Recordeu la notícia que us vaig fer saber sobre l’ejiao i la matança indiscriminada de milions d’ases? Aquí (començant al tercer paràgraf). La notícia us va esgarrifar però, malauradament, n’hi ha una pila de semblants. Sempre per raons de profit i, encara pitjor, gràcies a l’estupidesa de molta gent (sense aquest ingredient no hi hauria profit i s’acabaria el problema). Però l’estupidesa persisteix i el tràfic iŀlegal d’animals vius o morts és un dels més lucratius que existeix.
A les selves d’Indonesia s’hi troba un ocell d’allò més curiós, que en català s’anomena calau de gorgera (helmeted hornbill en anglès), i sembla talment tret d’una iŀlustració d’animals prehistòrics, com podeu sens dubte percebre. És força gran, un metre vint a més a més d’una cua amb plumes que tota sola té entre 50 cm i un metre més, per tant hi ha alguns d’aquest ocells que passen dels dos metres. I cal afegir que el so que fa comença amb un hu, hu, que s’anima a huhuhu i acaba amb hahahaha! Com la riallada d’un boig. Suposo que sentir-la al mig d’una selva ha de fer una mica de iu-iu. Ah, i una altra dada: viu entre 40 i 50 anys, la qual cosa el situa per sota només de l’albatros laysan de les illes Hawaii, l’au més longeva del món, que en viu 68.
Aquest ocell fa uns quinze milions d’anys que és al món —déu n’hi do— i ara se’l troba a la Península de Malaia, Sumatra, Borneo i al sud de Tailàndia, per bé que cada dia és més difícil trobar-ne enlloc, atesa la caça furtiva i el tràfic iŀlegal de parts de l’ocell que hi ha. S’ha calculat que en els últims deu anys han perdut la vida cada any, per la cacera iŀlegal, uns sis mil calaus de gorgera. Però aquest número només representa els ocells que s’han recuperat (morts) del crim organitzat; en realitat és només una fracció de la quantitat que deu ser en realitat. Per això, de tenir un estatus d’espècie amenaçada ha passat a ser una espècie en perill crític d’extinció, molt crític. I s’ha d’afegir que aquest ocell necessita niar al bell mig de la selva densa, lluny dels humans, i en grans arbres de troncs molt guixuts i de gran alçada que, a més, tinguin les característiques que els calen als calaus de gorgera per tenir descendència. Uns arbres en unes selves cada dia més menudes amb tota la deforestació ocasionada per les companyies que planten palmeres d’oli.
Perquè s’ha de tenir en compte que els calaus de gorgera nien d’una manera ben inusual. Primer, s’ha de remarcar que mascle i femella són parella per vida, 30, 40 o més anys junts, i fan el niu en uns forats determinats dels arbres gruixuts i altíssims que es troben a les selves on viuen. Quan han tobat el forat adequat a l’arbre, s’aparellen. Aleshores la femella es fica al forat de l’arbre i entre ella i el mascle fan el forat més petit amb materials que troben, que només quedi una petita obertura. La femella pon un sol ou i es queda dins del forat de l’arbre durant uns cinc mesos, sense sortir mai, allí dins amb el seu poll que tarda molt a poder volar. Mentrestant, el mascle proporciona aliment a la femella i el petit —fruita, insectes, petits vertebrats—, fins que el poll ja pot volar. I tot això es reprodueix cada any. Es pot entendre, doncs, que no ajuda gaire al perill d’extinció d’aquesta espècie, per la caça i disminució del seu habitat, el fet de tenir una sola cria a l’any.
Hi ha diferentes espècies de calaus al sud asiàtic i també a l’Àfrica, però per bé que els altres també són caçats pel tràfic iŀlegal, no arriben als gran nombres del calau de gorgera. A sota en podeu veure alguns.
Que es caci el calau de gorgera de manera intensa té a veure amb el material de que está feta la protuberància que té dalt del cap. És l’únic ocell calau que no té la protuberància buida per dins, sinó totalment sólida i feta de queratina, com les nostres ungles o la banya d’un rinoceront. Fort però no tan dur com el vori dels ullals d’un elefant, i per tant més fàcil d’esculpir. I a l’Àsia, particularment a Xina, hi ha una gran demanda de caps de calaus de gorgera per fer penjolls, braçalets i altres treballs artístics molt buscats per les classes adinerades que estan disposades a pagar el que sigui per obtenir-ho. Si hi afegim que avui en dia ja no es tracta de quatre gats que van per la selva a la cerca d’un calau, sinó grans mafies xineses que paguen sucoses quantitats de diners a la població local, empobrida i amb moltes necessitats, per tal que els hi proporcionin aquests ocells o els duguin allí on són, no és estrany que aquests ocells estiguin a punt d’extingir-se. Ha esdevingut una cacera en pla industrial, com passa amb l’ejiao, amb les aletes de tauró, amb els ullals dels tigres… S’usa com a decoració i esdevé un senyal de diners i poder per els nou rics xinesos que ho prefereixen al vori dels elefants. Estranyes modes de persones estúpides que es mereixen que els hi tallin a ells el cap.
