Ja tinc… dos títols

I ara m’ajudareu a triar, tot i que la decisió final la faré jo (he, he) que per alguna cosa conec la noveŀla millor que ningú altre. Tanmateix, la vostra ajuda és magnífica, tant aquí al bloc com al facebook —quin entusiasme hi poseu!—. Un millió de gràcies a tothom!

El dilluns, un títol em va venir al cap de sobte, sense pensar-hi realment, després de llegir molts comentaris d’amics proposant-ne dotzenes d’altres. El curiós és que el títol que se’m va ocórrer no tenia res a veure amb cap que m’havien suggerit (però estic segura que va ser tota aquella allau de títols que va fer moure algun engranatge al meu cap). Vet aquí que estava comentant al facebook amb la Margarida sobre aquest tema quan, tot d’una, se m’acut Les urpes del mal. Aleshores s’hi afegeix l’Anna Maria (àlies Potato) i diu que li agrada. Ah, quin descans. De seguida vaig proposar aquest títol als amics del facebook (inclosos alguns dels meus lectors adolescents) i el post es va omplir de comentaris (acabo de comprovar que n’hi ha 50 amb tot plegat, sense comptar els meus). Fins que retorna la Margarida i comenta que “urpes” sí, però que la segona part és massa abstracte. Ai, i ara què? A la majoria de persones els va encantar el títol, tothom coincidia amb que li agradava “urpes”, i a la majoria també la resta del títol; no a tothom, però, li agradava la segona part. Em van donar idees, però no acabaven d’encaixar amb la noveŀla, la qual cosa és ben lògica perquè ningú l’ha llegit. Què podia fer?

La Núria, la meva editora de Bullent, va acudir to the rescue. Em va oferir llegir alguns capítols de la noveŀla per si podia pensar en un títol. N’hi vaig enviar un bon munt i l’endemà ja em responia amb algunes idees. Tots em van semblar boníssims títols, però no tots tenien prou a veure amb la noveŀla (recordem que ella només n’havia llegit una part) o bé no em semblava dins l’estil dels títols de les altres noveŀles de la nissaga. L’un, però, em va semblar perfecte. No englobava la noveŀla tal com jo havia pensat amb Les urpes del mal, tanmateix sí que la representava, i molt, d’una altra manera. I era més concret, tal com suggerien la Margarida i d’altres amics. El títol és: Les urpes del drac. A la noveŀla hi ha dracs i aquest títol s’adiu amb diversos episodis; i més i tot que no puc dir.

urpes de drac-1

Amics, amigues, us he de dir que ningú no em farà treure el mot urpes del títol, però us atrau tant, o més, o menys, Les urpes del drac com Les urpes del mal? Ambdós són fidels a la noveŀla. Jo ara ja m’he fet a la idea de del drac. Què en penseu?

Quant a Shaudin Melgar-Foraster

University professor and writer
Aquesta entrada s'ha publicat en Llibres juvenils en català, Més enllà del somni, Perduts a l’altre món i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

44 respostes a Ja tinc… dos títols

  1. Rosa Nebot ha dit:

    De debò, sense cap mena de dubte, prefereixo “Les urpes del drac”. Les del “mal” fan pensar en molta maldat en la teva novel·la; i sincerament, trobo que hi ha molta més “bondat” que maldat”! És a dir, que hi pesen molt més els sentiments d’amistat, de coratge, d’amor, de lleialtat, que els de crueltat, covardia i traïdoria. Una abraçada sincera,

    Rosa

    M'agrada

  2. Aitana Guia ha dit:

    A mi no m’agrada gaire, per obvi. Tots els dracs tenen urpes. No ho se, m’agradaria “les urpes d’…” alguna cosa mes metaforica. Una abracada.

    M'agrada

    • Hola Aitana!
      Bé, a la noveŀla hi ha dracs, i les urpes tenen molta importància. No puc revelar més. Potser si llegeixes la noveŀla no et semblarà tan obvi perquè, de fet, tot i que és concret també és metaforic. Però és important saber que opineu tots abans de fer la tria.
      Una forta abraçada!

      M'agrada

  3. Marta Valls ha dit:

    El que triis serà el millor… m’alegra que el llibre estigui a “punt de solfa”.

    Una abraçada! !

    Marta Valls

    M'agrada

  4. María ha dit:

    Me gustan los dos pero si ya te has hecho a la idea de “Les urpes del drac” ¡¡Adelante!!
    Un abrazo

    M'agrada

    • A mi també m’agraden els dos, María, m’agraden molt entre altres coses perquè de maneres diferents fan referència a la noveŀla. M’he fet la idea de “del drac” perquè “del mal” hi havia massa gent que no els hi agradava, tot i ser minoria. De tota manera esperaré a veure qué diu tothom abans de decidir del tot. Una abraçada!

