Discriminació per edat i el món corporatiu

Fa uns dies, els canadencs vàrem tenir una notícia força inesperada: l’acomiadament a CTV de la periodista Lisa LaFlamme. Ha estat grossa la cosa perquè Lisa LaFlamme era, a la cadena de televisió canadenca CTV, la principal presentadora de notícies, la cap a càrrec de tots els periodistes i la redactora en cap. Havia treballat a les notícies de CTV 35 anys, entre d’altres coses reportant des de zones en conflicte o amb desastres naturals. A més, ha rebut diversos premis importants: cinc nominacions als Gemini com a millor presentador de notícies de l’any; l’any 2014 va guanyar el premi Canadian Screen Award per millor presentadora de notícies del país, premi que tornà a guanyar el 2021 i l’abril de 2022; l’any 2016 se li va atorgar l’Ordre d’Ontario, premi de gran prestigi; i el 2019 es va anunciar que se l’havia nomenat Oficial de l’Ordre de Canadà per les seves contribucions al periodisme, a la presentació de notícies i a la difusió de notícies per televisió, com també pel seu suport i promoció dels drets humans. Lisa LaFlamme ha treballat de voluntaria a Periodistes pels Drets Humans i ha viatjat al Congo per entrenar joves periodistes allí. També és ambaixadora de PLAN Internacional, organització que vetlla pels drets dels infants i la igualtat per les nenes en 75 països del món. Lisa La Flamme és una dona inteŀligent, molt preparada i que conèix el seu ofici millor que ningú. A més, és molt agradable i agrada a molta gent. Quin ha estat, doncs, el problema? Bàsicament, que té 58 anys, no es deixa trepitjar i va deixar de tenyir-se els cabells.

Globe & Mail article-lisa-laflamme-ctv-grey-hair

Es tracta d’un cas flagrant d’ageism (en anglès) –he trobat que es diu edatisme (no m’agrada) o vellisme–. I també de sexisme, perquè als homes presentadors no els acomiaden ni als 77 anys i amb els cabells ben blancs o són calbs. Lisa LaFlamme va aprofitar la pandèmia per deixar de tenyir-se. Ella i moltes dones, jo entre altres, perquè aquí vam estar fet i fet un any amb totes les perruqueries tancades. Ah, però sembla que això no es pot consentir en una presentadora –no és la professionalitat el que s’hauria de mirar?–. L’home qui és ara l’executiu en cap d’aquesta cadena de televisió (un arribista on n’hi hagi un), quan va veure que la Lisa apareixia amb els cabells sense tenyir, va preguntar qui havia donat permís perquè la Lisa deixés de tenyir-se, que això no ho pot fer. Però que s’ha cregut aquest nincompoop (tros d’ase)! A veure si una dona no pot tenyir-se o deixar de fer-ho sense permís. De tota manera el xoc entre l’idiota, de nom Michael Melling, i Lisa LaFlamme va començar només entrar ell a CTV com a director executiu. Aquest Michael Melling va estudiar un any de periodisme –només un any? sí– i té un BA i un MBA en management (gestió). Management, això que està tan de moda i milers i milers de joves estudien, i jo penso que amb tanta gent gestionant aviat no hi haurà què gestionar. En fi, que aquest home de periodisme es veu que no en sap ni un borrall, però a la grandíssima corporació de mitjans que va comprar la cadena de televisió CTV això tant li fa, perquè el que volen és un home que sàpiga fer diners. I diners és l’únic que Michael Melling sap fer. Ja amb la guerra a Ucraïna ell i la Lisa van tenir la gran discussió. Ella deia que havien de tenir a punt unes habitacions en un hotel a Cracòvia per si de cas els seus corresponsals a Ucraïna havien de fugir sobtadament. Doncs el nincompoop de l’executiu en cap insistia que de cap manera, que havien d’evitar despeses (per què, per fer més bilionaria encara la corporació per a qui treballa ell?). Va esdevenir-se una guerra entre ells dos, però a la fi ella va guanyar i es van reservar les habitacions a l’hotel. Però ell no li va perdonar. Hi van haver uns quants confrontaments i, d’acord a diversos testimonis, ell no podia suportar que aquella dona “vella” amb els cabells blancs no l’obeís i li discutís tot.

