Els biòlegs de Cape Town no tenien una explicació plausible i l’únic que se’ls acudia era pensar en les orques, però tot i que ataquen i mengen taurons no es mengen només el fetge. A més, les poques orques que hi havia en aquella costa s’atipaven de foques.
A la fi, l’abril de 2016, sis mesos més tard del descobriment dels primers taurons mutilats, quan 19 cadàvers de tauro sense fetge van ser arrossegats per les onades fins a la platja, la biòlega marina Alison Kock i el seu equip van fer una necròpsia als taurons. L’extracció del fetge havia estat fet amb una gran precisió: un forat exactament on és el fetge i res més del tauró estava tocat. Però l’Alison va trobar una impressió de dents que corresponia a un sol predador: l’orca.
Ara tenien confirmació de qui era el culpable però encara no s’entenia el motiu perquè no se sabia de cap orca que es dediqués a extreure el fetge dels taurons, i menys amb aquesta precisió, en comptes de menjar-se’l sencer.
De seguida, però, van pensar en dues orques mascles, dos germans que feia temps que s’estaven prop d’aquella costa i a qui anomenaven amb els termes nàutics Port (babord) and Starboard (estribord) perquè tenien una característica ben peculiar: les aletes dorsals totes corbades, Port cap a l’esquerra i Starboard cap a la dreta. I, efectivament, es va poder comprovar que eren ells els autors d’aquesta matança. S’havien especialitzat en el fetge dels taurons, però com per tenir prou aliment els calia al dia un fetge per barba (o per aleta), vet aquí el munt de taurons morts.
Aleshores, l’any 2017 es va saber que a l’àrea de Gansbaai, també prop de Cape Town, s’havien trobat tot de taurons sense fetge. Hi va anar un equip de biòlegs, i amb qui es van trobar? amb Port i Starboard. Però no va ser fins l’any 2022 que es va aconseguir filmar des d’un helicopter la cacera d’un tauro blanc per part de les dues orques.
Tot això és prou curiós, però el que em va cridar més l’atenció fou descobrir que Port i Starboard no es limitaven a extreure els fetges ells, sinó que ensenyaven a fer-ho a altres orques del seu entorn. No ens oblidem que les orques són mamífers, inteŀligents, molt sociables i solen caçar com els llops (se’ls ha comparat), en grups coordinats. El misteri de per què ho fan, de extreure el fetge, no s’ha resolt, però hi ha diverses hipòtesis per part dels experts, i la que sembla prevaler és que les orques han desenvolupat aquest nou comportament per preservar les dents que se’ls hi fan molt malbé de mossegar la duríssima pell dels taurons. Anar directe al fetge, que és gros, tou i nutritiu, sense haver de mossegar i estirar i fer força amb les dents els estalvia perdre-les i morir.
S’ha descobert que animals com les balenes i els dofins (les orques són de la família dels dofins) tenen un tipus de cultura que no es limita a tàctiques de caça, sinó que tenen, entre altres trets culturals, dialectes o cerimònies de salutació, coneixements que transfereixen a les noves generacions. Cultures que, a més, són diferents entre els diferents grups; per exemple, un grup d’orques parla un dialecte ben diferent d’un altre grup, fins al punt de no entendre’s quan no es tracta simplement d’un dialecte sinó d’una llengua. I les seves tradicions evolucionen i s’hi incorporen nous comportaments, com ara l’extracció del fetge dels taurons.
És increïble com les orques puguin tenir aquest comportament encara que no totes. I el del dialecte també és ben curios.
Una abraçada des de Palma
M'agradaM'agrada
La resolució, gairebé increïble, del misteri de l’extracció dels fetges dels taurons ha encetat un debat científic realment interessant!
M'agradaM'agrada
Molt bon dia polida i espero que hagi quedat enrere tots aquells dies de temps horrorós i hagi una certa normalitat, molt necessària per tu, la teva salut i la feina.
Evolució de subsistència, ho titularia jo.
Esta clar que la necessitat de preservar les seves dents és molt important per subsistir i lògicament han descobert la millor manera per elles, les orques , però això té una conseqüència desastrosa pel medi ambient:
Com només es mengen aquesta petita part de cada tauró, necessiten matar més per alimentar-se i això redueix alarmantment la colònia de taurons…. Manco com ha fet l’home amb altres espècies d’animals.