Us recomano aquest vídeo, és molt bo. A més té imatges que jo no puc posar aquí.
Els humans, cada dia que passa som menys humans. Només pensem en el nostre benefici, sense pensar en el mal que fem en els demés sers vius o no. Ens estem carregant el planeta i la seva fauna, sense pensar que en aquest procés també ens hi va la nostra vida.
És molt trist, però és el que tenim.
Bon diumenge i una forta abraçada, Shaudin!
M'agradaM'agrada
Hola, Martí! Contenta de veure’t altre cop per aquí.
Sí, noi, lamento haver d’estar d’acord amb tot el teu comentari. I el cas és que som molts els que som bàsicament bones persones i ens comportem d’una manera, diguem-ne, civilitzada. Però encara en són més els que són uns veritables trossos de quòniam a més d’egoistes.
Bona setmana i una abraçada!!
M'agradaLiked by 1 person
Molt interesant, Shaudin. Eskerrik asko. Besarkada bat.
K.& M:
M'agradaM'agrada
Gràcies, K & M!
Besarkada bat!
M'agradaLiked by 1 person
L’estupidesa humana no té límits!
M'agradaM'agrada
No. Em sembla que de totes les seves teories, Einstein la va encertar sobretot amb aquesta. 😕
M'agradaM'agrada
Me sap molt de greu el que els i passa a aquestes especies d’animals, com a persona i com a biòleg, Quina xusma que hi ha pel Món
M'agradaM'agrada
Cert, Juli, a més de com a persona, com a biòleg et deu afectar força. Molta gent escombraries hi ha, sí. 🙁
M'agradaM'agrada
Una historia muy triste… vamos camino de la extinción..
Gracias por tus explicaciones
Una abraçada
M'agradaM'agrada
Hola, María. D’això no n’hi ha cap dubte, i malgrat que encara som a temps d’evitar la catàstrofe (poc temps queda), doncs res, tot continua en el fons igual com si aquí no passa res.
Una abraçada.
M'agradaM'agrada
Sí, és una història molt trista. Estem destruint, sabent -ho o no, aquest món tan meravellós que tenim… o teníem. I no sembla que la majoria dels humans en siguin conscients.
M'agradaM'agrada
Bona nit (o bon dia per a tu), Rosa.
El que estem fent als animals, i a tota la natura, no té nom. Ni el que estem fent amb nosaltres mateixos. Em treu de polleguera que encara hi hagi molta gent totalment irresponsable pel que fa a aquest tema, i a molts d’altres!
Una forta abraçada!
M'agradaM'agrada
Veritablement terrible i lamentable que deixem que passin aquestes coses. Un article interessantíssim, Shaudin.
M'agradaM'agrada
Hola, Emi! Contenta de veure’t per aquí!
Sí, les persones podem ser molt estúpides i egoistes i no hi ha dret que es tolerin aquestes coses.
Moltes gràcies! Una abraçada.
M'agradaM'agrada
Quina au més guapa!

Oh, aquests consumidors i màfies.. Ja ho val, quin perill! I son més variats, i n’hi ha aprop…
I no podrien caçar i comerciar amb plàstics bruts? 😉També poden ser com màgics, o no? 🤭
Perquê aquesta vida també és molt creativa, i pot ser colorida i guapa! Mirau quins bitxos adaptant-se a un plasticot brut:
Explic sa foto i desventures a https://www.gobmallorca.com/forum/viewtopic.php?p=18526
per a inspirar o intentar interactuar ajudant s’hàbitat i tanta riquesa de sa vida. Fins i tot com a entreteniment i deport, hi, hi… Bones passejades de primavera! 😋
M'agradaM'agrada
Toni, l’altre dia vaig llegir el llarg i interessant article que vas escriure sobre el plastisferi i altres coses, però em vaig descuidar de dir-te alguna cosa. Bé, tard però t’ho dic ara. Hauries d’escriure un llibre sobre tot el que fas, tot el que veus, contemples, observes a la costa. De debò. 🐬🐙
M'agradaM'agrada
Gracis pets ànims Shaudin 🙂
M'agradaLiked by 1 person
Ocell:
crec que és millor que obris els ulls
i fugis de la meva espatlla.
Aprofita avui per creuar extensions marines
i encendre´t d´estrelles.
Joan Brossa
M'agradaM'agrada
Hola, Imma. Moltes gràcies pel poema de Joan Brossa. Com sempre encertadíssim. Una abraçada!
M'agradaM'agrada