Doncs fa uns dies vam tenir la notícia de l’acomiadament de Lisa LaFlamme per aquest executiu en cap jove, arribista (hi ha proves) i més ruc que fet a mida. La van treure sense contemplacions, i ella va haver dir adeu al seu públic en un vídeo fet a casa. A sota el teniu si sabeu anglès (es troba també a totes les xarxes socials):

Però ni el nincompoop ni la gran corporació es devien esperar que centenars de milers de persones exigirien la reincorporació de Lisa LaFlamme com a cap de notícies a CTV. No crec que ho facin, però de moment tots aquests centenars de milers de persones (segons el diari The Guardian són milions) han deixat de veure les notícies de CTV i molts milers han anulat la seva subscripció a la cadena. Com diu The Washington Post, a la CTV i a la gran corporació els hi ha sortit el tret per la culata. El furor que ha causat en els canadencs el que ha passat és tal que el cas ha sortit no solament a tots els mitjans canadencs sino també a molts d’estrangers, com els dos diaris esmentats.

Arran de tot això s’ha parlat molt també del vellisme, o discriminació per l’edat, que hi ha a la societat, i augmentat en el cas de les dones. També de com el món corporatiu està ficat pertot arreu. Precisament tot això de Lisa LaFlamme em va fer pensar de seguida en les universitats. És un cas calcat. A la meva universitat, des de fa uns anys que els qui l’administren són del món corporatiu (abans, per bé que havien d’entendre d’administració, obviament, venien del món acadèmic), i tot ha esdevingut un malson, un terrible malson per a professors, estudiants i el futur. I la discriminació per edat és en un punt àlgid. També la proliferació de nincompoops. Però ja en parlaré un altre dia.

Quant a Shaudin Melgar-Foraster

University professor and writer
Aquesta entrada s'ha publicat en Canadà, Una mica de tot i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

29 respostes a Discriminació per edat i el món corporatiu

 1. Marta Valls ha dit:

  Bon dia Shaudin, aquí també passa això i no solament a la TV. A partir dels 50 anys, ja ets vell per moltes coses tant s’hi val la experiència que tinguis.
  Una abraçada!!
  Marta

  Liked by 1 person

 2. Anna M Villalonga ha dit:

  L’edatisme és un dels problemes més vergonyosos de la nostra societat, i amb les dones més. En lloc de posar en valor l’experiència i la feina feta, en lloc de retre homenatge als grans, el tracte que reben és el menyspreu i l’oblit. Així ens va.

  Liked by 1 person

  • Hola, Potato. Absolutament d’acord amb tu. Ja n’havíem parlat fa temps. Com li deia a la Marta, a les universitats ha esdevingut un gran problema, problema quasi inexistent fa anys, la qual cosa sembla increïble, anem enrere! L’experiència no es valora enlloc, ni a les universitats (on és molt important) ni aquell home vell al supermercat que en sabia tant de fruites (els joves et venen un prèsec que té el gust d’una patata) però que van acomiadar per l’edat (estava molt sa i li feia falta treballar). És a tot arreu. Així ens va, exacte. Una abraçada.

   M'agrada

 3. Marti Millanes ha dit:

  Molt interessant tot el que avui ens expliques. Perque no és un fenòmen canadenc,, és global. Les persones grans, fem nosa. I els tecnòcrates han fet fora als professionals.

  Jo també vaig perdre la meva feina als 58 anys. I ja no vaig treballar més! Si més no per a tercers. Em vaig tenir que buscar la vida sol. El motiu, sempre era el mateix, volien gent més jove. La capacitat, la preparació i l’experiència, no comptaven.

  És molt trist, però és el món que hem creat.

  Una forta abraçada!

  M'agrada

  • Ho sé, Martí, que és un fenòmen global, per bé que en uns llocs és més manifest que en altres. “Les persones grans, fem nosa. I els tecnòcrates han fet fora als professionals”. Més exacte no pot ser.
   Ostres, tu també la vas perdre als 58? Que fort!
   Trobo horrorós que no es tingui en compte l’experiència, en particular, entenent que la persona “vella” té la mateixa capacitat i preparació que una de més jove. I moltes vegades, segons he vist, la preparació i capacitat de la persona jove tampoc arriba a l’altura de la que és més vella i té més experiència. Em faig un tip de veure-ho a la universitat d’una forma ostensible, i em treu de polleguera!!!
   Una fota abraçada!

   Liked by 1 person

 4. Maria Sanchez ha dit:

  Parece que hemos llegado a un punto en que TODO está enfocado a ganar dinero. Y todo vale para conseguirlo.
  Muy interesante tu post de hoy, como de costumbre.
  Una abraçada

  M'agrada

  • Hola, María. Això sembla, sí. Justament l’altre dia llegia una entrevista, a VilaWeb, a una professora. Deia que quan pregunta als estudiants què volen arribar a fer la resposta de la majoria és que volen ser “influencers”, i quan els pregunta “influencer de què exactament?”, diuen que és igual, el cas és fer molts diners, ser molt famós i tenir molts “likes” a les xarxes. Com diríem en anglès: “We’ve reached rock bottom” (hem aconseguit tocar el punt més baix).
   Gràcies per les teves paraules i per comentar (com de costum 😊).
   Una abraçada.

