Qui sóc

Sóc una escriptora catalana de nacionalitat canadenca. Visc a la ciutat de Toronto, Canadà, on treballo de professora al Glendon College de la Universitat de York.

A la universitat he ensenyat, o ensenyo, llengua catalana, llengua castellana, literatura hispanoamericana, teoria literària, història d’Hispanoamèrica i la que ha estat la meva assignatura preferida: cultura catalana, amb tota la història dels Països Catalans i el procés cap a la independència.

Al llarg de la meva vida he estat professora de gimnàstica i de dansa, ocasional ballarina, coreògrafa i directora de teatre, estudiant d’arqueologia a la Universitat de Barcelona, estudiant de filologia (màster i doctorat) a la Universitat de Toronto i professora universitària.

Abans de res, però, em sento escriptora. Des que vaig escriure el primer conte als sis anys i la primera noveŀla als dotze no he deixat mai d’escriure. M’agrada per damunt de tot escriure literatura juvenil, com també llegir-ne (he estat sempre una lectora compulsiva de literatura per a joves). Per a grans m’estimo més escriure narracions si fa no fa curtes, i naturalment en llegeixo, com també noveŀles. M’agrada molt llegir poesia –de catalana n’hi ha de magnífica per triar i remenar–, però jo no n’escric; sóc bàsicament narradora i el millor que sé fer és contar històries.

M’interessen moltes altres coses, com la natura o la política. Sóc molt curiosa i tinc fam de coneixements. D’altra banda m’avorreixen profundament els esports (mirar-los), la burocràcia, la mediocritat. I em fan treure foc pels queixals els terraplanistes, els bullies i la gent sense empatia.

Els llibres de literatura juvenil que he publicat els he escrit en català (una noveŀla està publicada també en anglès). A sota els teniu.

Qui és qui. Institució de les Lletres Catalanes. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

43 respostes a Qui sóc

  1. Boladevidre ha dit:

    Bé. Estic fent un tomb pel teu bloc i ja veig que n’hi faré més d’un per anar-hi descobrint tots els racons.
    Realment és sobri, elegant i amb contingut. Què més es pot demanar?
    Per quan l’hi hagi fet una repassadeta a fons, m’hi he subscrit i així podré seguir-lo de ben aprop.
    El meu només és un”divertimento” sense massa suc ni bruc, no obstant, el principi de reciprocitat fa que te’n deixi l’adreça.
    Enhorabona.

    M'agrada

    • Moltes gràcies. M’ha fet il.lusió el que em dius. Em sento una mica insegura pel que fa a tenir un bloc perquè sóc molt nova amb l’informàtica i no sé si ho faig prou bé, però comentaris com el teu m’ajuden a seguir endavant.
      Jo també m’he subscrit al teu bloc. T’he deixat dos comentaris sobre les teves fotografies que són magnífiques.

      M'agrada

  2. Em sembla molt bonic el teu bloc .Felicitats .Es una bona ideia difondre l’entor de on vivim .En el meu cas a El salvador .Pais tranquil !!

    M'agrada

  3. Josoc ha dit:

    El meu relat ALARMA està enviat però encara no editat a relats.

    M'agrada

  4. montserrat perez perez ha dit:

    fà somniar el teu relat.

    Bé, ja deus saber per la meva presentació a relatsencatal.com que no malgasto les paraules. És la meva defensa per no dir-na d’anodines. Ja m’agradaria saber escriure com ho fas tu.

    I gràcies per la rebuda a relatsencatala.com

    M'agrada

    • Hola Montserrat,
      Em pensava que t’havia enviat una resposta i ara m’adono que no ho vaig fer. Ho sento. M’agrada respondre a tothom que ha fet l’esforç de deixar-me un comentari. Si tingués milers de comentaris no ho podria fer, és clar, però de moment no és aquest el cas i per poc que pugui continuaré agraint-vos els missatges i comentant els vostres comentaris quan calgui. A més és una manera d’estar en contacte amb tots vosaltres (encara que en alguns casos ni ens coneixem). Agraeixo també les visites al meu bloc, encara que no em deixin comentaris, però en aquest cas no puc respondre.
      Una abraçada.

      M'agrada

  5. jordi piquet ha dit:

    Cercaré el teu llibre.

    M'agrada

  6. Jordi 125 ha dit:

    Ja havia entrat altres cops al teu bloc tot i que sempre amb maça de tems per entretenir-me a deixa un comentari. Però és que aquest cop desprès de veure la quantitat de fotos tan boniques que fan que sigui de mes bon llegir.( és que quan veus nomes tex i en quantitat de vegades espanta una mica pensar els tems que necessitaràs per llegir-lo).
    Tot al contrari del que passa quan estic llegint al teu bloc tot d’una sempre acabo amb la mateixa frase: que tard que és! i au a corre un altre cop.
    Hi ara llegeixo que dius: Em sento una mica insegura pel que fa a tenir un bloc perquè sóc molt nova amb la informàtica i no sé si ho faig prou bé.
    Molt bo l’acudit m’ha fet gracia, fins hi tot té humor.