Per lo tant és molt preocupant per un futur proper.
Que tinguis un fantàstic diumenge polida, que aquí seguim endavant amb forces taurons i orques que volen devorar al independentisme, però esperem que aviat es quedin sense poder “caçar”
M'agradaM'agrada
“Mes d´abril, mes de les muntanyes;
Setmana Santa i Pasqua Florida, vestit de núvia de
tots els paisatges, moment delicadíssim del bec
dels ocells i de les branques dels arbres.”
Josep Ma. de Sagarra, abril de 1924 a la sèrie d´articles “Cafè, copa i puro”
M'agradaM'agrada
Hoy nos traes otra historia fascinante,
Gracias
Una abraçada
M'agradaM'agrada
Gràcies Shaudin!
Xavier M i A.
M'agradaM'agrada
Ostres, que sorprenent això que expliques. Realment, la natura és increïble.
M'agradaM'agrada
És interessant es detall des comportament, i si es transmet així. Fa pocs anys per devers Gibraltar en mostraven un altre de nou, d’atacar es timons des velers, com a joc. I ho aturen per avorriment si es pausa s’estimul, s’activitat a bord i es desplaçament una estona.
Sa cultura pot ser entre espècies i generacions. Per exemple, tal vegada algunes habilitats o coneixements de gastronomia triant plantes, ses cures medicinals, o usar i millorar eines com pals i pedres, o dominar es foc, o es llenguatge, invents… Una part vendria d’observar o interactuar entre animals que s’ho aprenen. I després cada espècie o ses circumstàncies evolucionaria i diferenciaria sa cultura. Hi ha aus que empren eines, o traslladen branques amb foc i incendis, o goriles que es curen i cuiden amb plantes medicinals, o ens costa diferenciar ses pedres que foren tallades per noltros i es ximpanzés. I hi ha tribus o espècies de balenes que ara eviten llocs on fa moltes generacions abundaven i on les caçàvem massa.
Sa cultura animal costa de veure, descobrir, registrar, de demostrar que és un comportament mostrat i après, i que es passa entre generacions.
El més complicat potser seria es símbols, representacions simbòliques, es joc simbòlic…
Sobretot perquè hi ha peixets i animals joves que juguen, inclús ses abelles! I hi manipulen objectes, creant com dibuixos. Supòs que ets humans evolucionarem molt més es simbolisme abstracte, complex, que es pugui passar més independentment de sa situació, alternadament sense coincidir es receptor en es temps.
Ui, però qui estudia i conviu molt amb animals silvestres es converteix com Tarzan, o no! Segons quan culturalment es senten més aprop dets animals que de sa gent de ciutat! A mi em passa algun moment amb sos turistes i ets animals de ses voreres, hi, hi… 🤗
Però soc diferent d’algunes altres persones que fa com de cinquena columna des moixos i ses cabres asilvestrats, eh!? 😉
M'agradaM'agrada
Sobre sa IA, una notícia que em fa pensar en continuar amb barbota i capellot:
https://www.diariodemallorca.es/sociedad/2023/03/30/expertos-inteligencia-artificial-denuncian-pacto-85378540.html
Alguna youtuber mostrava com tornava a casa totsola aixi, amb barba postissa, clar. Però era per a evitar agressions més bàsiques, de poca IA digital.
M'agradaM'agrada
Gràcies!
XMA.
M'agradaM'agrada
Doncs vet aquí una història ben curiosa, m’agrada sempre aprendre coses noves. Gràcies Shaudin!!.
Una abraçada.
Marta
M'agradaM'agrada
Em sembla ben interessant l’estudi i coneixement del comportament dels animals, siguin de l’espècie que siguin, per tal de protegir-los millor i per no creure’ns superiors a ells.
Gràcies!
M'agradaM'agrada
Bon dia, Shaudin,
Un fet ben curiós i que desconeixia absolutament. Gràcies per explicar-nos-el. Una forta abraçada,
M'agradaM'agrada
Hola, Teresa,
El món és ple de coses curioses, interessants, sorprenents. Llàstima no tenir més temps per descubrir-les.
Una forta abraçada!
M'agradaM'agrada