   Liked by 1 person

 5. Pep Canals ha dit:

  Una vergonya tot plegat. Gràcies per informar.

  M'agrada

 6. rosanebot ha dit:

  Una dona obligada a plegar perquè té 58 anys i els cabells blancs sense tenyir. Tant se val que sigui la millor, fora! Els homes duren més, encara que siguin calbs, tot i que els que conserven els cabells sovint se’ls tenyeixen, segons la feina que fan. Per a les dones el tracte és pitjor, ja que se’ls valora més la imatge. I aquest comportament absurd i masclista el veiem arreu.

  M'agrada

  • Bona nit, Rosa. Jo trobo que la discriminació per edat i el masclisme ha empitjorat. La discriminació per edat de ben segur, si més no al Canadà, sobretot els últims 10 anys si fa no fa. A la universitat ho veig clarament. Ha coincidit amb l’augment del món corporatiu i els joves obsessionats pels “influencers” i fer diners. I a Catalunya em sembla que el masclisme violent s’ha desfermat (d’acord al que llegeixo). Cal educació, educació i educació (de la bona) o la cosa acabarà molt malament.
   Cuida’t. Petons!

   M'agrada

 7. Griselda ha dit:

  Un absurd ben generalitzat, pel que sembla! Ja està bé si l’empresa perd clientela! que s’ho trobin!
  I sí, moltes vàrem aprofitar el confinament per deixar-nos de tenyir! Jo n’estic ben contenta! Es cert que semblo una iaia….però és que ho soc! I orgullosa!

  M'agrada

  • Hola, Griselda. Molta clientela, i molts diners ha perdut ja l’empresa, de moment i espera quant més serà.
   Jo també n’estic contenta de no tenyir-me més. Va ser l’excusa que necessitava quan van tancar a pany i clau totes les perruqueries durant quasi tot un any seguit. Sempre em va empipar això d’haver d’anar a la perruqueria cada 3 setmanes (els meus cabells creixen molt de pressa) per tenyir les arrels (jo sóc incapaç de fer coses d’aquestes). Em molesta molt tenir obligacions, molt, molt, i ja en tinc prou amb totes les de la universitat. I a més era car.
   Això que dius de semblar una iaia (i és cert que n’ets 😊) és per bajanades que ens han ficat al cap. El primer cop de vista si que dóna la impressió de ser una persona més gran, però res més. Hi ha gent que no té 30 anys i ja té els cabells grisos!
   Però si algú, home o dona, se’ls vol tenyir, em sembla també molt bé. El cas és sentir-se lliure de fer amb els teus cabells el que més t’agradi o et convingui.

   M'agrada

 8. Toni Fmsknr ha dit:

  Uau, bona periodista! Em costa d’entendre o assimilar un món tan cruel! Això de ses corporacions fa maaaala pinta, uuuiii….
  Hi ha una peli, Blade Runner, que aprecio mooolt, i a ella hi surt una corporació que fa dolenteries grossotes programant replicants i tractant-lós com esclaus… Idò semblarà broma, però una mica per això em cauen fatal! De sempre, quan escolt d’elles em ve com mal de panxa o he de remirar com respir, o sa postura des cos… Potser és com de petit, després de veure sa peli Jaws (Tiburón) que fa por la mar fosca.
  Ja em ric de mi, ja… Perquè si escolt que ses corporacions estan acaparant es control de tooots es recursos clau des planeta, no m’asust tant!
  Ohh, es gusts son un embolic! Entre records i emocions, hi ha de tot! A un li agradaran periodistes just per ser joves, i a altres ses bones periodistes, joves o no!
  Com a sa peli, tot es gust i emocions depèn des programa de records rebut com a replicant Hi, hi…

  Liked by 1 person

  • Hola, Toni. A mi també m’agrada molt Blade Runner i no m’agraden gens les grans corporacions –em semblen súper perilloses. Ah, Jaws! Hahaha! L’he vist moltes vegades perquè la tinc a casa en DVD. He de confessar que sempre m’han fet molta por els taurons, i alhora em fascinen. ☺

   M'agrada

 9. Juli Salvà Bibiloni ha dit:

  Pareix mentida que passi això per l’edat i als 58 anys és jove. Aquest tros d’ase s’ho mereix que tanta gent s’hagi donat de baixa i no mirin les noticies per la CNN

  Liked by 1 person

  • Hola, Juli. Imagina, només 58 anys i ja l’obliguen a jubilar-se! I amb una feina que no tracta de fer cap esforç físic sinó tenir molta experiència fent-la. En algun moment us explicaré què ha passat amb aquesta història, perquè té una cua molt llarga.