    M'agrada

  7. Pilar Carner ha dit:

    Estimada Shaudin,
    Finalment he aconseguit el teu llibre Més enllà del somni! Ha estat una autèntica gimcana per telèfon i personalment. Al web de La Casa del Llibre (Barcelona) diu que el tenen, però quan el demanes no te’n surts. Vaig anar en persona, el vaig demanar i encara estic esperant la resposta. Finalment, a la llibreria Documenta (Barcelona) me’l van demanar i en uns sis o set dies el tenien. Buffff!
    Cal que siguis un escriptor famós i que t’editi Proa o d’altres editorials que es mouen (o que vulguin moure’s). A tall d’exemple, uns dies abans de sant Jordi volia comprar un llibre de relats de Manuel Baixauli que acabava de sortir. Baixauli va publicar L’home manuscrit (Premi Nacional de la Crítica Catalana, Premi Mallorca de narrativa, i quatre premis més) que va tenir una bona crítica (a mi em va agradar). Doncs bé, en teoria estava a les llibreries però no havia manera de trobar-lo. Ja ho veus, si no ets Quim Monsó o Empar Moliner…
    Pel que fa a Més enllà del somni, el tinc fa dos dies. He començat i, de veritat, em costa deixar-lo. Ja saps que sóc una fan de la teva escriptura i de la teva imaginació, i en aquesta obra ets la Shaudin que m’enganxa. Tinc poc temps i encara estic al capítol cinc: En Tam explica una història, però enganxada.
    He demanat dos exemplars més per regalar-los a dos amics que sé que els agradarà, i tinc ganes que creixi la meva neta (ara té cinc anys), per regalar-l’hi.
    Penso que pots estar molt satisfeta. D’haver-la publicat, sí; però, sobretot, d’haver-la escrit.
    Una forta abraçada.

    Pilar

    P.S. Quan tornarem a llegir-te a Relats en Català?

    M'agrada

    • Hola!
      Ja estàs llegint el meu llibre. Quina iŀlusió! Espero que t’enganxi fins al final. Ja me’n donaràs una opinió quan l’acabis, oi? Ja sou dues persones de RC que llegiu la meva noveŀla, totes dues bones escriptores així que estic amb força neguit.
      Veig que t’has adonat de com és de complicat trobar el meu llibre a les llibreries. Jo fa dos anys que estic ficada amb tot això; és un malson per a tothom, autora i lectors. La llibreria de Barcelona que gairebé sempre el té és la Catalònia, és molt segur trobar-lo allí tot i que justament per Sant Jordi no en tenien cap exemplar, de fet m’he assabentat que per Sant Jordi cap llibreria el tenia. Ara crec que el té la llibreria La Gàbia de Paper (és ara a la llista de biblioteques i llibreries del meu bloc “On trobar el meu llibre” i amb un clic es pot trobar adreça i telèfon), a una persona de Català Sempre li van tenir en dos dies i li van dir que en demanarien més exemplars. És increïble que costi tant aconseguir llibres catalans, a mi em va costar trobar La plaça del Diamant l’estiu passat, amb això ja ho dic tot.
      No sé quan publicaré alguna cosa a RC, no trobo temps, no trobo temps per tantes coses! Però tinc una idea al cap i em sembla que aviat trobaré una estona per escriure un nou relat.
      Una forta abraçada!
      Shaudin

      M'agrada

  8. Imma C. ha dit:

    Hola,
    he arribat al teu blog per comentaris teus en algun blog.
    Ara és tard, em ve al cap un director de cinema canadenc Atom Egoyan.
    Veig que parles de literatura infantil i juvenil, fa un parell de dies he descobert el portal GRETEL de l´UAB on es parla sobre el tema.

    Estic llegint SORDESA, Frances Itani.
    Històra d´una nena que als 5 anys es queda sorda, una àvia l´ajuda…
    Aprèn el llenguatge dels signes.
    En fi, ja aniré passant, no tinc blog.
    Imma C.

    M'agrada

    • Hola Imma C.,
      Benvinguda al meu bloc!
      Sí, efectivament, l’Egoyan és un director canadenc. També n’és en David Cronenberg i en Norman Jewison. Em sembla que són els més coneguts internacionalment. En Jewison és el meu preferit d’aquests tres.
      Gràcies per indicarme el portal Gretel, no el coneixia. Ja l’he visitat i sembla força interessant.
      Veig que llegeixes literatura canadenca.
      Moltes gràcies per visitar el bloc i deixar un comentari. Espero tornar-te a trobar.
      Una abraçada.

