I vet aquí que no ho sabia

El divendres a la nit vaig veure una peŀlícula en dvd, de la qual us vull parlar. I no perquè sigui cap obra d’art, sinó perquè té a veure amb Catalunya.

Tinc fascinació pels taurons. Em causen admiració i alhora pànic, de tota la vida. Per tant, m’he fet un tip de veure peŀlícules on apareixen taurons, des de fantàstics documentals, fins a històries que s’empesca Hollywood. I la que vaig veure l’altre dia era d’aquestes últimes. Potser ja l’heu vist, potser la coneixeu més que la Monyos, no ho sé, i tal vegada algú l’ha vist i no li agrada gens ni mica. A mi em va agradar força. S’intitula The Shallows i no tinc ni idea de com l’anomeneu allí. The shallows vol dir els baixos, en el sentit d’aigua de poca fondària, prop de la costa, per tant no sé com s’ha traduït.

shallows

L’argument és senzill: una dona va a una platja solitària per fer surfing, sense saber que el lloc ha esdevingut el menjador d’un tauró blanc. Després d’un encontre amb l’animal, la dona es troba isolada en una roca dels baixos, gens lluny de la platja però impossible nadar atès que el tauró és allí. I la marea va pujant i cobrirà la roca. Per saber la resta de la història l’haureu de veure. Us puc assegurar, però, que us mantindrà pendents fins al final, la qual cosa és ben notable si tenim en compte que durant una hora i mitja hi ha poc més que la dona i el tauró. El director ha aconseguit crear tensió en una història sense gaires complicacions però que esdevé un veritable thriller.

He d’afegir que no es tracta d’una peŀlícula típica d’atacs de tauró, sinó més aviat una història de supervivència, feta amb molta naturalitat, on trobem una mica de sang però quasi gens de fetge perquè els moments de terror s’endevinen més que no pas es veuen. I per acabar, dir-vos que hi apareix una gavina que, per mi, és insubstituïble; la peŀlícula perdria molt sense aquest animaló.

I ara la raó que m’ha fet parlar-vos de The Shallows. Quan es va acabar la peŀlícula, vaig mirar el making-of, és a dir, el reportatge que solen fer sobre la creació de la peŀlícula. I vet aquí que surt parlant el director i m’adono que es diu Jaume Collet-Serra. Em vaig quedar molt parada de veure aquest nom tan català. Naturalment, vaig anar al google a investigar i sí, resulta que es tracta d’un català del Maresme, afincat a Hollywood. Vaig esbrinar una mica més i el vaig trobar parlant català en un programa de ràdio on, a més, deia que volia fer una peŀlícula a Hollywood de la noveŀla Victus. I jo sense saber res de tot això!

jaume collet-serra

Ara penso que és probable que vosaltres ja estiguéssiu assabentats de qui és aquest director i de tot plegat, però jo sembla que vinc de l’hort i m’ha resultat ben sorprenent. Ho trobo fantàstic que aquest director sigui català. I que vulgui dirigir Victus. Us imagineu una peŀlícula internacional de gran volada sobre el setge de Barcelona? Tant de bo es pugui fer, però caldrà convèncer Hollywood. I què els pot convèncer més que saber que una peŀlícula farà diners? Res. Per tant, crec que és una bona idea que veieu The Shallows, ja que com més èxit tingui millor per nosaltres. De moment, tot i que la peŀlícula es va fer amb un pressupost força limitat, ha fet més de 116 milions de dòlars i ha deixat els estudis molt impressionats.

Ja em direu què en penseu.

Quant a Shaudin Melgar-Foraster

University professor and writer
Aquesta entrada s'ha publicat en Cinema i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

26 respostes a I vet aquí que no ho sabia

  1. Rosa Nebot ha dit:

    Bon dia, Shaudin. Jo també he fet una cerca i he trobat. que aquest pel·lícula ha estat traduïda com “infierno azul”. No l’he vista ni sé si està en cartellera o en DVD; me n’informaré, ja que ara també tinc interès a veure-la .

    M'agrada

  2. tura nogareda ha dit:

    Catalunya al món!!
    Buscaré la pel.licula i esbrinaré a Google qui és el director; que m’hagi assabentat per tu, que vius al Canadà d’aquest noi té gràcia la cosa!!
    Besets!!

    M'agrada

  3. Maria ha dit:

    No tenía ni idea de lo que explicas. Me pasa lo mismo que a Tura.
    Está muy bien eso de aprender cosas de aquí desde allí 😉
    Una abraçada

    M'agrada

  4. boladevidre ha dit:

    Quines bones notícies! Em sona alguna cosa d’algú que volia fer el Victus en cinema, sense associar-ho a cap nom; d’altra banda és força probable que hi hagi més d’una intenció de dur aquesta novel·la a la pantalla. També em balla pel cap d’algun català a la indústria de Hollywood. Potser tot es referia a aquest director.

