Llengua catalana: Antoni Maria Alcover

Tot l’any que em dic: la setmana que ve, la setmana que ve… Tanmateix, per un motiu o un altre, acabo escrivint sobre un tema diferent. Ara, però, ha arribat el moment de fer un escrit sobre Antoni Maria Alcover i Sureda. Encara som a l’any que se celebren els 150 anys del seu naixement (1862) i els 50 anys de la publicació de l’últim volum del Diccionari català-valencià-balear (1962) que va acabar Francesc de B. Moll, coŀlaborador principal d’Alcover.

Parlar avui d’Alcover trobo que s’escau força atesa l’última agressió, d’un seguit interminable d’agressions d’Espanya contra la nostra llengua. Recordar la magnífica tasca d’Antoni Maria Alcover (o Mossèn Alcover, com més us estimeu) en favor de la llengua catalana em sembla un bon antídot al fort malestar que tots sentim aquests dies.

Antoni Maria Alcover va ser un eclesiàstic mallorquí absolutament prolífic, perquè no només va dedicar-se a la llengua catalana, com ara impulsant el diccionari esmentat més amunt o organitzant el I Congrés Internacional de la Llengua Catalana, sinó que fins i tot va tenir temps de dissenyar esglésies. A les biblioteques o a l’Internet podeu trobar tot el que vulgueu saber sobre Alcover, si encara no n’esteu assabentats, per tant només comentaré sobre una de les moltes coses que va fer: les rondalles.

LLI392Mossèn Alcover va anar amunt i avall per la seva terra de Mallorca cercant contes d’aquests que la gent s’explica durant generacions i que esdevenen rondalles, històries orals del folklore d’un poble i que, per tant, són part de la cultura del poble en qüestió, de la cultura mallorquina en el cas d’Alcover. Va passar molts anys recopilant les rondalles que la gent li explicava i que ell després escrivia emprant un llenguatge molt i molt ric. De tot plegat va sortir l’Aplec de rondaies mallorquines que publicà sota el pseudònim de Jordi des Racó. Més de 400 rondalles! És una obra tan important, com a recull folklòric i com a obra literària, que se la situa al costat d’altres de grans folkloristes europeus, com ara els germans Grimm.

No recordo quan vaig llegir aquestes rondaies mallorquines per primera vegada, tampoc si les he llegides totes, només sé que n’he llegit una pila a través dels anys i, algunes, moltes vegades. A casa, a Toronto, tinc un dels volums de l’Aplec de Rondaies mallorquines (concretament el tom III), per això les rondalles que conté són les que tinc més presents, com ara “En Ferrandí”,  “L’amor de les tres taronges”, “Una qui no volia pastar” i d’altres.  He de dir, i que em perdonin els mallorquins, que la primera que he esmentat, “En Ferrandí”, no m’agrada gens ni mica, em produeix fins i tot basques amb tot allò de tallar el cap a la reina mora, posar-lo al coixí, desmembrar el seu cos, cuinar-lo i deixar que se’l mengi el seu marit sense saber-ho. Francament, passo. D’altra banda sempre m’ha agradat “L’amor de les tres taronges”, tot i que em sobra que al final esquarterin l’esclava mora (ai, marededéu, quines coses). Aquesta rondalla m’agrada perquè és plena d’aventures, de gegants, de màgia. I em recorda altres contes populars d’altres països —fins i tot hi ha parts amb els gegants que trobem gairebé iguals en rondalles d’Anglaterra i d’Alemanya—, cosa que em resulta molt curiosa. Pel que fa a la rondalla “Una qui no volia pastar” és molt divertida; l’he llegit moltes vegades i sempre em fa somriure. La coneixeu? Us la recomano.

Per acabar, vull esmentar les iŀlustracions d’aquestes rondaies. Les van fer Francesc de B. Moll i Josep Moll. N’hi ha de molt interessants, però cap m’agrada més que una de les que trobem a “L’amor de les tres taronges”. L’he fotografiat del meu llibre i us la penjo aquí a sota.

P1020300(1)

Quant a Shaudin Melgar-Foraster

University professor and writer
Aquesta entrada s'ha publicat en Català i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

14 respostes a Llengua catalana: Antoni Maria Alcover

  1. Jordi Canals ha dit:

    M’ha agradat força llegir tot el que expliques sobre Mossèn Alcover i les rondalles mallorquines de les quals tenia poc coneixement.

    M'agrada

  2. yeagov ha dit:

    La disputa Alcover-Fabra;
    http://www.catradio.cat/audio/676190/En-guardia—La-disputa-Alcover-Fabra
    Dos homes, dues metodologies diferents, un mateix propòsit.

    M'agrada

  3. Bel "de Manacor" ha dit:

    Mossèn Alcover va néixer a una possessió de Manacor, Santa Cirga. A posta es meu institut se diu IES Mossèn Alcover.

    M'agrada

  4. Jo, per a la meva tesi i les meves investigacions sobre el teatre popular del segle XVIII i inicis del XIX, no podria viure sense el diccionari Alcover-Moll (DCVB) que consulto amb extrema freqüència i que m’ha resolt un munt de qüestions. També era de consulta obligada per als lexicògrafs de l’IEC mentre confegíem la segona edició del DIEC. Per sort, des de fa uns anys es pot consultar en línia.
    Pel que fa a les rondalles, n’he llegit moltes i també m’han servit en les meves recerques i articles.
    Compilar i preservar el patrimoni cultural és una tasca essencial. Personatges com Mossèn Alcover són veritables monstres, intel.lectuals incansables amb qui sempre estarem en deute. D’altra banda, pensem com van treballar, sense Internet, sense telèfons, sense ordinadors. Tot amanuense, tot amb l’esforç directe, sens cap facilitat. La gent així no s’hauria de morir mai. Com Pompeu Fabra, com Coromines. Gràcies!

    M'agrada

  5. jaumeorti ha dit:

    Es per a treure’s el barret davant de la gent que va partir de zero per a recuperar la llengua amb les pocs mitjans que tenien.

    M'agrada

  6. jmsalva ha dit:

    Shaudin, jo tinc els toms 1 i 2 d’ Aplec de Rondaies Mallorquines en els quals hi ha unes 20 rondaies a cada tom (edició a cura de Josep A. Grimalt),…quan era petit amb una amiga les escoltavem per la radio i gaudiem molt.

    Una abraçada,

    Juli

    M'agrada

  7. Dess Mond ha dit:

    Jo tinc tota la col·lecció de les Rondalles Mallorquines. Un tresor cultural de valor incalculable. Molt gran aquest mossèn. Ja no en surten així!

    M'agrada

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.