      M'agrada

  9. Pere Gabarra ha dit:

    Hola Shaudin, Soc en Pee Gabarra, de Barcelona.

    Et vaig conèixer per moltes de les teves contribucions fa un parell d’anys en una web de Català de la qual rebia regularment les contribucions, ara no recordo com es deia per que vaig deixar de rebre-la,

    Tantmateix ara col.laboro per l’àrea d’internacional del Cercle Català de Negocis ; “www.ccncat.cat” i he pensat en tu per si t’interessaria col.laborar amb les teves informacions des de el Canadà.

    Si et sembla bé pots entrar a la web, veure que som i que fem i si creus que pots col.laborar, t’agrairé m’enviïs un mail i ho tractaria en la propera reunió que tindrem els de l’area internacional.

    Gràcies per endavant

    Pere Gabarra

    M'agrada

  10. Josep Mª Torrents ha dit:

    Hola Shaudin, cóm estàs?, T’enrecordes de mi?, m’he alegrat molt i molt de trovar-te. M’encoratge veure-t defensar Catalunya, gràcies per lo que fas.
    Rep una abraçada d’un amic que mai t’ha oblidat.
    Josep Maria

    M'agrada

  11. M’agrada molt el teu bloc fvaig a posar-lo a favorits;-)

    M'agrada

  12. Hola Shaudin, avui he entrat al teu bloc i m’agadat tant com el video, d’en Quico. Ja saps que vaig llegir “Més enllà del somni” i ara estic esperant “El secret de l’oreneta”; espero qu’arribi aviat.
    Avui he conegut una noia canadenca, de un poblet proper a Toronto, casada amb un noi d’aqui on visc…hem parlat de tú i del teus llibres….ha quedat sorpressa…ells viuen a Montreal….hem quedat per fer un café i parlar més…moltes gràcies Shaudin per tot el que fas per la nostra llengua. Una abraçada, Tura.

    M'agrada

    • Hola Tura! Benvinguda al meu bloc! Ara ja saps que has de fer: subscriure’t al bloc. Què et sembla?
      Quina gràcia això de la noia canadenca. Tots plegats haurem de fer un club català-canadenc –seria divertit, oi?
      Moltes gràcies, maca. Una forta abraçada!

      M'agrada

  13. Matilde Martínez Sallés ha dit:

    Benvolguda professora,

    us fem saber la convocatòria del premi “El català pel món”, adreçat a professors de català (en qualsevol de les seves variants) d’arreu del món i també de les EOI.

    http://godallformacions.com/premi.php

    Pot ser del vostre interès.

    Salutacions cordials,

    Matilde Martínez Sallés
    Godall Formacions
    http://godallformacions.com/index.php

    M'agrada

    • Benvolguda Matilde,
      Ho sento, no havia vist aquest comentari. Ara l’acabo de veure. Sembla un concurs ben interessant, tot i que dubto tenir temps per escriure res. Malauradament, estic aclaparada de feina a tota hora. Tanmateix, per si de cas puc posar-m’hi, hi ha una cosa que no entenc: es demana format DINA4. D’una banda he de dir que aquesta mida no existeix a l’Amèrica del Nord (és impossible trobar fulls d’aquesta mida, n’estic ben assabentada), però es tracta d’enviar-ho en format digital i no ho entenc. Word té DINA4? Mai no m’han demanat res digitalment que tingui cap mida de pàgina, tret de les mides dels marges; en qualsevol cas em sembla que la pàgina deu ser la mida estandard de l’Amèrica del Nord i, per tant, no és DINA4. Bé, t’estaré molt agraïda si m’ho pots aclarir.
      Moltes gràcies per fer-me saber que hi ha aquest concurs.
      Salutacions,
      Shaudin

      M'agrada

  14. Montserrat Brau ha dit:

    Shaudin, he arribat aquí des del Nosaltresllegim, perquè hi vas comentar, hi ha estat una troballa deliciosa! Tens un bloc molt i molt bonic. Felicitats! I fins a la propera!!