    M'agrada

    • Hola, Quico, em sembla, pel que he llegit, que aquest director és l’únic director que, potser, la durà a la pantalla, si més no un director de Hollywood. Ja fa uns 10 mesos que en parla, però el problema és convèncer els estudis. Collet-Serra fa peŀlícules amb un pressupost molt baix (baix per Hollywood), però Victus requereix més diners (molts extres etc., etc). Per això deia que és una bona idea veure The Shallows, que resulti un bon èxit (ja li va força bé), així es podrà convèncer Hollywood.

      M'agrada

  5. Vicicle ha dit:

    Jo, si no és en sang, fetge… i ceba, no m’agraden 🙂 Si la pel·li ha fet 116 milions, aquest noi té les portes obertes de segur. L’última cosa que es perd és l’esperança, no? Una abraçada.

    M'agrada

  6. gpellissa ha dit:

    Jo tampoc no ho sabia, Shaudin, però ens aniria molt i molt bé una pel·lícula del setge de Barcelona i donaria molt de joc.

    M'agrada

    • Hola, Gemma. Si no arriba a ser per la meva fascinació pels taurons, no tindria ni idea de qui és aquest director. Molt bé ens aniria una peŀlícula de Hollywood sobre el setge, t’imagines! Res millor per posar-nos al mapa internacionalment, i al mapa de la història, que ens fa molta falta.

      Liked by 1 person

  7. Juli Salvà ha dit:

    Ja mirare de baixar-la d’Internet, pinta bé, Gràcies per la informació. Una abraçada Shaudin 🙂

    M'agrada

  8. Núria Garcia ha dit:

    Hola Shaudin,

    Jo encara no l’he vista però les meves filles sí i els va agradar força. En tinc moltes ganes però no m’ha anat bé. Ara, amb el que dius, me n’han vingut més!! Sí que sabia que era del Collet Serra, un tio molt peculiar però que fa pel·lis bones! Tant de bo pugui fer Victus. Seria una pel·li de les que fan història!

    Salut!

    M'agrada

    • Hola Núria,
      Vet aquí algú que sabia qui era aquest director.
      És una peŀlícula que pot agradar o no, segons els temes que li agraden a cadascú. Si la veus, ja em diràs si t’ha agradat.
      Tant de bo pugui fer Victus, sí! Que bé ens aniria!
      Salut, guapa!

      M'agrada

  9. Anna Maria Villalonga ha dit:

    Jo també ho ignorava. Però és molt interessant. Sobretot el tema tauró i gavina. Com a tu, Potato de Toronto, són dos animals que em fascinen. Crec que ja ho saps, sobretot pel que fa a les gavines. Segur que la pel·li em pot agradar, perquè jo sóc de les que es queda hores i hores i hores davant dels documentals d’animals. Gràcies per la informació.

    M'agrada

    • Hola Potato,
      Bé, aquesta peŀlícula no és cap documental: tauró empipat, thriller… A mi també m’encanten els documentals d’animals i, com tu, m’hi puc passar hores i hores. Pel que fa a la gavina, no té un paper important, però em va encantar; salvant les distàncies i fent una associació una mica estranya, em recorda la gallina del relat de Rulfo “Nos han dado la tierra” —un toc de tendresa enmig d’una situació de desesperació—.

      M'agrada

  10. Jesús (Xess) ha dit:

    Aquesta peli va ser una de les estrenes de l’estiu al maig i va tenir força publicitat.

    D’històries de Catalunya per portar al cinema n’hi hauria per a fer una peli cada any, totes èpiques i interessants. Des de Guifré el Pilós, els almogàvers, el setge del 1714, el comte Arnau, tots els bandolers un a un…

    La gerra incivil del 36, la del francès, Jaume I amb les conquestes de València i ses Illes, les quatre cròniques: El llibre dels feits de Jaume I, el Conqueridor, la Crònica de Bernat Desclot o Llibre del Rey en Pere d’Aragó e dels seus antecessors, la Crònica de Ramon Muntaner o el Llibre (tal com en deia Muntaner), la Crònica de Pere III, el Ceremoniós…

    Una major de Hollywood es podria dedicar en exclusiva 🙂

    M'agrada

    • Absolutament d’acord amb tu, Jesús: “d’històries de Catalunya per portar al cinema n’hi hauria per a fer una peli cada any”, i no només les èpiques, però totes interessants. Hollywood no sap el que es perd, sempre buscant històries noves perquè ja se’ls acaba la imaginació i amb la història de Catalunya tindrien un filó formidable que els duraria anys i anys.

      M'agrada

  11. Pons ha dit:

    Si Hollywood acaba fent Victus no se com coi s’ho empescarà però segur que hi acaba posant una història d’amor pel mig.

    Jo aposto per Villarroel interpretat per Russell Crowe, ja ho estic veient.

    M'agrada

  12. Griselda ha dit:

    Totalment d’acord amb el que diu Jesús (Xess)! Películes o series, es una bona forma de “entrar” en l’historia del nostre país, tan manipulada i amagada!

    M'agrada

  13. juli salvà ha dit:

    Ja tinc la pel·lí

    M'agrada

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.