      M'agrada

  5. Jordi Canals ha dit:

    Sento dir que no m’agrada cap dels dos, Clar que no he llegit la novel.la !!!!!, però si vaig a comprar un llibre no m’ha atrauen aquests títols que proposes. Sento però t’expresso el que penso, A l’un mi sobre “el mal” i en l’altre hi trobo massa concreció, També, els dos, em recorden els publicats anteriorment. Jo hi veuria més indefinició “l’urpa del vent” l’urpa del temor, l’urpa de la solitud… del fat…. etc etc. per aquest camí acompanyaria jo a l’urpa o a les urpes.

    Una abraçada! .

    M'agrada

    • Jordi, és que precisament es tracta que recordin els altres dos ja publicats! Es el tercer d’una saga i hi ha d’haver una relació amb els altres també amb el títol. Els títols que proposes estan molt bé (tu en saps molt de posar títols a les teves noveŀles) però no s’adiuen gens amb la meva noveŀla. De segur que si la llegeixes te n’adonaràs. I als meus lectors adolescents els agrada molt “Les urpes del drac”; al cap i a la fi aquestes noveŀles van adreçades a ells.
      Una abraçada, amic!

      M'agrada

  6. del drac…sens dubte.
    JM

    M'agrada

  7. Joan Rubiralta ha dit:

    Jo et proposaria les urpes del dolor, o de la maldat o del desencís o de la soledat o de la veritat. Com que no conec la novel·la, se’m fa difícil concretar més.
    Una forta abraçada montsenyenca.

    M'agrada

    • Hola Joan,
      Els títols que proposes poden ser ideals per a una altra noveŀla, però no encaixen en absolut amb la meva. Les persones que l’han llegit (la Rosa, tots els capítols escrits, i la Núria una bona part) es decanten per “Les urpes del drac”, de fet la Núria el va suggerir. Té molt a veure amb la noveŀla, que tu no has llegit, és clar, per això se’t fa difícil.
      Una forta abraçada!

      M'agrada

  8. boladevidre ha dit:

    Jo crec que em decanto per “Les urpes del Mal”. Cert que li resta contingut fantàstic, doncs els dracs està clar que no habiten entre nosaltres, més enllà d’aquells animalons simpàtics que ens alliberen dels mosquits i ens roseguen la roba als armaris. D’altra banda, i per a mi més interessant, “Les urpes del Mal”, amplien el mal més enllà d’un personatge en concret, la qual cosa remet a una visió més adulta de la societat, i per tant, en estar dirigit a adolescents crec que els integra millor en un llenguatge més social i menys infantil. Al marge que fonèticament, mal, és més líquid i menys brusc que Drac. És molt cantellut aquest darrer mot, i deixa el títol, segons el meu parer, orfe d’alguna part més atractiva per a l’oient. Clar que el Drac té una fonètica indiscutiblement catalana i, a més, remet a nostrades com la de Sant Jordi. No obstant, a mi em queda un títol més rodó amb “Les urpes del Mal”. Al capdavall, la troballa són les urpes. O fins i tot el pots allargar per davant (cert que també ho podries fer si es tractés de les urpes del drac…). Davant, viatge a, sota, vencent, en territori de, les urpes del mal. Sigui quin sigui al final, el trobo un títol excel·lent.

    M'agrada

    • Estimat Quico, a mi també m’agrada molt “Les urpes del mal”, però com més hi penso més trobo que “Les urpes del drac” es refereix millor a la noveŀla; encara que sembli molt concret, i n’és, és també força metaforic (hauràs de llegir la noveŀla). Tens raó que “Les urpes del mal” amplien el mal més enllà d’un personatge; jo mateixa vaig explicar això mateix a la Margarida al facebook. Però t’asseguro que “Les urpes del drac” té més ramificacions del que sembla sense llegir la noveŀla. Cert, la troballa son les urpes! Aquest mot em va fer veure moltes coses i em va empènyer cap al títol definitiu. Com que hi havia força gent, tot i que en minoria, a qui no agradava això “del mal”, inclosa la meva lectora Bel de Manacor, vaig pensar que alguna cosa havia de canviar. Les urpes del drac” agrada a molta més gent, com pots veure aquí o al facebook. Hi ha un lector de les meves noveŀles, molt jovenet, que de “Les urpes del mal” va dir que “mola molt”, però de “Les urpes del drac” diu que encara “mola més”. L’opinió dels lector joves té molta importància perquè a ells va adreçada la noveŀla. La Rosa Nebot, que l’ha llegit, opta per “del drac”, sens cap dubte, també la meva editora que n’ha llegit una bona part i a qui se li va acudir el títol. En fi, espero una mica a saber totes les opinions, però em sembla que serà “del drac”.