   M'agrada

 10. Quinto Ennio ha dit:

  Gràcies Shaudin!

  Xavier

  M'agrada

 11. Gemma Colomé ha dit:

  És una vergonya, no es respecta res,no es té en valor l’experiència, ni els coneixements ni el saber ,sols la juventut entesa com a mercat.
  I com sempre qui paga el “pato” és la dona, de locutors grans amb cabells blancs no en falten. Una discriminació més per la dona, TAMBÉ VOLEM HOMES JOVES!!
  Nois, o tots blancs i tots negres.

  M'agrada

  • Sí, Gemma, cal allò de “Vergonya, cavallers, vergonya!”. No podria estar més d’acord amb el teu primer paràgraf. Pel que fa a les dones, sempre reben més; ara, això no vol dir que no es discrimini també amb els homes a partir de certa edat (en tenim un cas amb en Martí; comentari més amunt), perquè passa (en sé d’uns quants), però hi ha més casos amb dones, com ara amb presentadors de notícies, i també amb professors (això ho sé molt bé).

   M'agrada

 12. Toni Fmsknr ha dit:

  I per mi a vegades també passen malifetes molt variedes amb sa ciència o llibres o art de dones… O amb llengües, colles o persones… Quan tot pot quedar impune, per ses elles indefenses, discapacitades, lesionades…
  Potser no té a veure, o és error, però avui a un diari parlaven d’una traducció de ‘La Plaça del Diamant”, moolt rara, sobretot veient qui tradueix sa novel·la:
  https://www.dbalears.cat/cultura/cultura/2022/08/24/370217/ideologic-canvi-noms-localitzacions-traduccio-angles-placa-del-diamant-rodoreda.html
  I en diuen com a queixa:
  “…) maquillar’ la catalanitat de l’autora i de la història. Des del canvi dels noms propis dels protagonistes, fins al canvi de denominació de les localitzacions, passant per la ‘deslocalització’ de la imatge de portada (…”
  No sé perquè adapten tant sa novel·la… A mi em fa sospitar també, o no m’agrada, tal com diuen a es diari.
  Gràcies per sa inspiració i estímuls, Shaudin i aferrades sanotes! 🥰

  M'agrada

 13. Toni Fmsknr ha dit:

  (per si serveix, humor d’animals)
  https://www.theguardian.com/world/2022/aug/26/thailand-zookeeper-dresses-as-ostrich-in-novel-approach-to-training-drill
  Es un joc que m’hauria semblat una bona feina per a mi… Però anys enrera, hi, hi…
  Bon cap de setmana 😊

  Liked by 1 person

 14. Júlia Sanchis ha dit:

  Es inaudit q en plè segle XXI pugui haver aquest tipus de discriminació tan repugnant.
  I es ben cert q la imatge es el q ven. Una dona com la Lisa LaFlamme pot ser víctima d’aquest mot tan desagradable q només afecta les dones “viellisme”.
  Una dona superinteligent i elegant, jove encara clama al cel q pugui ser apartada d’una cadena de tv “moderna” mentre q un home “jove” de 50 gras i babos a l’hora q idiota pugui esdevenir una estrella d’aquest mitjà de comunicació.
  Estic farta de veurel’s.
  Molt bó el teu article, estimada Shaudin sempre tan encertada en els temes q esculls.
  Un petó així de gran de la teva fan, una entre tantes com en tens bonica.

  Liked by 1 person

  • Hola Júlia! Sí, és increïble, no avancem. Exacte és una dona elegant a més de molt intel.ligent i amb una experiència tremenda. Justament, quan va aparèixer per primera vegada amb els cabells grisos moltíssimes dones la volien imitar, com si fos una star, i ho és perquè te un públic molt nombrós que en anys i anys no s’ha perdut res què ella fa a les notícies.
   La veritat és que l’home que hi havia abans que ella també ho feia molt bé, amb una gran professionalitat i experiència, però el van deixar fer les notícies fins que tenia 77 anys! A la Lisa l’han tret amb 58. En fi. Avui torno a parlar d’aquest cas (una miqueta perquè hi ha una novetat).
   Una forta abraçada!

   M'agrada

 15. Jesús (Xess) ha dit:

  Corporacions… M’has fet recordar la sèrie “Continuum”…
  https://en.wikipedia.org/wiki/Continuum_(TV_series)
  Encara acabarem així…

  M'agrada

 16. Hola, Jesús!!! De poc se’m passa el teu comentari; sort que he repassat les tonelades d’emails que tinc i he trobat la notificació del comentari.
  Sí, mala cosa les corporacions aquestes enormes. No he vist Continuum (no tinc tv), però sé de què va. Algun dia hauré de trobar la manera (i el temps!) per poder-la veure.
  Una abraçada!

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.