    M'agrada

  15. Valentín Serra Noguer ha dit:

    Valentín Serra Noguer
    Al rastrear sobre librerías desaparecidas en los últimos años, me encuentro con tu entrañable comentario a la pérdida de Catalonia Llibres. En mis contínuos viajes a Barcelona siempre fue un lugar de referencia, igual que la Cinc D’Oros y el ya lejano Drusgtore de Paseo de Gracia. Yo también estoy lejos, no tanto como Toronto, Desde la distancia se agradecen estas páginas de apoyo a aquellos andamiajes en los que pudimos apoyarnos, pero que hoy contemplamos desde la tristeza, cómo se derrumban. Quisiera despedirme con unos versos de Espriu que descubrí hace muchos años en la voz de Guillermina Motta: “Oh, que cansat estic de la meva / covarda, vella, tan salvatge terra, / i com m’agradaria d’allunyar-me, / nord enllà…”
    Gracias

    M'agrada

  16. masocias ha dit:

    Bon dia Shaurin,
    Som professora de Llengua i Literatura catalanes a l’IES Ramon Llull de Palma de Mallorca -Illes Balears-i avui m’acabo de prendre la llibertat de parlar de tu al bloc Uassaps3 – que compartim 3 professors (Anglès, Català i Castellà) dins el programa CIL (Currículum integrat de llengües. I com que el tema que tractam aquest primer trimestre és el de la identitat, cercant per la vilaweb he arribat a tu. Enhorabona per la teva tasca. Un salut!

    M'agrada

    • Hola, benvinguda al meu bloc! No t’adreço pel teu nom perquè no el sé. Però he anat al web de l’IES Ramon Llull, he trobat un post teu sobre gramàtica i l’he seguit fins a SlideShare i m’he fet seguidora teva. M’agrada com expliques les categories lèxiques amb power points; els alumnes les han d’entendre per força.
      Moltes gràcies!!!

      M'agrada

  17. Enrique ha dit:

    Estimada amiga Shaudin, més d’una ja ho ha fet, però igualment gràcies de tot cor.
    Dona’m la oportunitat també de dir-te, només en el meu nom, sencill i humil, que les teves paraules sobre “Una castellana es disculpa” m’han arribat ben cert al cor; ets molt humana; m’agrada tot el que has explicat i veig que fas una bona feina i pinya amb la gent; per això i perque, com tu, jo també aprecio a les persones pel que són i estimo l’humanitat que en elles hi ha per damunt d’ideologies, espero i dessitjo que tinguis molta sort en tot el que puguis emprendre en aquesta vida, sigui el que sigui, perque sé que ho faras per estimar.
    Disculpa la meva ortografia, felicitat i joia per tu, estimada Shaudin.

    M'agrada

  18. Núria Queraltó ha dit:

    M’acabo de fer seguidora, segur que en gaudiré molt!

    M'agrada

  19. Diego Pardo. ha dit:

    Hola Shaudin! Com et trobes? Ja fas molt de temps que no parlem. Vull que sapigues que llegeix tots els escrits que m’arriben. M’ha agradat molt aquet conte. M’has fet pensar molt a les vacances que passava amb ma familia colombiana. Hi havia una gossa preciosa qu’es deia Alianza. Aquesta gossa m’estimava molt. Fins i tot, quand la meva avia em demanava d’anar fins al llot on es trobaven els seus treballadors, aquesta gossa anava amb mi. Jo sempre tenia molta por perque hi havian sempents i tarantules pel cami i Alianza s’els menjava totes (em salvava la vida, hahaha). Gracies Shaudin.
    Con que no parlem, no saps que ara visc a prop d’Orangeville i la escola on enseny es troba a Brampton. Digue’m quand faras un’eltre trobada amb els teus ex-alumnes. M’agradaria veure’t i que parlem catala. Amb tu vaig aprendre molt. Ara entenc molt be la radio i puc llegir practicament qualsevol cosa. Nomes em falta parlar mes per tenir mes fluidesa. Un peto. Et recordo amb molt carinyo. – Diego.

    Liked by 1 person

  20. Josep GRAU i CARRIÓ ha dit:

    Gràcies polida per tot l’esforç que fas per aconseguir difondre la nostra identitat, llengua i cultura catalanes a Canadà!!
    Moltes forces i seguim endavant!!!

    M'agrada

  21. rosanebot ha dit:

    Quin bloc més bonic avui! M’agrada que et donis a conèixer als qui encara no et coneixen tant com jo, pels anys que fa que som amigues, és clar. I tots els comentaris d’avui, com també les teves respostes, m’han arribat al cor i m’han fet pensar que tornes a estar ben animada i disposada a escriure molt, si més no tot allò que espero de tu. Una gran abraçada, Shaudin.

    M'agrada

    • Estimada amiga Rosa, sempre em fa feliç estar en contacte amb tu, encara que des de fa temps només sigui a través del blog (enyoro quan ens escrivíem sovint, però sembla que cada dia que passa tinc menys temps, per una o una altra raó). Cuida’t molt. T’estimo.

      M'agrada

  22. Margarida Aritzeta ha dit:

    Ets una dona sensacional, una bona escriptora i, segur (hi poso la mà al foc) una bona professora

    M'agrada

  23. Josep Maria ha dit:

    El nen dels patins continua pendent de tu… et segueixo, i molt.

    M'agrada

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.