      Liked by 1 person

      • boladevidre ha dit:

        Evidentment, des del principi ja vaig veure que estava en minoria. Els dos títols són bons de tota manera. El que dius d’un Drac metafísic a la novel·la, sense tenir idea de per on la vols fer anar, em remet a conceptes com “l’ou de la serpent” o el “franquisme sociològic” que encara patim… I en aquest cas, ja s’anirà desvetllant, suposo, que aquest Drac representa una de les formes mil formes que pot prendre un mal més endèmic… Aquí puc patinar fins al capdamunt, però ja no ve d’una castanya amb la paret! hehehe he

        M'agrada

  9. Gemma Colomé Oncins ha dit:

    UF, DONCS ARA NO SÉ , ELS DOS SÓN GENIALS. ES FA DIFÍCIL SENSE HAVER LLEGIT EL LLIBRE, I CALDRIA SABER SI HI HA DRACS DOLENTS O EM MAL ÉS MOLT PRESENT. PERÒ CREC QUE CRIDARÀ MOLT MÉS L’ATENCIÓ A UN POSSIBLE LECTOR DISTRET : LES URPES DEL DRAC.

    M'agrada

  10. lgarate2013 ha dit:

    Amb Josep M. Borrull, amba una abraçada molt fort. Visca el drac, el fromatge i el vi!!!
    “Les urpes del drac”. Molt bó.

    M'agrada

  11. Anna M. Villalonga ha dit:

    a mi també m’agrada més “drac” que “mal”, tot i que, com vaig dir al principi, “mal” no em desagrada. En contra del que diu el Jordi Canals, sí que penso que és un bon títol per a la tercera novel·la de la nissaga. En el primer, “Més enllà del somni”, descrius l’origen de la trama, l’inici de tot. En el segon, “Perduts a l’altre món”, avances en els esdeveniments i ens descrius què està passant. Ara, amb “Les urpes del drac” estàs centrant les coses de camí cap al final. Jo ho trobo molt bé. Funciona sens dubte.

    M'agrada

    • Hola Potato, “del drac” està guanyant amb escreix, i és important tenir en compte l’opinió de la gent, entre la que es troba la Rosa (lectora d’aquesta noveŀla), la meva editora, els lectors adolescents, un altre editor, en Marc… Com els deia a en Quico i a la María, més amunt, m’agraden els dos títols, però com més hi penso, més em decanto per “del drac”, sobretot quan la majoria també opta per aquest. Molt d’acord amb la teva explicació de la progressió de les 3 noveŀles. En uns dies la decisió final!

      M'agrada

  12. 28b15a ha dit:

    Les urpes del drac m’agrada més. Petons Juli

    M'agrada

  13. montse ha dit:

    Les urpes del drac

    M'agrada

  14. Mercè Bagaria ha dit:

    “Les urpes del drac” és força contundent. Molt bon títol per acabar una trilogia.

    M'agrada

  15. Jesús (Xess) ha dit:

    Doncs que sigui “Les urpes del drac”.
    Però que sigui aviat, que ara sabent el títol se’m fan més ganes de llegir-lo!!!

    M'agrada

  16. Isabel Canet ha dit:

    Doncs, em sap greu trencar la tònica general però m’agrada més les urpes del mal perquè té un sentit més ample i inconcret, més metafòric. Somni i món eren conceptes immaterials, com mal, i em sembla que conserven una coherència entre ells. En canvi el drac és una cosa material. concreta. No ho sé. La veritat és que els dos títols són molt bonics. El que tries quedarà bé. Endavant!

    M'agrada

    • Oooh, ho sento, Isabel, perquè segurament serà “del drac” el que guanyarà, a jutjar pels comentaris. Com he dit a algunes persones, a mi m’agraden molt ambdós títols; l’un i l’altre fan referència a la noveŀla. I mira que em va costar trobar-los! Anys sense títol! Però amb el mot “urpes” es va fer la llum.
      Besets!

      M'agrada

  17. Dolors ha dit:

    Ja vaig dir que mal no m’acabava d’agradar. Drac ens centra una mica en qui reparteix aquest mal. I les urpes, ai uix, com esgarrinxen!
    La veritat és que després de totes les opcions que s’han presentat, les dues finalistes em criden l’atenció d’igual manera, però per diferents motius. El títol d’un llibre t’ha de cridar l’atenció, i crec que tots dos compleixen aquest punt.
    I llegint tots els comentaris del post i les teves respostes, crec que cada vegada tens més clar el que guanyarà.
    Endavant amb el drac, doncs!
    (En surt algun de bo, també?) 🙂

    M'agrada

  18. Pons ha dit:

    Encara que sigui per portar la contrària jo voto per les urpes del mal. Serà per què tinc més de malvat que de drac? Es possible…

    M'agrada

    • Em temo que els partidaris de “el mal” esteu perdent. Ho sento, Pons. I que consti que “Les urpes del mal” el vaig inventar jo (“del drac” va ser una idea de la meva editora) i m’agradava molt. Però també m’agrada “del drac” i em guiaré pel nombre de vots.
      Sentir-se un drac és una mica difícil, em sembla.

      M'agrada

  19. Tura Nogareda ha dit:

    ” Les urpes del drac” fantàstic títol per una novel·la que segur serà engresquedora,
    m’agrada moltíssim!
    Sort i èxit estimada Shaudin!!

    M'agrada

  20. Griselda ha dit:

    I només ? “Urpes” .Trobo que fa por i ganes de saber de que son les urpes….

    M'agrada

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.